onsdag 19 januari 2022

Trapetsskola, marknad och en mulåsna som nyser

Det fick gå snabbt. Klockan fem stängde jag av jobbdatorn, hade bara en kort stund på mig innan jag behövde åka på marknadsmöte i en annan by, och försökte slänga i mig något snabbt att äta eftersom jag inte hunnit med lunchen. Samtidigt ringde jag Jesús, som hade kört Disa till trapetsskolan, för att meddela att hon har läxor att göra när de kom hem. Medan jag försökte prata med Jesús hade Runa något viktigt att säga mig och pladdrade intill mobilen tills hon fick prata själv.

- Mula tiene mocos!

- Vem sa du? Vem har snor? Har du snor? Då får du ta ett papper och torka näsan, sa jag till henne.

- No, mula snor!

Jesús tog telefonen.

- Precis innan du ringde nös en mulåsna på oss. Jag fick en stor grön snorloska på handen och Runa torkade hela ansiktet med ärmen, det måste ha skvätt som en dusch över henne.

Den där mulåsnenysningen hade gjort stort intryck på Runa, som fortsatte att prata om den när vi träffades igen, senare på kvällen.


Disa började på cirkusskola i november, inriktning trapets. Hon älskar det! Det finns en liten lokal i alternativbyn Calabacino. Förutom trapets kan man gå akrobatik, eller som vuxen lära sig att svinga i sådana där långa tygsjok.

Till Calabacino kan man inte köra. Man måste parkera i Alájar och gå 20 minuter, och vägen är vacker!



När jag följde med Disa tog jag med mig Iris, och så upptäckte vi olika stigar på berget medan Disa var på trapetsskolan. Nu jobbar jag på eftermiddagarna så Jesús skjutsar henne. Runa måste tyvärr följa med också, och man går i inte den sträckan med henne särskilt snabbt. Som tur är är belgiske barnmorskans dotter med i samma grupp, så Disa går tillsammans med dem från parkeringen. Jesús går den sträcka han hinner med Runa innan lektionen är slut, men den här gången kom de inte längre än till de roliga mulåsnorna i början av vägen.



Marknadsmötet ja. Jag är sedan några veckor tillbaka med på den alternativa marknaden som hålls första lördagen varje månad i Las Chinas, nära Galaroza. Marknaden har utvecklats mycket de senaste åren. Nu är jag med i matgruppen och ska sälja svenska bakverk. Första gången var för en och en halv vecka sedan, jag sålde chokladtryfflar, drömmar och kanelbullar. En gång i månaden är det möte då allt runt omkring marknaden ska beslutas av oss som håller i den. Jag hade hört att folk ibland blir osams på de där mötena, men det här... Mötet kändes som ett framrusande tåg, eller en storm! Jag var alldeles omtumlad efteråt. Mycket skulle avhandlas under de två timmarna, här fanns ingen tid att linda in det man ville säga. En gick från mötet i ilska. Tråkigt var det inte, och jag ser fram emot att fortsätta med den här marknadsgruppen! Nästa marknad är lördagen den 5 februari, välkomna dit!



10 kommentarer:

  1. Det ser jättegott ut! Lycka till med försäljningen!

    Åsnesnor däremot kan inte vara någon höjdare, men en upplevelse måste det ha varit! (Vår Jonna har blivit biten av åsnor, vid två olika tillfällen faktiskt...)

    Här i Portugal finns en efterrätt som heter "Baba de Camelo", som betyder "kameldregel". Inte jättegott, men godare än det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket roligt namn! Det måste vara en efterrätt som är lite kletig i konsistensen, gissar jag?

      Radera
  2. Oj vad fint! Dit kommer jag gärna! Men slipper gärna mulåsnans snor...

    Och ja - vägen till Calabacino är underbar! Så glad att vi gick den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, roligt att vi passade på när ni var här!

      Radera
  3. Vad roligt att läsa om alternativbyn och dess marknad :)! Kan du berätta mer om hur byn fungerar och ser ut (eller det kanske du redan har skrivit om..)? Ni verkar ha så trevlig och mysigt med härliga människor runt er. Mycket vacker väg ni får gå för att komma fram till byn och häftigt med en trapetsskola! Passar bra till de våghalsade.
    Jag kommer gärna till den fina marknaden om jag hinner ;)! /Annika F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är marknad varje månad, ifall du missar den i februari :-)

      En kort förklaring till den alternativa byn är att Calabacino ursprungligen var en lite större, väl fungerande by, tills invånarna allt eftersom övergav den, och till slut låg byn öde. Tills det på 1970-talet kom personer som började restaurera husen och flytta in i dem. Hippier, som många säger. Fortfarande är husen befolkade och jag tror att det fortfarande byggs nya av personer ur den alternativa rörelsen, men de har inte tillstånd att använda de tidigare övergivna husen, så det är ständigt en kamp mellan dem och de styrande i Andalusien om de ska få stanna kvar i sina bostäder.

      Radera
  4. Vad spännande med en by man inte kan köra till! Och trevligt med marknaden. Gillar spanjorerna de svenska bakverken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! När jag sålde på en marknad innan jul var det bara byfolk som kom, och de kan vara lite skeptiska mot sådant som inte är traditionellt. De alternativa gillar dem mycket!

      Radera
    2. Haha, förstår! När spanska familjen var i Sverige i somras var de rörande överens om att vi är duktiga på fika :) Men att övertyga en spanjor om att svensk mat är bättre är helt omöjligt, haha! Nu föredrar jag visserligen spansk mat i mångt och mycket, men på jul vill jag gärna ha min rödbetssallad och västerbottenpaj.

      Radera
    3. Jo, det är svårt att argumentera för att svensk mat är bättre :-) Men det finns ju fantastiska rätter även i Sverige!

      Radera

ny gadget

ny gadget