fredag 1 juli 2016

Två månader i Sverige

- Tut tut, säger Disa och härmar ett tåg.
Jag har förklarat för henne att först ska vi åka tåg, sedan buss, sedan flygplan, ett sådant som vi ser på himlen när vi går i parken, och sedan ska vi träffa Ulla som hon har pratat med i telefon.
- Ulla, säger hon. Ulla. Parque.
Och sedan den långa bilresan.
En resdag på närmare 13 timmar. Och nu när jag skriver önskar jag att allt vore över, att det vore läggdags på fredagskvällen, för jag vill bara sova.
Det var en pärs det här. Hela juli och augusti ska vi vara i Sverige, och att packa för två månaders Sverigevistelse är inte lätt. Alla väderomslag! Enligt väderleksrapporten ska det vara 16 grader och regn när vi kommer fram. 16 grader?! Så kallt! Jag har vant mig vid värmen. Ibland när vi går ut på kvällen slås jag av hur kyligt det har blivit och överväger att hämta en tröja, när jag inser att det är 26-27 grader.
Värre än packningen i sig har varit alla småprojekt som ska avslutas, papper som ska ordnas, att få tag i insulin för två månader. Och så mitt i allt kom Vägverket och vill ha nya läkarintyg för körkortet eftersom de har slarvat bort (!) tre av de fem inskickade papprena. Det som var så svårt att fixa de första!

På tisdag börjar jag jobba. Jag ska jobba sju av våra åtta veckor i Sverige. Det ska bli roligt!

I går kväll kände jag mig lite vemodig. Resfeber kanske. Det blir konstigt att bo och jobba i Sverige efter så lång tid. Jag kände solvärmen mot huden, doften av blommor och avgaser, mat, täntke att det var sista gången på ett tag. Tänkte på kopieringsaffären där jag fick mina utskrifter, eftersom jag glömt portmonän hemma. Skulle det hända i Sverige? Nä. Det finns förresten inga kopieringsaffärer där. Var brukar man skriva ut och kopiera nu igen?
Tänkte på slaktaren där jag köpt chorizo att grilla. Disa fick syn på de smala, ljusa korvarna och blev sugen. "Una salchicha también, till flickan" sa jag, och fick både den korven och ytterligare en nedstoppad i påsen gratis. Skulle det hända i Sverige? Finns det slaktare? Finns det hemmagjord korv på snöre att köpa, eller någon korv alls som inte ligger plastförpackad från fabriken?
Och damen i frukt- och grönsaksaffären som ger Disa kanel-oblat och kex, jag har inte sagt till henne att vi ska åka till Sverige och vara borta länge, jag borde ha sagt något, tagit avsked liksom.
Och damen i brödaffären. Hon kommer att undra nu.

Men vad roligt det ska bli att komma till Sverige!
Jag skriver därifrån också, men kanske mindre frekvent eftersom jag ska heltidsjobba. Vi får se!

Vad har ni för sommarplaner?
6 kommentarer:

 1. Haha. Kopiera och skriva ut kunde man göra förr pâ biblioteket eller pâ internetcafé. Idag vet jag inte? Det finns ju en del "färsk" mat men mest i storstäder, där existerar ju faktiskt enstaka "slaktare och bagare" eller pâ marknader som ju inte är lika vanliga? Att handla mat i saluhall blir väldigt dyrt i Sverige? Det ska bli spännande att följa med er till Sverige.

  SvaraRadera
 2. Ha en bra resa och vistelse! Skönt när ni är framme!
  Vi får väl läsa nånting :) Ja som jag, skriver var 4:e-5:e dag.
  Kram P ♥

  SvaraRadera
 3. Härligt!
  Just det där med att skriva ut och kopiera var faktiskt lite av en nöt som jag försökte knäcka förra sommaren när jag var ganska ny i Sverige. Skriver ut och kopierar gör man på jobbet. Just i det här fallet behövde jag färgutskrifter och vi hade bara en svartvit skrivare, så jag irrade runt i hela stan i jakt på något slags internetcafé/kopieringsställe. Lösningen: Biblioteket.

  SvaraRadera
 4. Och vi har egen skrivare med skannerfunktion så det är bara att lägga på glaset. Så smidigt.

  Och visst finns det korv med snören. Det har de senaste åren blivit populärt med lanthandelbutiker på gårdarna. Dyrt men oftast av hög kvalité på produkterna. Och jo, det brukar ju även finnas i delikatessdiskarna på de större matvarubutikerna.

  Men å andra sidan så ska du väl äta svenskt nu! Denniskorvar, falukorv, prinskorv... Så att du sedan i september ¨ter kan äta med snören på!

  Och jo, visst händer det att barnen får något litet extra eller en tilll provsmakning eller så.

  SvaraRadera
 5. Ja mina sommarplaner blev ändrade! Jag börjar jobba på måndag! Gah!

  SvaraRadera
 6. Vi kom precis tillbaka till Sverige efter tre ganska intensiva semesterveckor i Andalusien. Det var underbart att komma tillbaka, även om vi inte är hemma än. Det luktar så gott och allt är så grönt! Hoppas ni får det fint! :)

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget