tisdag 30 november 2021

Inomhuskylan

- I Sverige har många motorvärmare. Det är en ett litet element som står och blåser varmluft i bilen, så att den är varm när man ska åka på morgonen. Och då fryser inte rutorna, så man behöver inte skrapa dem, säger jag till Disa, som huttrar ikapp med mig i baksätet. Det är bara ett par grader ute nu när vi ska iväg till skolan, och häromdagen kom vi försent eftersom det oväntat var frost på rutorna. Jag tog en kubb från kubb-spelet, som låg i bakluckan, och skrapade med den.

Sedan fortsatte jag att berätta om att det finns rumpvärme i bilarna i Sverige.

- Man trycker bara på en knapp, så blir sätet alldeles varmt, det värmer både rumpan och ryggen.

Sedan blev det tyst i bilen eftersom jag plötsligt hade förflyttats, i tankarna, i landet i norr där man inte behöver frysa på vintern.


Den här kölden alltså... Och det är fortfarande bara november. Jag kan aldrig hålla mig varm. Varenda dag blir jag genomkyld av en sådan där kyla som inte går ur kroppen, hur mycket kläder man än drar på sig, hur många filtar man än drar över sig i soffan. Ofta redan på morgonen, när jag jobbar, eller äter frukost, eller lagar mat. Ja, vad som helst utom att sätta mig med ett varmt element i famnen. Det enda som hjälper mot kylan är en lång, het dusch, men varmvattnet tar slut så fort nu på vintern, av någon anledning.

Jag kvällspratade med Tove, via meddelanden, hon berättade att det var 1 grad ute på ön där de bor, och 21 inomhus. Jag hade samtidigt 3 grader ute, och inne... Ja, det beror på var man befinner sig, förklarade jag för henne. Då slog det mig att det är ju en tydlig skillnad mot Sverige. Där är temperaturen samma i hela bostaden.

Vi använder husets gamla braskamin som värmekälla, och på nätterna sätter vi på ett stort elelementet på hjul i sovrummet, så att det är varmt hela natten när vi sover. Braskaminen värmer lekrummet bakom kaminen, den mycket lilla vardagsrumsdelen (det får plats en liten soffa, ett bord, tv och en hylla för vinylskivor) samt köket, till viss del. Ett tjockt förhänge hindrar att värmen sipprar ut till övriga delen av huset, men genom köksdörren kommer kylan in från trädgården, eftersom det är en bred springa mellan dörren och väggen. Jag ska prova att fästa sådan där gummitejp, för att se om det blir bättre. Så småningom ska en ny dörr sättas in, men det är inte aktuellt nu.

I vardagsrumsdelen funkar det att vara klädd i tjocktröja och tjocka sockar, och om man sitter i soffan med filt är det behagligt. I hallen är det mycket kallt, utom på morgonen om solen lyser in genom dörren, och toalettbesöken går snabbt på grund av kylan. Men vi har ställt in ett element som sprutar varmluft där, så det kopplar vi in när någon ska duscha och stanna en längre stund i badrummet.

På ovanvåningen, där jag jobbar, är det samma temperatur som utomhus. Det är inte mer oisolerat än övriga huset (haha, hur skulle det kunna vara det?) , men här måste ett fönster vara öppet eftersom röret från braskaminen går upp här, och läcker rök. Så här jobbar jag bara när barnen är hemma och jag behöver tystnad.

Allt som allt - jag vet inte vad det är för temperaturer i huset. Det beror som sagt på var man befinner sig och vid vilken tid på dagen. Med en rejäl brasa som brinner hela dagen är det ganska behagligt i vardagsrumsdelen. Men man befinner sig ju inte framför brasan hela tiden. Jag vet inte längre när det är kallt på riktigt, och när det bara är den där kylan som sätter sig i kroppen. Igår kväll kändes det kallt om kinderna och händerna när jag rörde mig i köket, tre meter från braskaminen, men Jesús frös inte. Inte barnen heller. De verkar aldrig frysa. Runa avskyr kläder och sockar och drar av sig både tjocktröja, skor och sockar så fort hon kan, och går barfota på de iskalla stengolven.  Ingen som är född här verkar plågas så mycket av kölden, som en som växt upp i ett land där man inte behöver frysa inomhus.

