torsdag 4 november 2021

Frusen hund, tomteönskning och sjukdomsträsket


Så mycket man hinner med på två veckor! Vi har varit nere i sjukträsket och vänt. Det började med att Disa fick feber för två och en halv vecka sedan. Sedan dess har både hon och Runa haft feber i omgångar, Alla fyra har varit dunderförkylda med hosta och snor, alla utom jag har haft magsjuka (Runas varade i sex dagar) och det finns fortfarande nerspydda kläder och handdukar i tvättkorgen. En liten stackare har haft skabb (!) och allt avslutades med Disas öroninflammation och spruckna trumhinna. Hon går på antibiotikakur, men idag är hon tillbaka i skolan, och Runa går sin första dag på förskolan på länge.

Fyra läkarbesök har vi avverkat och efter nummer tre av dem sa Disa i bilen, på väg hem, apropå ingenting, att hon önskar sig en biljett till Sverige av tomten. Så hon kan träffa Ulla (min moster) och gå på badhus. Ett svenskt äventyrsbad, jag tror inte att något slår det för min sjuåring. Hör upp, alla trista spanska badhus, med endast en stor, djup motionsbassäng!

Disas önskning tog, men jag har varit utan jobb i en och en halv månad och någon Sverigeresa kommer det inte att bli. Jag hoppades kunna åka med Disa runt lucia, två och ett halvt år efter att  vi var i Sverige senast, och det är väl inte hela världen att det inte blir av, men det går ju inte heller att trösta sig med att okej då, synd att planen måste ändras, men vi åker i vår istället. Eller i sommar. Jag vet inte när det kan bli. Det sa jag så klart inte till Disa.

- Det är en jättebra idé tycker jag. Det ska jag också önska mig.


Efter sista läkarbesöket, som var igår, åkte vi till en butik för att köpa hundkläder. Eller säger man täcke? Vad heter det? Strunt samma. Iris fryser. Hon skakar av köld både inne och ute. Hur man en hund vara så frusen? Jag trodde att hundar var som katter och skyddas av pälsen. Men katten får ju sin varma vinterpäls. Inte Iris. Hon har så lite hår på magen att det inte döljer huden ens. Jag lägger henne i soffan framför brasan, lägger en filt över henne, värmer henne med min kroppsvärme, och tänker att vinter har ju inte ens börjat, hur ska det här gå?

Jag hittade en stickad grej med stjärnor som täcker både rygg och mage, men den visade sig vara alldeles för stor så jag behöver byta.
Disa följde med på hundpromenaden, och jag hade tänkt gå långt, men det gick inte. Disa frös så, hon är också känslig för kyla. Jag hade en tröja och tyckte att det kändes precis som i Sverige, med doften av blöt höstskog, gula löv på marken, kyla och halvmörker, men Disa uppskattade det inte. Däremot tyckte hon mycket om den lilla katten som slog följe med oss redan i byn, som buffade med huvudet varje gång vi sträckte ner en hand för att plocka kastanjer att rosta, som som spann i min famn när jag bar honom.

När vi kom hem slogs vi av värmen från brasan, jag gjorde varm choklad till barnen och hjälpte Disa att komma igång med sitt pysselprojekt, en karta med berg av äggkartong, medan Runa målade ett papper samt sina kläder med fingerfärg. Vilken behaglig onsdagskväll!


Försök till snygg influencer-selfie i badrumsspegeln, men jag har lite att jobba på...


12 kommentarer:

 1. Vilken tur att det har vänt nu! Man skulle ju nästan kunna tro att det var vi som spred en massa portugisiska basilusker och ohyra när vi var där eftersom det blev så mycket efter vårt besök, men vi har inte märkt av något i alla fall.

  Huvudsaken ni är piggare igen och nu hoppas jag ni kan vara friska hela vintern!

  Om Sverigeresan - kan mostern komma ned kanske, och finns det inga äventyrsbad alls på närmare håll? Jag vet ju att du längtar efter en Sverigeresa, men ändå. I brist på det.

