tisdag 27 oktober 2015

När somnar spanska barn?

Så här skrev Karin i Israel under förra inlägget:

"Haha, det är så härligt och inse hur olika det är i olika länder. Känns helt otänkbart att mina barn skulle somna kl 10. Har ju förstått att spanjorer överlag har sena kvällar men hur fungerar det med barn i skola etc?"

Camilla svarade:

"Vi bor i Spanien och mina 11 åringar lägger sig 22, eller det är det jag siktar på. 1 åringen lägger sig 20,30. Vi går upp kl. 8 hela familjen :-)
Det är inte möjligt att lägga sig tidigare, de stora barnens engelska slutar inte förrän kl.20 tex. och efter det ska bebis bada och äta, de större duscha och äta, fixa skolväskor mm."



När jag läser om svenska barns läggtider tänker jag bara, att du milde, vad skönt, vad mycket egentid föräldrarna får!
Å andra sidan vaknar svenska barn så himla tidigt också. Och det begriper man ju, de kan inte sova hur länge som helst.
Jag vet inte riktigt när spanska barn brukar gå och lägga sig. Men har flera bekanta med barn i lägre skolåldern som somnar omkring 21-22 på kvällen.
Disa är en nattuggla. Hon somnar omkring midnatt. Inte roligt.
Hon blir trött vid nio-tiotiden, men det är omöjligt att få henne att somna då. Vi har försökt med flera timmars mysbelysning och nedvarvning, bokläsning, lugn musik, tidigare kvällsnappflaska, hindrat henne från att sova på eftermiddagen, uttröttande lek.
Hon somnar ändå inte tidigare.
Det ligger väl i den spanska livsstilen. Spanjorer är sena. Här sker så mycket sent på kvällen. Många slutar inte jobba förrän 20-20.30, därefter ska man handla, laga mat, träffa vänner, träffa barnen, besöka svärföräldrarna, kolla på tv, äta middag vid 22-tiden. Spanjorer går och lägger sig sent. Och börjar jobba tidigt. De sover faktiskt mindre än många andra europeer.
En kompis var på semester i Sverige ett par veckor och berättade att barnet började somna tidigare och tidigare där.
Jag undrade förstås om Disa skulle somna tidigare på kvällen när vi var  i Sverige, och jo! Det gjorde hon! Ofta vid 20-21 tiden men också klockan sex och klockan sju flera gånger.
Jag hoppades att det skulle sitta i när vi kom tillbaka till Spanien, men nej. Redan andra kvällen var hon tillbaka i gamla vanor.




14 kommentarer:

  1. Min stora unge somnade ca 00-01 under första året. Sen började hon på förskolan och började somna 19-20 istället. Middagsvilan minskade ju successivt men jag tror också att hon blev tröttare på förskolan. Lillebror fick liksom finna sig i hennes rutiner och har somnat runt 20 sen han var några månader. Vad många gräl vi hade hemma för att vi var så trötta under det där året. Och vilken lycka det är att ha några timmar på kvällen även om vi vuxna också behöver gå och lägga oss vid 21.30 pga tidiga mornar. Jag lider med er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske förskola är lösningen ;-)
      Vi ska prova att succesivt väcka henen tidigare och tidigare på morgnarna/förmiddagarna. De senaste två kvällarna har hon somnat innan klockan 23. Det känns hoppfullt.