22 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Jag kan föreställa mig hur kallt det är. Första året på fastlandet (innan på GC) har jag aldrig frusit så mycket i hela mitt liv. I hade en estufa men luktade fotogen(gas då) vilket jag inte tål. En gammal AC som lät som ett tröskverk...
  Man var kall i märg och ben :) Min dotter kom ner en decembervecka och där hon skulle hyra var AC:n trasig. Ägaren sa att den inte var det...Hon frös nästan ihjäl...Ovant, alla tror att det är varmt i dec-jan. Det är det inte. Ljug.
  Om solen är framme på dagen så OK. Såg bilder från el paseo i går där en hel del gick i shorts..,Män. Andra hade täckjackor och långbyxor.
  Här hemma har jag för varmt inne så jag har fått stänga av ett element. Men i kommunens fastighetsbolag fryser folk.
  Önskar jag kunde skicka ner värme till dig! På riktigt!!
  Hoppas jag vinner pengar på Loteria Nacional....Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna skicka en pelletsbrännare om du vinner :-)
   Du vet så klart hur kallt det blir! det är varmare vid kusten, men fryser gör man ändå! Få som inte har bott i Spanien på vintern vet hur kallt det blir inomhus!

   Radera
 2. Åh, ja Annika. Jag minns kylan. Hemsk. Vill inte Runa ha på sig sandaler ens? Golven är ju så otroligt kalla... Min son vill inte heller ha strumpor, men här är golven mer okej, om än inte supervarma direkt.

  Mina tips för att få upp samt hålla värmen:
  - röra på sig (promenad ute i solen, dansa inne)
  - dricka varmt
  - äta varmt
  - ha polarlakan i sängarna, alltså fleecelakan (sök på sabanas polares). De drar inte till sig fukt så som bomullslakan gör
  - ha på er underställ. Jag har merinoullslinne hela vintern, även i Sverige. Det finns också underställ i syntet såklart som är billigare och säkert också värmer. https://www.lindex.com/se/underklader/ullunderstall eller här: https://shop.ullmax.com/se/understall/
  - Kanske mössa inne kan hjälpa?
  - vetekudde, eller hade du inte en elektrisk värmefilt?

  Ja, du bad inte om tips men fick dem ändå. Och att täta alla läckor såklart! Men det har jag nog redan tjatat om... Typ det där röret som läcker rök, det kanske går att täta på något sätt? Fråga en sotare eller nåt...

  Ta hand om er! Och hoppas ni kan installera en pelletsvärmare till nästa vinter! Har ni kommit på var ni ska ha den i så fall för bästa effekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Platsen för pelletsvärmaren är bestäm, oh ja! Rören har tätats med en aluminiumtejp, men läcker lite ändå. Merinoullunderställ kommer det nog att bli i vinter!

   Radera
 3. Men vilken misär. Hoppas att det är bättre än du beskriver. I London var det samma sak. Minns englasfönster, och drag. Det fanns välisolerade hus med centralvärme. De flesta av mina bostäder var varma och sköna, men ett år tror jag att jag hade yllemössa inomhus! Drick thé, soppor och grytor, tänd värmeljus om du har en säker plats och stake att ställa de i, och baka bullar kanske, samt svenska tofflor :o) I Paris frös vi när vi hade 1-glasfönster och vindslägenhet. Annars finns faktiskt omvända problemet här. Fransmän är ganska frusna och värmer jättemycket. Vi har grannar som haft tillräckligt varmt för att vi kunnat stänga av värmen hela vintern i ett oisolerat lägenhetshus, men det var ju centralvärme, verkligen inte klimatsmart att elda till 24 grader för att "alla andra" betalar, och vi flyttade ut. Nu har vi gaseldad vattenburen värme. Fantastiskt skönt, men sämst för miljön som bränsle, även om lägenheten är isolerad och vi kan spara själva. Sedan tror jag att man ska akta sig för tegelhus men det kanske beror hur väggarna är konstruerade ? Har för mig att tegelhus är varma om sommaren. Men de kanske är varma om vintern med ? England har ju tegelhus och jag minns det som att det var väldigt tunna väggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag blev full i skratt, både för att jag inte visste att det kan finnas ett omvänt problem när det gäller kyla-värme, och dels för att det kanske verkar som att jag överdriver. Det finns tyvärr inga överdrifter i inlägget, det är exakt som jag beskriver. Runa är den enda som går utan skor eller tofflor. och vi dricker mycket te. Värmeljus är trevliga att titta på, men kan inte värma ett så kallt hem, och bullar är hopplösa att få att jäsa i kylan.

   Radera
  2. Oh nej inte att du överdrev. Utan att jag hoppas att det inte är hela vintern därför att frysa låter så outhärdligt att jag undrar om jag skulle vilja bo i Andalusien. Nu vill jag ju inte bo i Paris heller men det gör jag... Och kanske inte ens i Sverige. Vi bor ju där jobben finns så jag hoppas kunna flytta när jag är en pigg pensionär. Dör jag vid 50 känns det nästan som slöseri att ha sparat pengar men då kanske min son kan använda pengarna?

   Radera
  3. Var skulle du vilja bo när du är pigg pensionär?

   Det är inte iskallt hela tiden. Temperaturen växlar. För det mesta är det mellan 0 och 12 grader, men de senaste dagarna har vi haft en otrolig värme på 20 grader, det är bara att njuta till max av denna gåva!

   Bostäderna är usla i Andalusien, men jag trivs så himla bra här ändå!

   Jag tror inte att jag kommer att leva så länge att jag blir pensionär. Jag lägger undan en liten peng till pensionssparande ändå, varje månad, med förbehållet att barnen ska få pengarna när jag dör. Det känns vettigt.

   Radera
 4. Jag håller verkligen med om att det kan vara kallt inomhus i södra Europa! Idag har vi haft nästan 10 minus, ovanligt kallt för att vara slutet av november, men inomhus har vi varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är varmt inne gör det inget att det är kallt ute!

   Radera
 5. Men åh, låter som känslan man känner i vår sommarstuga när vi åker dit en kort stund på höst och vår. Brrr! Kommer ihåg när vi hälsade på en vecka i februari hos mina svärföräldrar som bodde vinterhalvåret i Torrevieja. Då fick man elda ordentligt i kaminerna på kvällen och vi frös en hel del. Varför bygger de så dåliga hus I Spanien? Har man bra isolerade hus är det väl bra både för kyla och värme samt för energiåtgången? Önskar dig en mild vinter!
  Varma hälsningar Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vet du känslan!

   Jag tror att husen är så dåliga enbart för att det är billigare att bygga dem så. Men många försöker förklara det med att husen är behagligare under sommarmånaderna på det sättet.

   Radera
 6. Varje vinter när jag sitter i ylletröja och ser foton på folk barfota i kortärmat i Sverige så undrar jag hur mycket energi som skulle sparas i världen om husen i södra Europa vore bättre isolerade / tätade OCH om man i norra Europa sänkte inomhustemperaturen ett par grader.
  Det finns ju en gräns för hur mycket temperaturreglering man kan klara genom att bylta på sig, när man ska vara stillasittande och dessutom ha händerna fria att jobba. Är det kallare än 16-17 grader blir det ganska plågsamt.
  Å andra sidan tycker jag inte om att det är varmare än 18-19 inomhus på vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar att inte behöva frysa!

   Mycket energi skulle kunna sparas! Här värmer folk sällan sina hus, eftersom elen är så dyr. Ofta har man en lite lorito under matbordet som avger värme, lägger en tjock duk över så att värmen stannar under bordet och sitter runt bordet i timmar. Hela kroppen blir varm när benen och magen som täcks av duken.

   Radera
 7. En god vän som är arkitekt och bor i Sevilla hävdar att för andalusiska förhållanden ska husen ha tunna väggar och inte vara välisolerade. Det är något med att på sommaren när det blir så varmt på dagarna under långa perioder ska huset ha förmåga att kylas av på natten, medan välisolerade hus / stenhus håller kvar värmen. Här i Porto däremot, där det inte är jättevarmt mer än ett par dagar i sträck är det bra med hus med tjocka stenväggar, för de håller för en kort värmebölja. Så har jag förstått det. Men priset att betala är ju vintermånaderna. Även här, i viss mån. Vi har vår största fasadyta mot söder, och har hus som isolerar oss på två sidor, så när det är sol klarar vi oss länge utan att sätta på värmeelement. Jag gjorde det faktiskt först i förrgår - det är rekord och är tack vare att november varit så solig.

  Jag skulle vilja installera pelletskaminer här men tiden och orken att leta en firma har inte räckt till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört detsamma, att husen är byggda för varma dagar. men de riktigt heta månaderna är få. I Sevilla är det hett ungefär tre månader, och kallt i tre. Däremellan uthärdligt. Här är det kallt fem-sex månader, och varmt tre.

   Jag tror att pelletskamin är en bra idé.

   Radera
 8. Låter som i UK också. Dåligt isolerade hus och dålig uppvärmning.
  Nu är jag i ett varmt och skönt hem i Sverige och massor av snö utanför.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter alldeles underbart! Vad man njuter av varma hus!

   Radera
 9. Precis när vi pratat om detta såg jag att du skrivit om det! Undrar om man kan ha en sådan där tunn värmemadrass som någon tipsade om på min blogg (när jag skrev om sju skäl att älska vintern) - i soffan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har under ett par år köpt en stor elektrisk filt på Lidl, men den håller inte ens en hel säsong.

   Radera
 10. Åååh husens värme är ju typ det bästa med sverige!
  Jag lider också såå av kyla inomhus men de som alltid haft det så verkar inte bry sig. Typ som vi i norr och mörkret (inget konstigt för oss men jobbigt för många som flyttar till sverige)
  Tycker det är så omysigt att sitta med jacka och vinterskor på sig inomhus��
  Så jobbigt med cambios de temperatura. Kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter ord på allt jag tänker! Exakt så!

   Radera

ny gadget

ny gadget