söndag 25 oktober 2015

Disa i svampskogen

När vi var i Sverige köpte Jesús något som han länge velat ha: en affisch med svampar och en med fiskar. De hänger nu inramade vid vår matplats.
Jesús brukar visa Disa svamparna när hon äter, lär henne svampnamnen på latin, berättar vilka de ska plocka. Svampplockning är Jesús största intresse efter musiken.
Och Disa tycker att det är kul med affischen, hon pekar och frågar mig när hennes pappa inte är med.

I går var det första gången som hon fick följa med ut och plocka svamp. Nja, hon var visserligen ute när vi hyrde stuga för ett år sedan, men då var hon så liten.
Vi åkte till Sierra de Aracena.
Hade lite otur med vädret, det regnade trots Jesús försäkringar om strålande solsken, men vi hade med oss regnkläder.
Jesús gick i förväg. Han var så orolig att han inte skulle hitta någon svamp, eftersom han sett att hela Fuenteheridos var full av turister, samt en svampkursexpedition.
Disa och jag stannande i bilen och åt matsäck medan vi väntade på att regnet skulle upphöra.
Därefter drog vi ut picknickfilten, Disa övade på att gå på ojämnt underlag (gick sådär,) och jag försökte läsa ut min spännande deckare.När vi (Disa) tröttnade satte jag henne i bärsjalen och så gick vi iväg längs promenadstigen mot Galaroza. Vi tittade på löv, grässtrån, hundar och folk som plockade kastanjer. Det var så gott att andas frisk luft. Ja, se vad jag skriver! Friskt luft! Sevillaluften är så förorenad av alla dieselbilar att det bara handlar om att släppa in luft när man öppnar fönstren, aldrig frisk luft.
Vi träffade Jesús som lyckligt kom med en tung korg full med svamp, samt en lunchöl i botten av korgen, som han råkat täcka med svamp.
Vi satte oss för att äta och rensa svamp. Disa var inte intresserad av pannkaka utan gick gång på gång iväg mot det fina glassplittret på marken, och blev arg varje gång Jesús hämtade tillbaka henne.


När han tog fram svampkorgen ville hon inte längre gå iväg. Hon var helt tagen av svampen.
- Titta!! Tittaaaa!!!! ropade hon exalterat hon om varje svamp som hon plockade upp.
Först tyckte Jesús att det var roligt att Disa gillade svampen, men när hon dragit sönder två stolta fjällskivlingar, krossat en kejsarflugsvamp samt satt sig på en blodriska, föreslog han att vi skulle rensa svampen i stan istället.
Så vi packade ihop, körde ner till byn och köpte gula äpplen, chorizo, ägg och lantbröd och åkte tillbaka mot Sevilla. Disa somnade med en gång.

4 kommentarer:

 1. Underbart!

  Jag drog med sonen på kantarellplockning när han var liten. Det upphörde när han istället för att plocka började stampa sönder guldet - så förbenat tråkigt tyckte han att det var!

  Fast jag är ju envis. Han har tvingats med efter det också! Med mutor så att han inte förstör utan hjälper till. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Smart av honom, jag skulle inte heller ta med någon som trampar sönder kantarellerna :-)
   Mutor är bra!

   Radera
 2. Så fantastiskt fin hon är när hon går, det ser helt magiskt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är hon! Det är kul innan hon har blivit riktigt stadig!

   Radera

ny gadget

ny gadget