lördag 24 april 2021

Världsbokdagen, trädgårdsfynd och 3 000 corona-regler

Världsboksdagen! Visst är den värd att uppmärksammas! Ge en bok till någon man tycker om, kanske? Jag minns när jag brukade få en bok av en kompis varje världsboksdag, det var roligt.

I Disas skola uppmärksammade de dagen igår med att läraren hade gått ut tidigt på morgonen och gömt böcker i skogen. Sedan tog hon med barnen ut, och så fick de leta rätt på böckerna. För varje bok som de hittade satte hon sig på marken och läste högt ur den.

I byn El Campillo är det bokbytardag idag. Lämna en bok - ta en annan. Våra kompisar ska uppträda med dockteater, så då ska vi åka dit och titta. Träffa Goretti och barnen, ta med smörgåslunch (det är en utomhusaktivitet, vi håller avstånd). Jag skickade ett meddelande till Noelia för att fråga om hon och barnen ville följa med, men hon svarade att de skulle hälsa på kompisar i Almonaster... Om det nu gick, eftersom Almonaster är i perimeterkarantän. Här blev jag förvånad, måste jag säga. Vi bor ju i Almonasters kommun. Är vi i karantän? Sedan när då? Får vi inte åka någonstans? Har jag kört omkring olagligt? Jag tittade på Andalusiens covid-karta. Vi är på nivå 2 av smittoläget, precis som alla andra kommuner runt omkring, men till skillnad från dem befinner vi oss faktiskt i perimeterkarantän.

Det är inte lätt att hänga med i alla covidregler. Det är nästan omöjligt. För ett tag sedan meddelades det att reglerna kring munskydd skärps, det måste bäras i precis alla situationer utanför ens egen ytterdörr, till och med på stranden om man ligger helt ensam och solar på en handduk utan andra människor i närheten. Det sista ändrades efter vilda protester, och man behöver inte heller bära munskydd när man går i badvattnet för att bada, eller vandrar ensam i skogen, men vad jag vill komma till är att jag trodde att de här reglerna redan gällde, sedan i höstas. Vid vilket tillfälle ändrades reglerna, för att nu återinföras?

Jag läste att Spanien har haft mer än 3 000 olika regler under corona-året, alla autonoma regioner har ju också sina egna regler, så det är inte konstigt om det är svårt att hänga med.

Nu ska jag, om en en stund, trotsa perimeterkarantänen och åka till järnaffären i Aracena och köpa en ordentlig, långskaftad sekatör. Det finns bara ett litet hörn med björnbärssnår kvar, och de ska bort! När trädgårdshjälpen var här i tisdags hittade de en fin, låg mur bakom snåren, ett okänt fruktträd, som fortfarande väntar på att befrias från taggbuskarna, samt en gammal vinstock som ligger på taket till det lilla huset med brunnen. Det ska vi stödja upp och låta växa som ännu ett grönt tak som skuggar. Kanske sätta en bänk under, eller så. Och det lilla avokadoträdet i samma hörn, som har sett så ledset ut, har fått nya löv sedan jag började dra bort hundratals ekollon som slagit rot och börjat växa upp som mini-stenekar runt det lilla trädet. I helgen ska jag dra bort de sista ekollonen, strö lite aska runt träden och slå på ett par hinkar med vatten. Mycket att pyssla med. Vad jag tycker om den här trädgården!

15 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Ja inte lätt att hänga med i restriktionerna i Spanien...Dom måste fått in många dinero i böter! Sola med munskydd tog nog priset i alla fall hahaha...Härligt och roligt med trädgård! Förstår att du njuter!
  Här hemma vet jag knappt vad man inte får göra...verkar vara få som har munskydd men herr T är ju emot det så det nämns inte alls på presskonferenserna varje tisd och torsd kl 14.Ja och smittan bara går upp. Vi är väl 2:a i Europa...yngre smittade nu och inlagda.
  Fast man blir skrämd när man ser hur det ser ut i Indien...törs inte titta knappt.Ha det så bra! Kram P ♥♥


  SvaraRadera
  Svar
  1. Smittfrekvensen är väl nästan tre gånger så hög i Sverige som i Spanien nu, om jag har läst rätt? Men vaccineringen verkar flyta på bra. Och nu verkar Indien få hjälp, det är en positiv nyhet!

   Radera
 2. Nej munskydd när man solar och badar känns ju helt fel. Tycker munskydd varit helt okej när det varit kallt, men vill verkligen inte ha det när det blir över 25 grader!
  Vad fint det verkar bli hemma hos er. Nu har ni avokados! Tappar snart räkningen. Ni har ju hur mycket ni kan odla och äta som helst, det är väldigt coolt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det! Avokadoträdet kommer nog inte att ge frukt än på några år, det är så litet, men det är så mycket annat som växer! Först ut är fikonen! Jag måste ta reda på hur man torkar dem, om ugn krävs kommer den att få vara på dag som natt!

   Det där med munskydden utomhus är galet.

   Radera
 3. Vad roligt att det går framåt med er vackra trädgård och kul att få planera och fixa lite då och då när du får tid och lust :).
  Hur går det för er med vaccinationerna i Spanien? Om en vecka precis ska jag få ta min första dos om allt går i lås. Hoppas att det vänder. Snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du redan har tid för vaccination, Annika! Det verkar verkligen flyta på i Sverige nu! Här har jag tappat kollen. Det började med att de allra äldsta vaccinerades parallellt med sjukvårdsperonal. Sedan har det gått i åldersgrupper samt yrkesgrupper. Frisörer, optiker, psykologer, lärare, poliser, brandmän... Det är så rörigt eftersom AstraZeneca-vaccinet först stoppades helt, sedan började ges till personer 65-69 år, därefter 60-69. PÅ en del ställen har personer 65+ börjat vaccineras, men fortfarande är många i 70-årsåldern kvar.

   Radera
 4. Hälsar Annika F ;)!

  SvaraRadera
 5. Jag har full förståelse för dig ang coronareglerna, samma röra har det varit här i Wales. Nu har det lättats upp p g a att vi har så få smittade.
  Kul att trädgården kommer fram mer och mer i dagsljuset. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att det har lättat hos dig!

   Radera
 6. Hej, wow vilken inspirerande blogg!!! Jag har kikat förbi en gång förut och nu snubblade jag förbi igen. Vi, min familj (jag, sambo och våra två barn 6 och 4 år) har planer på at flytta till Spanien och håller nu på att söka efter jobb. Jag jobbar som lärare och hoppas på att få ett jobb snart!

  Nu har jag sparat din blogg så jag kommer att läsa hela den vid tillfälle :D

  Må så gott!

  Hälsningar
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärarjobb i Spanien vet nog Annika en hel del om... Vill du satsa på att jobba i typ svenska skolan eller vill du jobba inom privata spanska skolor? Eller är det snarare clases particulares du vill inrikta dig på? Eller funcionaria? Jag hoppas du hittar något, annars får du höra av dig så får vi se om det finns behov på distansjobbet (komvux) där Annika, Åsa (bortugal) och jag jobbar... Vilka ämnen har du?

   Radera
  2. Hej Sofia!

   Roligt att du blir inspirerad! Och vad spännande med flytten! Som Tove kommenterade vet jag en del om att jobba som lärare i Spanien, du får gärna fråga om det är något du undrar, kanske kan jag svara!

   Radera
 7. Kul med trädgårdsarbete! Okul med coronaregler! Jag har skördat mina två första rädisor i helgen och så har jag planterat ur lite myskmalva, egensådda penséer och rosenskära. Får se om de överlever i den iskalla vinden... (Jo, jag har också dragit bort en hel del kirskål.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kirskål äter man, har du provat att laga något?
   Modigt att redan sätta ut växter! Jag började så sent, men blommorna har växt en bra bit!

   Radera

ny gadget

ny gadget