söndag 19 juli 2020

Obligatorisk med ansiktsmask och absurda regler

Världen har blivit galen. Det har aldrig varit så deppigt att ta del av nyheterna som nu. Men vi kan lämna världen utanför och koncentrera oss på Spanien, eller mina tankar i mitt lilla hörn av landet.

I Andalusien är det sedan förra veckan obligatoriskt att alltid bära munskydd utanför hemmet, alltså inte bara i butiker och på platser där det är mycket folk  och det kan vara svårt att hålla avstånd. Utan heal tiden. Har ni provat att gå omkring med munskydd när det rä 38 grader i skuggan? Jaja, det står man så klart ut med om man kan bromsa smittspridningen på det sättet. Men det där beslutet har fattats av Andalusiens parlament som sitter i den befolkningstäta storstaden Sevilla. I Sevilla kanske det är mycket folk på gatorna (tveksamt i och för sig, idag skulle det bli 41 grader), men på ett ställe som Aracena? Eller någon av småbyarna här i bergen? Mitt på dagen kan man möta personer på trottoaren om man går in till centrum, det är sant, men vem ska man stöta på i utkanten av samhället, där vi bor? När jag är ute och går med Runa i vagnen på kvällen träffar jag inte en människa. Jag kan se en ensam hundägare på långt håll, men inte mer. Ändå är jag tvungen att bära ansiktsmask. Det är absurt. Jag viker ner den under hakan för att snabbt kunna dra upp den om det kommer en polisbil. Går på helspänn för att vara beredd. Jag blir bötfälld polisen ser mig ute utan ansiktsmask.

Jag hörde på radion att syftet med det allmänna användandet av masken framför allt är för att påminna folk om att faran inte är över. Det verkar vettigt. Många har gått tillbaka till sina tidigare liv, har släktkalas, träffas, håller sällan avstånd. Jag tycker ändå att det är helt absurt att behöva gå omkring med ansiktsmask när inga människor finns i närheten. Undantag från maskbärandet finns, och det är om man utövar sport, eller om man är på stranden och ligger stilla på en handduk, alternativt är i vattnet och badar.

En annan absurd regel, som i sin obetydlighet gör mig galen, är poolregeln att man inte får hoppa i från kanten för att man då kan råka skvätta vatten på någon, och i förlängningen smitta denne med virus.


Det dyker upp nya smitthärdar i Spanien. Nu har Barcelona till delar stängts ner igen, och jag oroar mig orimligt mycket över att vi ska sättas i karantän på nytt. Var det så jobbigt, verkligen? Men den där oron sitter i kroppen, jag vill fly härifrån, till Sverige kanske, fast det går ju inte. Men jag vill inte sätngas in en gång till.


Käre tid, om reglerna bara har substans, om de leder till något bra, så okej. men absurda regler gör mig tokig. Det auktoritära styret, som märks på alla plan i samhället, som syns i vilken barnfamilj som helst, att inte ifrågasätta, inte protestera, bara göra som man blir tillsagd för att undgå straff, det gör mig tokig. Det också.

18 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig! Känns helt sjukt att jag ska behöva sätta på mig skydd för att gå upp med soporna där jag utan problem kan hålla avstånd till en eventuella promenerare som jag skulle träffa.

  Vi var ute i veckan nere i Arroyo de la Miel och det var en hel del människor ute, de allra flesta med täckta andningshål. Jag såg någon enstaka som inte hade alls och några som körde undernäsan-varianten. Fast här blir jag irriterad för det går inte att hålla avstånd. Samtidigt kan det ju vara så att det är människor som faktiskt har svårt med andningen. Men egentligen tror jag inte det.

  Vad jag ville komma till var att återigen så blir det fel för man hutar till alla. Det borde räcka med 1,5-metersregeln och se till att alla håller den!

  Om stranden, man behöver ju inte ha när man sitter på sin handduk och heller inte när man badar. Men hur ska jag göra mellan handduk och bad? De där metrarna, ska man sätta på sig skyddet då? Var ska man göra av det medan man badar?

  Egentligen borde man tycka att sunt förnuft borde råda men det är så många som saknar det ... Det saknas även hos en del av dem som ska hålla koll på oss och det är därför det blir så mycket konstigt. Och det är väl där det där auktoritära styret du pratar om ställer till det för folk. Man kan inte ställa sig och tjafsa med en polis, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nä, man kan inte ställa sig och tjafsa med en polis.

   Ja, an önskar ju att det kunde räcka med sunt förnuft. Var är det sunda förnuftet i allt det här?

   Radera
 2. Det är verkligen helt absurt... Tycker det är så tydligt i den här pandemin att de som bestämmer sitter på ett ställe och inte ser hela landet. Bor man utanför stan glöms man bort.
  Blev galen på FHM när det pratade om att första vågen var över. I Stockholm. Eller svenska utrikesministern som sa i tysk media att "ALLA, verkligen ALLA som vill, utan att ha det minsta symptom får testa sig." För att sen få ändra uttalandet och lägga till att "Hon menade att alla i Stockholm".

  Jag blir mörkrädd när jag läser att man inte får hoppa i poolen för att det kan stänka vatten som kan innehålla virus... Eller som du skrev tidigare i våras att gatorna och stränderna(!) rengörs med något medel (som garanterat är allt annat än hälsosamt). Tror de att viruset är som något slags pollen som flyger omkring och lägger sig överallt? Har inte spanska regeringen någon virolog/hälsomyndighet som förklarar hur virus sprids?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast virus kan vÄl vara luftburna. Och de vet inte. De tror att Covid är droppburet. Alltsâ när man pratar med varandra? Genom luften via partiklar som pollen, luftföroreningar och droppar... Men viruset är inte smittsamt egentligen... men dee vet inte hur mânga som är sârbara? 95% eller 45%...

   Radera
  2. Gräset och stenplattorna runt poolen desinficeras också. Men de har slutat att spruta gatorna.

   Det är nonchalant och verklighetsfrånvarande att tala om hela Sverige när det egentligen är Stockholm som det syftas på.

   Radera
 3. Poolregeln har jag inte hört om! Är den generell eller gäller det i just ert område? Här hos oss hoppas det så det står härliga till. Av min son då alltså... Förstår att det måste kännas absurt att gå ensam ut på promenad där ni bor, med munskydd, om du inte möter en endaste person. Jag är ute så lite fortfarande att jag inte funderar så mycket på det. Tycker ändå det är för varmt att promenera nu så det blir mest enstaka turer till stan (där jag ändå hade det innan), mataffären, etc. Jag är inte så jättestörd av det mer än av att synfältet begränsas och jag känner mig som en mupp när jag till exempel ska packa ihop varor i affären. Upptäckte senast hur jag gjorde en massa konstiga miner med munnen, men det var det ju ingen annan som såg hahaha! Jag känner inte att jag blir så upprörd, tycker mest att allt som kan hålla nere smittan är bra, även om det ibland blir lite "döda flugor med kanoner" över det. Tror också att det gör att en del håller sig härifrån och att en del håller sig hemma istället för att gå ut, vilket jag tror är bra. Pssst, jag har börjat blogga igen. Alldeles nyss. Vågar knappt säga det för jag känner mig så... blyg? Men har varit sugen jättelänge så nu kör jag, må det bära eller brista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sades på ett möte med grannarna (som röstade om poolen skulle stängas eller inte) att det är en generell regel som nu också ska tillämpas här. Jag har inte kollat upp om det är sant.

   Jag är okej med att böra munskydd i affärer och på platser är det finns folk, det finns ju en mening med att bära munskydd då. Men blir oerhört irriterad att behöva bära det på platser där inga andra människor finns. Där du bor vid kusten är det säkert mer folk och turister än här, jag gissar att situationen är annorlunda.

   Så roligt att du äntligen har börjat blogga igen! Jag har väntat på det Ska läsa när jag har lite mer tid, vågar inte läsa bloggar när jag vet att jag egentligen inte hinner. Men vilken rolig nyhet! Får jag länka till dig?

   Radera
 4. Jag vet inte. Jag bâde tycker du har rätt! och fel. Och det är ju för att jag ser andra sidan i Paris. Folk bryr sig inte. De kommer hem till oss, vi träffas i folksamling utanför fritids, nära, nära.. pâ flygplatsen nära, nära. Inte minsta försök till att ta ett steg ât sidan... Riktigt oansvarigt! Samtidigt! Jag hatar ansiktsmask! Min sambo hatar den ännu mer! Han nästan vägrar för han tvingas ha den pâ jobbet. Det är jobbigt med mask! Men jag behöver inte ens jobba med mask... Jag undrar om jag ska försöka shoppa med mask för att stötta affärer men jag hatar ocksâ mask ävenn om jag vant mig lite nu. Men i Paris har smittspridningen redan tagit fart igen. Jag tänker lite att det är som att ha säkerthetsbälte? Meningslöst när man kör 30km/h. Meningsfullt att man har det den enda gângen av alla 30000 dagar när man blev pâkörd... Det är sâ försäkringar funkar. Alla bra dagar behövs det inte... Men i din by. Min mamma är ensam i affÄren i sin by. Vi är i mataffären med 70 personer utan mask i Paris och smittan finns hos oss. Svârt ju :o) Jag fattar känslan och obehaget och att känna sig "inlâst"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket bra exempel med säkerhetsbältet!

