onsdag 7 april 2021

En trädgård växer fram ur björnbärssnåren

Ända sedan vi flyttade till vårt mysiga hus har jag velat sätta igång med trädgården. Men när det akuta flyttröjet var undanröjt insåg jag att trädgården var mig övermäktig. Här handlar det inte om att plantera växter eller klippa gräset, nej, trädgården var ju en djungel! Hur gör man en trädgård av en djungel? Hur får man bort de taggiga björnbärssnåren som har invaderat en tredjedel av tomten? Hur räddar man träd som antingen aldrig beskurits, eller fått  de tjocka, bärande grenarna avsågade?

Det visade sig att Disas kompis Noras mamma inte bara är expert på medicinalväxter, örtmedicin och grönsaksodling, och jobbar också delvis som trädgårdsmästare!

Cristina kom på måndagen. Vi gick igenom varenda träd. "Du behöver skyddsglasögon, skyddande kläder och trädgårdshandskar", sa hon. Jag köpte de kraftigaste trädgårdshandskarna som fanns i järnaffären i Cortegana morgonen därpå, och klockan 16.50 på eftermiddagen kom hon tillbaka tillsammans med en kompis som hade motorsåg. Jag hade inte jobbat klart än, pratade med en elev samtidigt som jag vinkade fram de båda mot köket där Jesús var. Samtalet med eleven var obehagligt och drog ut på tiden, motorsågen utifrån trädgården dånade så att jag stängde in mig, och när jag var klar steg rökmoln bakom lagerbladsträdet. När jag kom ut brann en stor brasa mellan mandarinträdet och smultronträdet, och de hade tagit bort så mycket björnbärssnår att jag såg en vacker stenmur som jag aldrig sett förut, och ett äppleträd som de hade befriat ur taggbuskarnas grepp.

Så fortsatte det till klockan åtta. Vi svettades, hackade, knipsade, stack oss, hällde vatten på träden för att de inte skulle fatta eld, bar nysågad ved till vedboden, fällde flera döda träd, tog hand om misshandlade fruktträd och diskuterade återuppbyggnad av hönshuset till eventuella framtida hönor. Under tiden hade barnen en toppendag, Nora och henens pappa hade följt med, Uma var hemma, tjejerna lekte lyckligt nonstop och Jesús diskade och pratade musik med Lincoln, som är musiker och spelade både på min födelsedag i somras och på Runas för ett par veckor sedan. Han ska ge Jesús lektioner i jazz på elbas.

När de gick var jag helt slut. Med de absolut sista krafterna öste jag hinkar med vatten över brasan som fortfarande pyrde, och betraktade den helt nya trädgården som hade uppstått.

Nästa vecka kommer de tillbaka för att ta resten av björnbärssnåren, de som växer intill den lilla skogsvägen nedanför tomten. Trädgården ser redan mycket större ut, undrar hur stor den kommer vara om en vecka? När man kan gå fram till staketet?

Cristina har en fröbank med gamla spanska sorter, och hennes inkomst kommer i stort från att hon anlägger ekologiska grönsaksodlingar på övergivna tomter och säljer grönsakerna till familjer runt om. Hon har fått tänka nytt sedan marknaderna förbjöds under pandemin, och hon inte längre kan sälja sina tvålar och krämer. Hon ska hjälpa mig att anlägga trädgårdsland, vara bollplank för de otroligt vackra, överväxta utrymmen som finns och fundera på trevliga medicinalväxter till den konstiga slänten nedanför poolen. Det kommer att bli fantastiskt.

20 kommentarer:

 1. En win-win-situation som man säger, eller en vin-vin-situation som en elev skrev. Nu är jag nyfiken både på att få se trädgården och att höra mer om det obehagliga samtalet....

  SvaraRadera
 2. Vilken tur ni har med både den härliga trädgården och din väninna som är trädgårdsmästare :)! Har ni en egen riktig pool på tomten? Spännande att se hur trädgården blir och tänk vilka fina dagar ni får där! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har haft så mycket tur!

   Det är faktiskt en pool på tomten. Budgetvarianten, som många har här, man bygger upp en stor, klumpig rektangel i cement som kan användas som vattenreservoar för djur och växter, men många har den som pool.

   Radera
 3. Wow, guld värt med all den hjälpen! Både med kunnandet och arbetskraften. Björnbär är huuuur gott som helst men oj så de måste hållas efter - som du märkt.

  Hoppas du tagit före-under-efter-foton, skulle vara så kul att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit dålig på att ta förebilder, men några finns!

   Radera
 4. Det låter som en dröm! Att få bygga upp något så från grunden.
  Jag är också nyfiken på bilder. Drömmer vidare om mitt spanska hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som en dröm! Jag är glad för varenda dag!

   Var vill du ha ditt spanska hus?

   Radera
 5. Vilken tur att ha hjälp !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, annars hade det tagit hela året innan vi hade kommit så här långt!

   Radera
 6. Vad häftigt det låter, Annika! Nu blir jag hur sugen som helst på att se före och efter-foton, samt att strosa runt i din trädgård - såklart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du KOMMER att strosa runt här! Det ska bli roligt att få visa allting!

   Radera
 7. Ja, fantastiskt kommer bara att vara förnamnet!
  ..och låt det ta tid, du behöver följa trädgården en hel årscykel för att förstå hur du ska ha det. Du skrev en gång att poolen begränsade odlingsytan, det problemet kanske helt försvinner nu med all ny, gömd yta?
  Stort, stort Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog, det måste få ta tid! Jag vill plantera allt och se det uppväxt genast :-)

   Ja, vi har hittat så mycket ny yta att poolen inte längre är något bekymmer! Den blir nog bara till glädje!

   Radera
 8. Hej. Vi bor i Kroatien. Vi har ett "town house" och tyvärr ingen trädgård. Jag blir jätteavundsjuk ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Så härligt det låter, att bo i Kroatien!
   Ja, trädgården är underbar. Jag är tacksam över den varenda dag.

   Radera
 9. OH, vad ni har jobbat.
  Verkade som hela trädgården var en djungel. Så bra att du fått hjälp.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Utan hjälpen hade det varit övermäktigt!

   Radera

ny gadget

ny gadget