onsdag 8 oktober 2014

Ebola i Spanien

Gårdagens stora nyhet i tidningar, radio och tv var den spanska sjuksköterskan som har smittats av ebola. Första ebolafallet utanför Afrika.
Sköterskan vårdade en av de smittade spanjorer som flögs hem till Spanien för att kureras.

Hur hon kunde bli smittad vet ingen. Enligt hälsominister Ana Mato (inte särskilt populär efter att, för att bara nämna något, vara i utkanten av en enorm muthärva och efter den gången då hon påstod att skolbarn i Andalusien inte har möbler i klassrummen, efter att hon sett en bild i tidningen av en morgonsamling på golvet) var risken lika med noll att någon skulle smittas. Hälsoministern sa också att vårdarna kontrollerades och följdes upp noggrant, men det verkar inte vara sant.
Nämnda sköterska gick på semester strax efter dödsfallet av patienten för ett par veckor sedan. Den 30 september fick hon feber och åkte till vårdcentralen för att bli testad för ebola, hon visste att febern kunde vara ett symptom. Men trots att hon berättade att hon vårdat en av ebolapatienterna fick hon ingen provtagning. Inte vid något av följande besök heller, det var först den 5 oktober som hon blev testad, och det visade sig att hon var smittad.
Under tiden som kvinnan väntade på resultatet befann hon sig bland patienter och personal på sjukhuset, vilket kritiseras hårt. Dessa, samt de personer som kvinna har haft kontakt med tidigare, ska följas upp.

Sköterskan borde inte ha kunnat bli smittad, säkerhetsåtgärderna var omfattande, även om det nu kommer fram mindre smickrande detaljer om dem. Till exempel tycks det ha använts en billigare, enklare form av säkerhetsdräkt i Spanien än i andra länder.
Hur dräkten ska tas på och användas behöver stå klart för användaren. Det tar 40 minuter att ta på sig specialdräkten, men kursen för hur det ska gå till gick på bara en halvtimme, vilket många menar var otillräckligt.


Lite ironiskt är det att Spanien för ett tag sedan erbjöd EU hjälp i hur man undviker ebolasmitta...4 kommentarer:

 1. En hemsk smitta som dessutom sprids så mycket fortare idag pga att vi rör os snabbt och enkelt runt omkring i världen. Sorgligt nog har världen varit långsam på att reagera på allvaret i utbrottet och hjälpa de drabbade länderna med personal, vård och pengar. En kamp mot klockan. För hela världen.

  Ta hand om dig Annika.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer i allt.
   Det är otäckt att följa utvecklingen.
   Och tankarna tar nya riktningar nu när jag har en dotter.

   Radera
 2. Inte roligt att bo i Madrid just nu, dessutom nära Alcorcon....


  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fy sjutton! Och jag går och väntar på att smittan ska dyka upp här. Det är nog bara en tidsfråga.

   Radera

ny gadget

ny gadget