tisdag 16 februari 2016

Tramsiga spanjorer! Det är bara regn!

Det borde vara tvärtom. Men faktum är, att ju längre tid jag bor i Spanien, desto mer provocerad blir jag av spanjorers trams med vädret!

"Vi kan inte fotografera barnen på förmiddagen. Det kan vara dimma och dagg i gräset, de kan bli förkylda. Vi får vänta till tolv, ett-tiden."

"Såg på vädret att det kan bli regn i morgon. Då kommer vi inte. Vi har ju barn, ni vet."
"Men vi ska ju åka bil ända till dörren? Vad kan hända? Att luften är ännu fuktigare än vanligt? Att er fyramånaders får en regndroppe på sig, trots paraply och regnskydd? Fyramånaders dör inte av några vattendroppar!"

"Tyvärr, vi kan inte gå ut i dag för det blåser."
"Men det är ju 18 plusgrader!"

"Jag förstår om ni inte kan komma. Det blåser ju och tidigare regnade det lite. Disa som har varit förkyld och allt."
"Men vi ska ju inte vara ute ens, jag parkerar ju mitt framför huset!"

"I dag kan vi inte gå ut, det är kallt, barnet kan bli sjukt."

Tant på bussen till annan tant, sneglandes på två barnvagnar med regnskydd:
"De borde inte ha tagit ut barnen i dag. De borde ha stannat hemma."
"Regn är inte farligt!"Jag blir så PROVOCERAD!
Har ni varit med om något så mesigt någon gång?
Sydspanjorens värsta fiende är varken arbetslösheten eller politikerna, det är vädret. Allt som avviker från det normala (soligt, vindstilla, torrt) är farligt. Farligt! Särskilt för barn. Barn får absolut inte utsättas för väder, för då blir de sjuka. Vind, dimma, regn, kyla är farligt.
Om det regnar ställs konserter in, parader, karnevaler, evenemang. Folk stannar hemma. Det blir kaos i trafiken. och barn få på inga villkor gå ut. Inte ens på rast i skolan. De måste stanna inne. "För hur skulle det se ut om en massa barn sprang omkring och halkade med sina paraplyer och blev blöta om fötterna?"
Jag blir provocerad. Rent av arg. Och ältar, ältar knäppa väderkommentarer och svarar fränt inne i huvudet.

Vad tror ni, Sevillabor, att era landsmän i norra Spanien gör? Eller skandinaver? Om svenskar vore lika mesiga, tramsiga som ni, skulle vi vara ute max tio dagar om året!

22 kommentarer:

 1. Oj Oj Oj. Men jag antar att när ni väljer att vara ute om det är kyligt, fuktigt, kallt? Har ni alla lekparker för er själva? I Paris är parkerna ganska tomma under vintern men under sommaren fylls varje gräsplätt med picknickfiltar. Vi undviker nästan parken när det är vackert väder för det blir sâ stojigt och fullpackat och skräpigt. Och den uppvärmda utomhuspoolen är typ som vâr privata pool om det regnar lite ute. Underbart? Kommentarer däremot kan jag blir jättesur av men lite lite lite bättre har jag blivit. Kanske? Som min läkare som frâgade min sambo om det var okej att jag bara hade underkläder fastän det var en annan man i rummet (istället för att frâga mig) eller som frâgar eftersom jag bara bott här i tvâ âr och mitt barn är fyra âr gammalt om barnet dâ har en annan pappa än min sambo (pâ ett ganska dömande sätt eftersom kärnfamiljen värderas mera här) och sâklart frâgar om vi är gifta och blir lite chockerad att jag ätit p piller i ett decennium (âterigen traditionella katolska värderingar och inte p g a medicinska anledningar). Och beroende pâ yrke, klädsel behandlas man olika? Vill man gâ pâ lägenhetsvisning kan det vara bra att klä sig i kostym och kjol, klackar och sidenscarf typ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig i dina ord om dömande, kränkande kommentarer, de traditionella katolska värderingar om kärnfamilj, att barnet inte är döpt etc. Oj, så irriterad jag blir!!!

   Radera
  2. Visst har vi lekplatserna för oss själva när det är "sämre" väder! Vi går ut oavsett väder.
   Så fruktansvärt irriterande när din läkare vänder sig till din man för att fråga om dig. Så respektlöst!
   Jag råkar sällan ut för respektlösa, dömande kommentarer, vilket jag ibland tycker är lite synd för jag är fullt beredd att ta diskussioner om varför mitt barn inte har örhängen, inte är döpt, inte har gifta föräldrar, sitter bakåtvänd i vagn och bilbarnstol och så vidare.

   Radera
 2. Skicka spanjorerna på studieresa till ett Ur & Skur-dagis! Eller förlåt, förskola. Det vore då kul om någon smygfilmade dem under och efter besöket. :)

  Mina horn växte precis en centimeter, tror jag! :D

  En sak har jag bara att invända emot i inlägget: paraplyerna. Vill INTE att min son springer runt på skolgården med ett paraply och petar ut ögon och annat. Dessutom kan den säkert användas på annat sätt när det slutar regna.

  Men det är klart, det finns inga ordentliga regnkläder i det här landet... Inte för barn i alla fall, det är bara de där tunna som er skyddar mot vind än regn.

  Undrar vad en spanjor skulle tycka om galonkläder på ungarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag föreställer mig en smygtittande spanjor :-D
   Jag tycker inte heller att ungar borde ha paraply! Fram med ordentliga regnkläder istället, och stövlar så de små spanjorerna får prova hur det är att stampa och leka i en vattenpöl!

   Radera
 3. Jag kan ändå förstå att de inte vill att barnen springer runt i regnet eftersom det är så himla kallt inomhus! Minns själv när jag kom hit och hälsade på för några år sedan, då fick jag strängt torka håret med fön efter duschen. Man kan ju inte gå runt med blött hår i så här kalla hus (vintertid). Hjärnhinneinflammation och sånt. Har jag hört.
  Men ja, lite fjantigt är det allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en poäng. Klart att man inte vill att ugnarna ska bli blöta när det är så kallt inne. Hur går det med era dubbelglasade fönster förresten? Funkar de? Blir det mindre kallt med sådana?
   Jag blev också beordrad i början om att blåsa håret torrt innan jag gick ut, för att inte bli sjuk.

   Radera
  2. Älskar våra fönster! Dubbelglasade fönster gör nog ganska mycket, och tillsammans med varmluft och element har vintern ändå varit uthärdlig.

   Radera
 4. Känner igen mig i din irritation! Tänk att släkten tycker det låter helt galet att halvspanjoren är ute på sin svenska förskola varje dag, året om (undantag under ca -5grader/storm). Att han älskar att leka ute i regnet, gegga etc. Jag har postat många bilder under de senaste åren bara för att provocera... och visa hur glad barnet är. Jag irriterar mig mest på att barn inte får smutsa ned sig eller alla de föräldrar som sätter på sina barn vita/ljusa kläder för att gå till lekparken och sen klaga på att barnet blir smutsigt.

  oj, så många som stirrade (kallade oss guiris locos) när mitt barn lekte ute i ca 18-20 grader o svagt regn med hink o spade i vattenpölarna... alltså det var svenskt sommarväder!!! han hade t-shirt/sandaler medan spanjorerna gick i höst/vinterkläder...

  Jag förstår att det är kallt inomhus, att barnen blir ju inte uppvärmda när de kommer in som i Sverige, men detta med att barn har paraply?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de inte ute när det är under -5 grader i Göteborg? Här i Umeå går nog gränsen mer vid -15 eller så, men det beror nog på barnens ålder. Barn som kan röra sig (typ över 2 år) blir ju varma. Värre är det för ettåringarna som typ sitter still hela tiden. Men de sover ofta ute i sina vagnar ändå på vintern. Det är tydligen bra för att minska smittspridning som kan förekomma i instängda vilorum. /Tuvilda

   Radera
  2. Hahaha! Jaa hade gjort som du, Gabriella! Skickat bilder på barnet utomhus, i regn, snö...
   Det är mycket irriterande när barn inte får leka för att inte smutsa ner de fina, ljusa kläderna. Men det där med kylan... Jag har blivit mer frusen här. Går också med jacka och till och med mössa ibland, samtidigt som jag ser turister i t-shirt. De är förstås vana vid mycket kallare utomhustemperaturer. Jag brukar vara frusen redan när jag går ut, eftersom det är så kallt inne.

