torsdag 25 november 2021

Passförnyelse i Madrid

 Det var när försäkringsbolaget skulle uppdatera mina uppgifter och ville ha en bild på mitt id-kort, som jag upptäckte att det hade gått ut för flera månader sedan. Det förvånade mig mycket, måste jag säga. Men jag erbjöd dem en bild på mitt pass istället. Tur att man har pass också! Då kan jag förnya det nationella id-kortet när jag åker till Sverige nästa gång! Tänkte jag. Tills jag såg att passet hade gått ut redan i maj...

Jag har beklagat mig över detta för Jesús i över en timme, och det kanske räcker, ändå öser jag ut min irritation i bloggen också.

Jag måste åka till svenska ambassaden i Madrid för att förnya pass eller id-kort. 158 € kostar den nya id-handlingen, samt 4 € för att få hämta ut det på konsulatet i Sevilla. Sedan tillkommer kostnaden för resan Madrid tur och retur, och boende i staden. Och mat. Och resa tur och retur till Sevilla, tre timmars resväg.

Det som retar mig mest är att jag måste åka till just Madrid. Kunde inte ambassaden ha legat i Barcelona, Valencia, Toledo eller vart som helst utom Madrid? En lite roligare och vackrare stad? Nej, i Madrid ligger den, och i ett snofsigt, dyrt bostadsområde där inget roligt finns i närheten, bara ett svindyrt konditori.

Jag bokade den  första lediga tiden: den 15 februari.


Här är ett inlägg från förra gången jag var tvungen att åka till Madrid och förnya passet. 

10 kommentarer:

 1. Jag minns inte hur det är nuförtiden. Men förr, för länge sedan, skulle man fylla i en blankett och lämna in. Jag minns det som att det var längre. Jag fyllde kanske i blanketten fel, eller ambassaden gjorde fel, men jag fick mitt fina nya pass, med snygg bild och reste iväg. I London stoppades jag och blev inföst i ett läskigt rum med läskiga tullpoliser. Nationaliteten saknades i passet... Den raden var inte ifylld. Jag bodde ju i London. Men inte hjälpte det. Ja de släppte iväg mig in i landet. Jag hade ju kunnat resa tillbaka med Eurostar men stressad var jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! Nationaliteten! jo, sist jag gjorde detta behövde jag fylla i blanketter. Bäst att vara noggrann!

   Radera
 2. Där se rman hur olika det är. Min man är från Madrid och jag totalt ÄLSKAR staden, den har sååå mycket att erbjuda, mycket fint också :-) Kan knappt vänta att åka dit igen över nyår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker så! Jag är inte förtjust i storstäder alls. Kanske har du några tips på något jag kan göra när jag ändå åker dit? Det måste ju finnas många pärlor i Madrid också!

   Trevlig resa förresten!

   Radera
 3. Inte kul när passet gått ut.
  Jag har alltid förnyat mitt när jag varit i Sverige, annars hade de behövt bli London för mig. Däremot kan jag hämta ut det i Cardiff.
  Måste du åka till Madrid igen för att få ut det eller finns det ett konsulat i Sevilla? Minns inte.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns konsulat i Sevilla, så det blir bara en Madrid-resa som tur är!

   Jag förstår inte att jag har kunnat missat utgångsdatum för andra gången! annars hade jag också förnyat i Sverige. Tänker jag, men det var ju ett tag sedan jag var där:-) Sist var för två och ett halvt år sedan, och då hade jag ingen tanke på passförnyelse :-)

   Radera
 4. ÅH vad jobbigt! Dyrt och bökigt, men kan man inte ändå kombinera det med något roligt eller intressant i Madrid, som gör att det känns mindre jäkligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tänker jag göra. Jag gissar att jag kommer att besöka ett museum, och promenera en massa. När jag hade smält eländet kom jag på att en resa är ju alltid en resa, och reser man själv finns en massa tid för läsning!

   Radera
 5. Haha, vad jag håller med! Svindyrt blir det, nästan billigare att åka till Sverige.

  Kostar det bara 4 eur på konsulatet? Vi har betalat 15 eur per pass och id-kort varje gång vi hämtat ut i Malaga. Hoppas de har sänkt priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hellre åkt till Sverige och ordnat det, om jag hade kunnat, hade inte blivit mycket dyrare. Men utan giltigt pass eller ID-kort går det ju inte :-)

   Jag tycker också att det låter rätt billigt med 4 €. Undrar om jag såg fel?

   Radera

ny gadget

ny gadget