      Radera
  2. Som jag uppfattat det finns det barn som faktiskt sover 12 timmar i sträck. Det gjorde aldrig mitt barn. Vi fick fortsätta med dagsvilan till han var 3,5 för om natten sover han aldrig mer än 10-11 timmar i sträck. Därför har vi aldrig lagt honom före 20:00. Vi kanske börjar nattningen vid 19:30. Vi bor ju i Frankrike och min sambo kommer inte alltid hem före 19:00 och sedan äter vi ju middag. I Frankrike uppfattar jag att 20:00 är normen men att de flesta barn inte somnar före 21:00. Fransmän är hycklare. Man berättar vitt och brett att man lägger barnet klockan 20:00 och att barnen "sover hela natten" och "äter all sorts mat" trots att det inte riktigt stämmer... Det blir lite lättare att vara förälder om man lâtsas som att allt fungerar smidigt. Ibland tror jag de lurar sig själva till och med ;o) Visst trodde andra att om vi slutade med dagsvilan skulle han sova längre nätter. Och det tar flera veckor att ändra sömnmönster... Men det visade sig att det nog var vi som kände barnet bäst? Inte ens när vi tog bort dagsvilan sover han 12 timmar i sträck. Det var inte alltid lätt att ha ett barn som behövde sova om dagen för att vara pâ gott humör. Just mor- och farföräldrarna motarbetade oss lite där. Ville inte att barnet skulle sova pâ dagen och struntade i nattningsrutiner och vâra tider. det gjorde inget när vi inte var med men när man fâr kommentarer som att det vet bäst eller när man umgäs alla tillsammans tyckte jag det var lite jobbigt. MEN en sak som jag upplever är att franska barn ÄR mycket tröttare. Jag vet inte om det är för att de har mer krävande barnomsorg, stora grupper, mer läxor och krav och längre dagar eller om det är för att de sover lite mindre än svenska barn för att de är uppe längre. Här är barnen ofta uppe längre pâ vardagar medan i Sverige har vi ofta en och samma läggtid även när det är helg men kanske inte under loven...???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så intressant att du upplever de franska barnen som tröttare.
      Jag tycker att föräldrar i Sverige är mycket strikta med mat- och sovtider medan spanska föräldrar är mer flexibla. Hur är det med de franska?
      Det är begripligt att ni inte ville lägga barnet för tidigt, om det betydde att han skulle vakna onödigt tidigt också.
      Disa brukar sova 11 timmar på natten och ett par-tre timmar på dagen.
      Det är jobbit när andra lägger sig i och kommer med välmenande råd utan att egentligen veta vad de pratar om. Man får utstå ganska mycket sådant som förälder.Föräldrarna brukar ju känna barnet bäst.

      Radera
  3. I mina barns skolbok (första klass) ( Portugal) finns en diskussionsfråga: Är det sent eller tidigt att lägga sig klockan nio? Jag vet inte hur diskussionerna gått, men nio är väl lagom? Varken sent eller tidigt? Mina lägger sig nio, somnar halv tio.( De är sju och nio) Deras skola börjar nio, så det finns ju lite mer marginaler för att vara uppe längre än i Sverige när vi lämnade dem på fritids/ dagsis halv åtta. Portugiserna har inte riktigt lika sena vanor som spanjorerna, men man reagerar ändå när dansträning och annat för barnen läggs klockan halv tio på kvällen och håller på till halv tolv eller så. Barnen här verkar inte ha ont av det, men våra är mer kvällströtta...När de var små som Isa hade vi en period då jag var jättetrött och de jättepigga, jag somnade före dem och grät om de inte sov middag, men det gick över som tur var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har itne gråtit, men förstår dig precis.
      Här börjar skolan nio också. Det är lagom. Varför ska man gå upp så fruktansvärt tidigt som många i Sverige gör? Det kan inte vara hälsosamt.

      Radera
  4. I Sverige lever jag och mitt barn ganska svenska tider, jag hämtar på förskolan kl.16, vi äter middag vid 18, barnet somnar 20 (jag vid 22)- väckarklockan ringer 06.30, lämnar på förskolan 07.30... På förskolan äter de ju lunch 11.15...
    I Spanien brukar vi lever mer spanska tider, barnet somnar vid 22- 22.30, vaknar vid 08, lunch vid 14 och middag vid 20-21.
    För mig var det jobbigaste med att leva i Spanien att jag är kvällstrött... det här att komma hem från jobbet vid 20-20.30 och sen laga mat, äta mat etc. Att saker på tv man vill se börjar vid 22?!! Jag gick nästan aldrig och la mig innan 23.30. Jag sov några timmar mindre varje natt jämfört med mitt liv i Sverige...