  Gillar sista bilden och ert coola kakel i badrummet! Det är många roliga och fina detaljer i ert hem, som man blir glad av, och skönt att kaminen värmer nu!

  Om den frusna hunden: Kan man inte ta en avlagd barntröja? Sy något? Söta lilla Iris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iris fick en mjuk hundtröja, men trivs inte med kläder, hon tar sig ur plagget hela tiden!
   I Spanien finns en del äventyrsbad, eller rättare sagt olika vattenparker i utomhusbassänger som har öppet i juli och augusti. Finns roliga inomhusbassänger i Portugal?
   Det är inte troligt att min moster kommer, tyvärr.
   Jag är glad att vi inte smittade er med våra baciller!

   Radera
 2. Hur kom Iris in i familjen? Har ni kvar Vargen?
  Skönt att barnen får återgå till sina skolor. Har man ngt höstlov i Spanien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för mailet! Jag har svarat :-)

   Iris är en av många övergivna hundar som har räddats av en organisation, och genom dem hamnade hon hos oss. Jag har skrivit ett långt inlägg om henne, ska bara lägga in lite bilder också, så kommer det snart på bloggen! Och ja, Vargen är kvar! Just nu ligger han och vilar, skadad efter ett slagsmål med en stor grannkatt.

   Nej, vi har inget höstlov i Spanien.

   Radera
 3. Vad fint att få se barnen, dig och Iris! Vad är hon för ras? Vissa raser har ju lite svårare att hantera kyla och behöver ett hundtäcke. Min hund har längre päls och trots att vi klipper honom kort var tredje månad blir han varm ibland. Han avskyr värme. Smärtgränsen går vid +21 grader. Han har redan glömt att han kommer från Sevilla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, ville också kommentera jobbsituationen! Vet inte exakt vad du jobbar med nuförtiden, men LinkedIn är ju kanon. Många arbetsplatser i Sverige har ställt om efter corona och erbjuder tjänster helt på distans. Tips!

   Radera
  2. Iris verkar vara en blandning av beagle och podenco. Vad lustigt med din hund, som ändå har bott i Sevilla!
   Jag har jobbat som lärare i svenska som andraspråk de senaste åren. Hur menar du med LingedIn? Kan man få jobb genom den sidan, eller hur går den att använda?

   Radera
 4. Vilka fina bilder på barnen, hunden och dig! Önskar verkligen att ni får vara friska länge nu!
  Vad är Iris för ras undrar jag också. Eller är det en blandras kanske? Hennes huvud ser ut som silke i solen... Hoppas du hittar något som värmer henne bra.
  Tråkigt att ni inte kommer iväg hem till Sverige i år för att hälsa på och bada i äventyrsbad. Men rätt som det är dyker ett bra jobb upp till dig och du vinner på Lotto och vips är ni i badet i Sverige någonstans :)! Jag håller tummarna! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror att iris är en blandning av beagle och podenco. hon har en ganska stor kropp i förhållande till huvudet.

   Jag hittade en mjuk hundtröja till henne, men hon gillar den inte utan lyckas dra av sig den. Och så sitter hon och skakar av köld istället. Hon sover alltid i sovrummet på nätterna, för där har vi på element. Det var när ajg gick upp en natt och upptäckte hur hon förs i soffan, trots att brasan hade varit tänd, som jag bestämde att hon skulle sova hos oss.

   Jag spelar aldrig, men borde kanske delta i det stora spanska jullotteriet i år för första gången? :-)

   Radera
 5. Åh, ibland är det mindre roligt att vara en småbarnsfamilj, som när all världens sjukor och baciller attackerar samtidigt! Hoppas ni får hållas friska nu framöver! Men vilken fin Iris ni har - har ni haft henne länge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det lite kämpigt - tur att sjukdomarna går över!

   Iris kom till oss i somras, så det är inte så länge :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget