onsdag 7 oktober 2015

Heminlagda oliver

Nu är det ett bra tillfälle att köpa oliver i grönsaksaffären, för den som vill lägga in själv.
Jesús är galen i oliver, han har köpt fyra kilo samt en stor dunk med mineralvatten att ha oliverna i. Det tog oss evigheter att tömma dunken, är inte vana vid att dricka köpevatten och kom aldrig ihåg att ta vattnet ur den.

Men till slut var den tom och Jesús och Disa fyllde dunken med stora, gröna oliver.
Därefter hällde Jesús på saltat vatten. Vattnet behöver vara så salt att ett ägg flyter i det.
Nu ska oliverna ligga och dra i saltvattnet. Tidigast efter en vecka kan man ta upp och provsmaka, men den som inte vill ha så beska oliver kan vänta månader, ja ett år till och med.
Man tar bara upp så många oliver som man vill äta de närmsta dagarna. Skär skåror i oliverna, lägg dem i rent vatten och byt det då och då under några dagar. Sedan är oliverna klara att ätas!
Ju längre oliverna får ligga i saltvattnet, desto mildare blir de i smaken.


12 kommentarer:

 1. Oj! Nästan så att man borde prova på! Gillar ju att prova på sådant och göra eget.
  Måste de stå svalt? Har ju så litet kylskåp.

  Och det gäller att ta ett färskt ägg vid salthaltstestet för ett dåligt o ruttet ägg flyter i vatten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa, det är jättelätt!
   Oliverna behöver inte stå i kylskåp. Vi har våra i rumstemperatur.
   Ingen aning om hur färskt ägget var :-)

   Radera
 2. Tack för den här förklaringen! Har undrat och frågat varför man plockar oliver nu, om det är säsong osv. men inte fått något svar. Nu vet jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är det säsong, nu mognar oliverna.

   Radera
 3. Vilken lycka att lägga in egna oliver. :) Ni får äta några för mig också. Jag älskar oliver men här hemma får jag hålla till godo med de som finns i affären. Och det är ju inte så dumt det heller. :)

  Ta hand om dig kära Annika och njut av era oliver.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fint att kunan göra sådant här. Önskar bara att jag tyckte lika mycket om oliver som Jesús. Tyvärr avskyr jag dem :-)
   Se om du hittar spanska oliver med kärnor i butiken. Tips, från någon som inte kan :-D

   Radera
 4. Det goa med oliverna i Spanien är ju att de läggs in med olika "kryddningar" typ citron och oregano och vitlök och så... Ska ni göra så med era oliver också? Jag fick hem en ganska stor burk oliver (en liter kanske) från Andalusien när M var nere i somras men den har vi ätit upp... Vill ha mer! Nu!

  /Tuvilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har fattat det rätt så är det inte vanligt att lägga in oliver i olja och med kryddningar hemma, utan man brukar göra på det här sättet, med saltat vatten.

   Radera
 5. Kul att få veta hur man gör! Det visste inte jag... För övrigt så har vi ätit de bästa oliverna i Spanien. På Balkan har många vi köpt varit... sura. När vi går i de stora butikerna försöker vi köpa såna som har spanskt ursprung ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, sura?
   Kul att ni hittade goda oliver här. Det gör inte jag, jag avskyr dem alla! :-D
   Kanske kan ni prova själva? Finns det att köpa "råa" oliver i Kroatien?

   Radera
 6. Har varit och "hjälpt till" att skörda oliver på våran resa på Sicilien och som tack fick vi en liten påse med oss hem. Fick tiprs av Helena Freedom om ditt olivinlägg. Vi hade redan snittat oliverna och lagt dom i kallt vatten. Får testa oss fram hur det blir när vi sedan ska tillsätta saltat vatten. Väldigt kul att vara med och skörda.
  Hoppas du kan börja tycka om oliver för det är såå gott.
  Yvonné

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande! Vilken upplevelse!
   Jesús, som kan mer om oliver än jag, hälsar att det nog går bra trots att oliverna är snittade, bara de inte ligger i vattnet för länge. Men det gör de nog inte om det inte är en stor mängd :-)
   Jag har försökt att tycka om oliver, vänja mig vid smaken, men gått från att uthärda dem till att få kväljningar av minsta smakprov. Så nu har jag gett upp. Men min lilla tycker om dem, glädjande nog!

   Radera

ny gadget

ny gadget