måndag 25 juli 2016

Bubblan

De första dagarna på jobbet kände jag mig som inuti en bubbla. Det har inte helt gått över än.
När vi har åkt till Sverige tidigare har vi träffat vänner och släktingar, och man pratar vardagssaker, om Disa och vad som hänt sedan sist och sådant.
Jobbet är en annan situation. Jag hamnade mitt i en vanlig vardag. Folk runt omkring mig pratade om saker som folk bruka prata om här. Resor, semestrar, mobilappar, politiker, kändisar, ja, om vad som helst. Det kändes så konstigt. Jag studerade dem och tog in, samtidigt som jag ofrivilligt hela tiden jämförde vad jag såg och hörde med Spanien. I Spanien pratar ingen om sina semesterresor, för folk reser inte.  De flesta har inte råd, och de som har det stannar i närområdet. Och de har inte mycket semester heller. I Spanien äter vi lunch senare. I Spanien i Spanien I Spanien...
Det pratas om någon som kan bli av med jobbet vid nästa neddragning, och jag blir irriterad. Säg inte att han inte kommer att få något jobb! Det här är Sverige, här finns massor av jobb! I Spanien är det 25 procents arbetslöshet, DÄR kan vi tala om svårigheter att få jobb! Kanske får han inte samma tjänst i stan där han bor, men det finns säkert massor av liknande tjänster i andra delar av landet! Annars kan han jobba med något annat, eller gå en utbildning för att jobba med annat. För tusan, här finns alla möjligheter!
Jag säger inget (förutom det med arbetslösheten), för om jag gjorde det skulle det bli väldigt tjatigt med mitt jämförande med Spanien. Så jag är tyst.
Men det känns konstigare än jag trodde att plötsligt leva svenskt vardagsliv igen.

18 kommentarer:

 1. Vad du jobbar som? Ja, jämföra är ju svårt att låta bli men tyvärr vill ju ingen höra... Så kände jag länge när jag flyttat hem, jag ville berätta om Spanien men ingen lyssna. Ja, svenskarnas trygghetsbubbla...

  Ska bli intressant att följa hur din sommar formar din bild av Sverige vs Spanien. Det är ju stor skillnad att vara på semester och jobba i ett land, precis som i Spanien. Sen tror jag även din syn formas av ditt liv i Sevilla... Södra Spanien är ju inte heller som Barcelona eller Madrid där många tjänar ok med pengar och reser (om än mest inom Europa typ ROm, London eller kryssning). Jag märker stor skillnad på hur livet är i Cartagena mer traditionellt, katolsk än när jag bodde här, jobbade som designer och levde i en liten lyxbubbla om än med dålig lön så kom de flesta från rika familjer, hade rest, bodde fint etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är reporter på en liten tidning.
   Jag vet inte om ingen vill höra, jag tänker väl att det blir tråkigt att höra mig prata om Spanien hela tiden. Fast själv hade jag gärna lyssnat på mig :-)
   Jag tycker själv att det ska bli intressant att återvända till Spanien efter sommaren. En del längtar jag efter, annat inte.
   Södra Spanien är mycket traditionellt.

   Radera
 2. Intressant det här med olika arbetskulturer. Är själv sugen på att uppleva skandinavisk arbetskultur. Har bara haft extrajobb i Sverige innan, men ändå blev jag väldigt chockad när jag kom till Spanien. Framförallt över hur ostrukturerat, oprofessionellt och strikt det var på den arbetsplatsen. Sverige känns så himla tryggt i jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är motsatsen till en spansk arbetsplats! Men bra att ha erfarenheten från en sådan spansk också, tycker jag. Då är man tacksam över hur man har det sedan.

   Radera
 3. Jag känner att mina bekanta här i Madrid tjänar ganska bra och t.o.m. jobbar inom egen branch, men folk kan det här med sparande. Man vet aldrig vad som kan hända, den sociala tryggheten är inte något vidare bra och man måste kunna ta hand om sig själv. I Norden tycker jag folk slösar en massa på inredningsprylar och sånt, vet många som inte alls sparar. De litar på att staten tar hand om dem.
  Arbetsvillkoren är det lite si och så med. Inom min branch är det mycket falso autonomo, korta kontrakt etc etc. Det finns jobb, men man ska inte vänta sig något stabilt eller med förmåner och sånt.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i Spanein är det viktigt att ha en reserv, om något händer. Man blir inte alls omhändertagen som i Sverige om något går fel.
   Nordbor lägger ner mycket epngar på hemmet och inredningen, jag håller med. Och det finns massor av sådana affärer!