   Jag är inte emot ansiktsmask, störs inte av den i butiker (inte så mycket), men det är jobbigt att gå ute med den när det är så varmt. Men jag är fullkomligt emot att behöva bära ansiktsmask när jag är helt ensam i naturen eller på en gata och inte en människa syns till någonstans. Jag är så emot! Varför inte hamra in i folk att man behöver hålla avstånd, oavsett om man bär ansiktsmask eller inte?

   Men du, hade det inte blivit obligatoriskt med ansiktsmask i Frankrike också?

   Radera
  2. Jo det har det blivit precis för ett par dagar sedan. Och det känns vettigt. Jag har varit i Paris och pâ Korsika och jag var förvânad hur avslappnade folk var. Okej mer ärligt, jag var irriterad hur folk trängde sig tätt inpâ mig pâ flygplatsen. Men vi har ju lite mildare rekommendationer än ni, alltsâ bara ansiktsmask i offentliga rum, inomhus. Innan var det alltsâ mask i affär och pâ jobb och transport, sedan fick man göra hur man ville, nu är det tvâng igen i affärer. Men restaurang fattar jag inte hur det ska funka ? Min sambo ska ut ikväll sâ han fâr berätta. När man reser känns det väldigt nödvändigt mest för att folk trängs. Men jag ska flyga till mina föräldrar coksâ. De vill det. Ska bli lite spännande att jämföra hur folk gör i Sverige! Här är planen nu att det ska styras regionalt med lock-down tror jag? Men jag skulle fuska med mask om jag var du som bor avskilt. Om folk höll avstând skulle vi inte behöva mask tror jag, och om vi hade mask kanske ingen lock-down ? Sedan blev jag mest förskräckt hur avslappnade de äldre är. Vi ska skydda de äldre som inte skyddar sig själva, men de fâr ju bestämma själva :o)

   Radera
 5. Hej Annika!
  Ja smittan sprids i landet, en liten fest på 20 pers gör att 38 byar stängts in :( Valencia som haft lite av fall har nu också fått härdar och övriga Spanien också...och det är inte augusti ännu.
  Tur att jag äntligen åkte hem...svalt och skönt, OK 27 gr i dag men nätterna då. Svårt antagligen att ha olika regler...finns 2800 kommuner i Spansklandet...en så liten som 1 (en)invånare hahaha...och borgmästare.
  Skulle ni inte åka till Sverige?
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte tar fel så är det över 8 000 kommuner i Spanien. Det måste vara svårt med olika regler, javisst. Men jag tycker ändå att det är fel med obligatoorsikt munskydd varje gång man går ut. Det kan inte vara samma regler för en liten stad eller by där man inte träffar på någon när man går ut, som på en större ort, kanske med turister, där man alltid möter folk när man är ute. Jag är så irriterad.

   Tur att du åkte till Sverige, det är bättre att spendera sommaren där. Och här blir det fler och fler smitthärdar. Inte i Huelva än, som tur är.

   Nej, ingen Sverigevistelse för oss i år, tyvärr.

   Radera
 6. Det låter fruktansvärt jobbigt att tvingas leva med den typen av restriktioner i absurdum. Hur är det med barnen nu? Behöver Disa och Runa ha mask när ni är ute? Det måste vara jobbigt att andas med den på :/

  Här märker jag att folk är lite mer som vanligt. Man håller inte avstånd på gymmet som förut, tågen går som de brukar och man får sitta jämte varandra igen, i stället för att sitta själv och folk börjar ha fest igen, även om den hålls utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn under sex år behöver inte bära mask, Disa får börja på lördag när hon fyller år.

   Folk orkar nog inte hålla sig isolerade så länge. Jag förstår det. Alla saknar livet som det var innan.

   Radera
 7. Nyfiken!
  Simone, vilket land bor du i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor i Sverige sen tre år tillbaka. Innan bodde jag i Spanien.

   Radera
 8. Jag är en laglydig person och försöker verkligen följa alla regler som dyker upp här i Spanien, men det är svårare att acceptera vissa av dem. Som att man inte får använda duschen varken vid pool eller strand! Fast vi får hoppa i vår pool...
  Mycket underlig regel just nu när munskydd är obligatoriskt är att man INTE behöver ha det på strandpromenader, så på Platja de Palma vimlar turister nu omkring utan munskydd (medan ni måste ha i er lilla by)!
  Hoppas ni kommer iväg på er mallorcasemester och får njuta av närhet till havet (det är ju nära var man än är på ön)! Lite tips, inte så barninriktade dock, för både Mallorca och Valencia hittar du på min blogg: resmed.lundbergs.me. /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat titta igenom ditt arkiv! Vilken skattkammare med restips! Jag ser att ni är i Frankrike, vilken vacker resa!

   Radera

ny gadget

ny gadget