    Den största skillnaden är just att svenska barn vaknar mycket tidigare än spanska barn, mina spanska vänner tycker det låter helt galet att jag går/gick upp 05...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det låter galet. Klockan fem är det fortfarande natt :-)
      Det stämemr ju att de mest populära tv-programmen börjar vid 22-tiden. Ett apr populära serier som går nu börjar strax innan klockan 23.
      Lunch 11.15, har du berättat det för dina spanska vänner? :-)

      Radera
  5. Vanorna är definitivt betydligt senare i Spanien men jag tror att det också finns en ganska stor skillnad mellan norra och södra Spanien. När vi bodde i Andalusien somnade vår son runt 23 varje kväll och jag minns hur jobbigt det var att ALDRIG ha lite egentid på kvällarna, att liksom vingla ut halvt sovandes från barnrummet och veta att man fortfarande hade disk, tvätt, kanske lite jobb osv att ta hand om. När vi flyttade till Tyskland var det mitt mål att bryta det mönstret och få barnen i säng mycket tidigare och givetvis gick det hur bra som helst, det var ju en självklarhet där att barnen gick och lade sig vid 20-tiden och allt är ju dessutom anpassat för det, alla aktiviteter och Play dates etc slutar ju kl 18. Inför återkomsten till Spanien kände jag lite oro inför detta, eftersom jag absolut inte ville hamna i det där sena mönstret igen, och faktum är att här i Madrid verkar de flesta barn lägga sig tidigare än i södra Spanien. Inte klockan 20 men någon gång mellan 21-21.30 vilket nog anses rättså tidigt längre ner i landet. Mina barn går nu och lägger sig runt 20.30 och så läser vi en halvtimme i sängen, det funkar jättebra! Sedan går vi upp kl 7 här (på grund av trafikköerna) även om skolan inte börjar förrän vid 9, och så tidigt behövde vi aldrig kliva upp i Andalusien :-) Huvudsaken är väl att barnen får sina timmars sömn, sen spelar det kanske inte så stor roll om det är från kl 20-06 eller 22-08...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju, aldrig någon egentid, om man inte tar av den egna sovtiden! Exakt så är det. Vingla ut, övertrött, till disk, jobb och måsten.
      Visste inte att barnen lägger sig tidigare längre norrut, men blir inte förvånad.
      Det verkar som att ni har lyckats med att få barnen i säng tidigt. Men hur gör ni med middagen? Eller äter man middag tidigare i Madrid? Det där med middagen funderar jag på nu, när vi återigen försöker få Disa i säng tidigare.

      Radera
    2. Vi har helt enkelt skurit ner ordentligt på "meriendan", alltså eftermiddagsmellanmålet, och kör med tidig middag - vääääldigt tidig i spanjorernas ögon - runt kl 19.30. Då hinner man ju gott och väl få dem i säng till 20.30. Problemet är ju kvällsaktiviteterna men än så länge har vi inte så mycket sånt. Tycker personligen att det är lite för mycket aktiviteter här, de har ju tillräckligt med skolan känns det som. En dag i veckan har vi tennislektion och den slutar kl. 19 så då är det givetvis lite svårt att hålla tidsschemat men man får planera lite, ha färdig middag eller ta fram något enkelt. Kör ofta tyskarnas "Abendbrot", helt underbart. Lite bröd, skinka, ost, kanske ett kokt ägg. Det räcker ju egentligen bra om de ätit mitt på dagen. Har faktiskt till och med märkt att många av våra spanska bekanta blir lite imponerade av det där med tidig läggning, de vill nog gärna göra likadant men förmår sig inte riktigt :-)

      Radera
    3. Men så får det bli! Inte lägga vikt vid det sena mellanmålet utan ge middag istället!

      Radera
  6. Tänker att den sena traditionen i Spanien förstärks av att man fortfarande har kvar +1 tiden (sedan Franco ville flörta med Hitler och bytte till tysk tid om jag minns rätt?). Det har ju varit tal om att byta tillbaka till London-tid så att det stämmer bättre med solen. Så egentligen kan man väl tänka att när klockan är 9 i Spanien så är den egentligen 8 för kroppen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, så kanske det är, kroppen går efter en annan klocka :-)
      Det pratas mycket om att byta tillbaka. Ha samma tid som Portugal. Varje gång klockan ska vridas fram eller tillbaka skrivs nya artiklar i tidningarna..

      Radera

ny gadget

ny gadget