   Radera
 4. Jag hänger inte riktigt med här!! Har haft en massa under sommaren! Ska ni bo i Sverige nu eller är det "bara" tillfälligt? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är inte så konstigt! Nej, vi ska inte bo här. Vi är i Sverige två månader över sommaren medan jag sommarjobbar på mitt gamla jobb. I slutet av augusti åker vi tillbaka till Spanien igen.

   Radera
 5. Jag förstår att det är omöjligt att inte jämföra! Egentligen borde ju andra vara intresserade av att höra dina jämförelser och reflektioner, men jag vet att det inte alltid är så... Hälsningar från Polen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är roligt att jämföra, tycker jag!
   Skulle vara roligt om ni bodde närmare, så kunde vi jämföra en massa tillsammans!
   Ha det finfint i Polen!

   Radera
 6. Ja Sverige är på många sätt en bubbla. Hoppas den inte spricker.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är ganska rart (och oundvikligt förstås) att du jämför, och att inte allt svenskt är bäst hela tiden. Vore ju tråkigt att byta land och allt "var bättre förr". Jag hade gärna lyssnat om jag jobbade med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du kanske hade tröttnat efter några dagar :-)
   Man måste nog vara ganska instängd om man tycker att allt i det gamla landet är bättre. Var land har ju sina öfrdelar och nackdelar. Som tur är!

   Radera
 8. Ha! Om det är en lokalblaska - dvs. ofta sommarnyhetstorka som jag minns det från mina svenska trakter - kunde de väl ha dig att skriva en artikelserie/kolumn om lite skillnader mellan svenskt och spanskt vardagsliv. Skulle iallafall jag tycka vore jätterolig sommarläsning i den lokala tidningen, speciellt när jag var tonåring och satt och drömde mig bort över frukostarna på sommarlovet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir några krönikor, det blir det. Nästa handlar om skillnaden mellan den spanska sommaren och den svenska.

   Radera
 9. Här i Madrid sâ reser alla mina kompisar kors och tvärs, inom Europa, Japan, USA och nu senaste modet Indonesien. Fast jag mâste dock erkänna att nästan alla mina vänner tjänar mycket mer än genomsnittet. De flesta jobbar inom IT eller marknadsföring. Sedan är det oerhörd stor skillnad pâ var i Spanien du bor (Madrid vs. Andalusien). En vanlig lön i Madrid inom IT ligger mellan 30 000€ - 40 000€ (med flera ârs erfarenhet) per âr, majoriteten inom IT jobb tjänar detta i Madrid. Tjänar man mellan 40 000 upp till 60 0000 tillhör man tydligen till "eliten". Jag tror det var mindre än 2% av befolkningen som tjänar mellan 40 000 - 50 000€ / âr och likadant mellan 50 000-60 000€ per âr, dvs. endast mindre än 2%. Inom vâr bekantskapskrets tjänar vi alla över genomsnittet (inom IT) och de fâ kompisar som inte tjänar som oss lever ett helt annat "liv" och en helt annan "verklighet" än oss andra. Tyvärr sâ är det 50% av befolkningen i Spanien som tjänar under 12 000€ / âr. Vi som tjänar bra fâr det bara bättre pga krisen, mycket blir billigare för priser sänks dâ de som tjänar dâligt inte har râd. För oss som tjänar bra blir "livet" billigare...det är tyvärr sâ här som det ser ut just nu i Spanien. Mvh, Marina (Frânmadridtillhimmelen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra kommentar! En bra jämförelse om hur det kan vara. Jag känner ingen som har det gott ställt, tvärtom, jag känner mardrömsfallen, de som har det tufft.
   Det märks när man reser att folk tjänar bättre på andra ställen. När vi åker till Madrid hamnar vi alltid minst en gång på Mac Donalds när vi ska äta eftersom alla ställen är så himla dyra jämfört med i Andalusien. Till och med frukost är dyrt.

   Radera

ny gadget

ny gadget