   Tuvilda, folk här tror inte på att svenska bebisar sover i vagn utomhus när det är kallt.

   Radera
 5. Har du berättat för någon spanjor om Ur och skur-förskola som finns i Sverige? Barnen är ute i alla väder, oavsett regn, snö, dimma osv :-)

  SvaraRadera
 6. Hahaha! Igenkänningen är total, det är PRECIS likadant i Colombia! Och jag blev lika provocerad, och ville skicka ut Gael och leka i regnet hos hans farmor och farfar mest på pin kiv. Och i Bogotá regnar det ändå typ hela tiden och är väder som en dålig svensk sommar / tidig svensk höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad lustigt, på ett ställe där det är normalt att det regnar! I Sevilla skiner solen och det är torrt nästan jämt.
   Vad sa farföräldrarna om din inställning till vädret?

   Radera
 7. Ja just det - Ur-och skurdagis! Finns det överhuvudtaget utanför Sverige?
  Här är de inte så livrädda för regn tycker jag. Ingen har ju regnkläder utan gärna ylletröja eller täckjacka och uggstövlar (liknande) i regnet, vilket ju är korkat. Vi har gummistävlar och regnjackor till våra, och paraplyn, men de får absolut inte vara ute på rasten om det regnar. Man kan förstå det, det är ju inte uppvärmt i klassrummet och blir man blöt och kall blir man ju aldrig mer varm.
  Folk som lägger sig i hur man gör men sina barn kan vara sjukt irriterande ibland även om det är med välvilja och omtanke.
  Gnäller mycket på vädret gör de här - det är alltid "friiio" om det inte är över +25. De är frusna av sig, portugiserna. Svensk sommar, säger vi alltid när de klagar att det är kallt.
  Såg en reklam på tv om actimel eller något - lev ett aktivt liv även på vintern, med folk, gamla och barn, som var ute och cyklade och simmade och sprang i regn och rusk. Otippat tyckte jag. Jag förknippar sådan friskt och hurtigt med Sverige - typ ur och skur.
  Ta inte åt dig. Gör som du vet är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Kan man leva aktivt även på vintern? :-)
   Visst, man kan förstå det opraktiska med att barnen blöter ner sig och de sedan måste sätta sig i ett kallt klassrum. Men ändå. Om folk skaffade rejäla regnkläder istället...
   Jag klagar i regel mer på inomhustemperaturen än utomhustemperaturen.

   Radera
 8. Här i Uk är man också tramsiga med vädret och ojar sej för allt, men det är man ju också världskända för! Regn kan vi knappas undvika, men kyla och snö som inte egentligen är kyla och snö som är korn.
  Jag håller på att skriva om boendeformer i UK. Om du har tid skulle det vara kul om du kunde göra en kommentar hos mej och göra en liten jämförelse med Spanien. Jag vet skillnaderna,men troligen inte många av mina läsare som säkert skulle var intresserade.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att amn även där oroar sig för vädret! Så långt norr ut, och med väder på riktigt!
   Jättebra serie om boenden! Mycket som påminner om Spanien. Jag kanske skickar en kommentrar någon dag! Just nu hinner jag knappt att läsa bloggar alls, men det måste vända snart.

   Radera
 9. Intressant läsning Annika och tänk så olika det kan vara. Som svensk förstår jag att rädslan för regn och dåligt väder blir oerhört provocerande för dig. Skulle vi resonera på samma vis i Sverige blev det inte många timmar utomhus. ;)

  Ta hand om dig kära vän och ha en bra helg (med eller utan regn).♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ble ven fin helg utan regn!
   Jag borde inte bli provocerad, sevillabornas inställning till "dåligt" väder påverkar mig egentligen inte så mycket, jag borde försöka förstå dem istället.... Men jag kan inte.

   Radera

ny gadget

ny gadget