måndag 6 juli 2020

En mycket sjuk Varg-katt

När vi kom hem från den fantastiska dagen i Portugal jamade den lille vite odjurskatten uppe från taket, ingen hade tagit ner honom på hela dagen, och Leo satt på trappan och väntade på oss... Men var fanns Vargen? Vargen som alltid är den förste att komma oss till mötes? Var han inomhus? Nä, ingen katt kom utspringandes när jag öppnade dörren. "Han är säkert i någon annan patio", sa Jesús, men jag visste redan att något var fel. Det här kändes inte bra.

Vargen var borta hela natten. När vi skulle åka på släktkalas i Sevilla nästa förmiddag var han fortfarande borta. Jag hade en obehaglig föraning om att han blivit överkörd och bad Jesús titta efter katten när han slängde soporna, Pipen hade hittats död nära sopcontainrarna. Men ingen Vargen fanns där. När jag körde iväg med hela familjen åkte jag en extra runda för att spana efter honom, men jag såg honom inte.

Klockan var halv ett på natten när vi körde in på vår gata igen, med tjejerna sovandes i baksätet. En grannkvinna höll upp handen och hejdade oss, och frågade om det var vi som hade en svartspräcklig katt, hon hade just varit och ringt på hos oss, och på trottoaren, bakom en parkerad bil, satt hennes tonårsbarn på marken. Det fanns en skadad katt där, en som hon hade hittat uppkrupen i hennes fönster tidigare. Jesús var först ur, jag parkerade och skyndade fram till barnen där den skadade katten tydligen var, men kom inte så långt, för när Vargen såg mig komma hasade han vingligt fram till mig, han kunde knappt använda bakkroppen. Hela han var genomblöt av urin och såg förfärlig ut. Jesús pratade med grannkvinnan medan jag försiktigt lyfte upp min katt, försökte se om det gjorde ont när jag tog i honom, men han protesterade inte. Han stank av urin, och det gjorde nu min tröja och mina armar också. Vad hade hänt?! Han måste ha legat någonstans, oförmögen att resa sig ens för att kissa.

Han tog sig in i vardagsrummet, upp i soffan, spydde, tog sig vidare till nästa soffa, spydde, och där låg han helt stilla när jag lämnade honom för att gå upp och lägga mig någon timme senare. Disco hade varit inne och nosat på honom en lång stund, jag lät honom hållas.

I morse var jag rädd att Vargen skulle ha dött under natten, men det hade han inte, han hade tagit sig upp för trappan och låg stilla i jobbrummet. Från klockan åtta försökte vi få tag i en veterinär, men det tog två timmar innan någon svarade. Vi fick bära grejer tills golvet var så tomt att vi kunde dra ut den stora sängen, Vargen hade krupit längst in, men han orkade inte försöka fly när jag kom med kattburen. Jesús fick köra Vargen till veterinären innan de andra patienterna började komma, de som hade bokad tid.

Han blev kvar hela dagen. Han fick dropp för han var helt uttorkad, så klart, han hade varit borta i två dagar och det har varit mycket hett ute. Han fick dropp och smärtstillande och veterinären konstaterade att han hade ett djupt, fult sår på bakbenet som hade orsakat en infektion. Hon tittade också på några bulor vid hans armhåla, som jag nyligen lade märke till, och sa att det med största sannolikhet var blykulor från ett vapen som satt där, hon har sett det förr. Såret på benet är troligtvis också orsakat av någon, men det skulle också kunna vara ett hundbett eller att han, tja, ramlat mot något långt, vasst...?

Jag vet att många här är grymma mot djur. Det finns två föreningar bara i lilla Aracena som tar hand om misskötta, misshandlade och övergivna djur. Ute ser vi varje dag magra hästar som är fastbundna i en påle i marken utan möjlighet till skugga, getterna i hagen har alltid ett kort rep mellan två av benen för att de inte ska kunna springa, liksom åsnorna som ibland knappt kan röra sina framben på grund av det korta repet mellan dem. Och så vidare.

Jesús hämtade hem Vargen på kvällen, tillsammans med en hel kasse mediciner och ett strängt schema för när medicinerna ska ges. Katten själv är groggy efter en effektiv spruta med smärtstillande som han fick innan han lämnade veterinären, och vänstra frambenet har lindats med bandage, kanylen sitter kvar ifall han behöver dropp igen på återbesöket imorgon. Han får inte ha några katter på besök, ska bara vara instängd i ett lugnt rum med mat, vatten och låda, och Leo har dragit runt och letat efter sin vän, ända tills vi ändå lät honom komma in i rummet en stund, och han låg länge och tittade spänt på Vargen, som låg kvar, drogad, i kattburen. Nu har Leo parkerat sig själv utanför den stängda dörren.

12 kommentarer:

 1. Men snälla rara! Vilken oro! Så förfärligt, jag vet precis hur det känns, tyvärr. Man undrar vem i ens närhet kan göra något så hemskt. Det måste saknas något hos människor som beter sig så mot levande varelser.

  Hoppas att han snart är på benen igen, vilken tur han har att han har er som ser efter honom!

  Klappa kissen försiktigt från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är väl eftersedd!

   Ja, vad är det för typ av människa som gör sådant??

   Radera
  2. Det är ingen myt om att katter har nio liv... Han har förbrukat fyra av dem, nu är han pigg på att testa de återstående fem!

   Radera
 2. Men lilla vännen <3 Jag hoppas att han blir okej snart.

  Människor som ägnar sig åt djurplågeri har inget i den här världen att göra. Jag har också reagerat på djurhållningen i Spanien... Jag förstår inte hur man kan plåga hästar, åsnor, getter osv. på det sättet. Och att ingen reagerar? Kan det ens vara lagligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så hårda djurskyddslagar som i Sverige... Problemet är kulturellt, att många här har en helt annan syn på djur.

   Radera
 3. Stakars Vargen! Stor kram på er alla, det gör så ond att se djur att lida... Han är en kämpe och det kommer att bli bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar faktiskt så, som att det blir helt bra med honom! Han har kämpat väl!

   Radera
 4. Stackars Vargen! Hoppas att det går åt rätt håll med hans läkning <3. Fruktansvärt jobbigt med husdjur som mår dåligt.

  SvaraRadera
 5. Men näe!! Hur kan nån göra nåt sånt?! Stackars liten! Hoppas verkligen han blir bättre, fort! Och nu börjar jag ju förstå varför tjurfäktning fortfarande är okej i Spanien om de behandlar djur på det sättet :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan man ju förstå. Det kommer att ta lång tid innan tjurfäktningen förbjuds, om någonsin.

   Radera

ny gadget

ny gadget