torsdag 6 december 2018

Högerextremt parti framåt i Andalusien

Tänk att ni är kvar och läser, trots att jag har skrivit så lite på sista tiden! Det går ju inte att stå emot det gäng kommentarer som jag har fått, jag får sådan lust att skriva mer :-)

Och nu ska det handla om valet i Andalusien, eftersom det är samtalsämnet här hemma i veckan.

Jesús är så upprörd efter söndagens val. Det har gått väldigt bra för det högerextrema partiet Vox, som knappt ingen kände till tidigare, och han har suttit och läst deras partiprogram och spottat och fräst som en katt över det.
Det är inte så mycket i programmet som förvånar mig efter Sverigedemokraternas framfart i Sverige, men det chockar Jesús.

Det verkar i alla fall bli ett maktskifte i Andalusien. Från att ha styrts socialistiskt sedan Spanien blev demokratiskt i slutet av 1970-talet till att högerpartierna troligtvis slår sig samman med Vox. Även om inget är klart än. Jesús oroar sig för sin arbetssituation, som kan komma att ändras om socialisterna försvinner. Han har ingen tillsvidareanställning i skolan.

Jag tycker att det mest intressanta är att bara drygt 58 % av väljarna har gått till vallokalen. Men detta pratas det inte om alls, som om detta inte vore ett problem. Jag är helt övertygad om att en av anledningarna till det låga valdeltagandet är att det är så många val i Spanien! Det är ju val nästan varje år! Kommunval, regionval, riksdagsval, EU-val. Varför inte ta EN valdag istället för att sprida ut det så här? Jag fattar det inte. Men så är det med många saker i Spanien. Obegripligt, dyrt och oeffektivt.


Hm. Det här inlägget är nog rätt tråkigt för de flesta.

Nästa blir mer intressant, jag lovar :-)

13 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Nej det är intressant!! Jag är också en av få som skriver om vad som händer i politiken här nere...Ja chock att dessa Vox kommer in i parlamentet!!Men det är högerextrema vindar överallt. Allt faller i glömska och de yngre är okunniga. Det är väl immigrationen som triggat detta nu då i Spanien...Lågt valdeltagande är ju för trist! Dom verkar läskiga detta parti...nu 'äger protester rum, ja vafd ska dom göra...gå och rösta kanske när det behövs...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, gå och rösta när det behövs!

   Radera
 2. Inte alls ointressant utan mycket allmänbildande, tack för det! Jag kan nästan ingenting om spansk politik och då är det extra bra att få insyn från någon som bor där. Många olika val för ofta verkar inte så smart det håller jag med om. Högervindarna tycks blåsa på de flesta håll i världen. Det känns verkligen oroande. Klimathotet på det så kan vi verkligen önska varandra en riktigt "god jul"... Nej, nu får jag rycka upp mig och tänka lite positivt i alla fall ;) /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker att det är intressant! Jag är inte insatt i politik i andra länder, och tycker också att sådant är intressant att läsa!

   Radera
 3. Jag är ju hopplös på allt vad politik heter. Jag säger inte att jag sympatiserar med extremhögern för det gör jag inte, men det är ändå intressant att det röstas fram i fler länder. Det säger ju att något är fel på invandrarpolitiken. Jag tror inte felet är att folk invandrar utan hur de tas omhand, hur allt hanteras, om det blir på bekostnad av de i samhället som redan har det svårt osv.

  Skulle man ta alla val på samma dag, skulle det inte bli väldigt rörigt då? Jag vet inte ... vi har i alla fall fått lappar om att vi ska registrera oss för kommunal rösträtt här i Spanien samt i EU-val så det kan ju vara bra att göra det. Sedan kanske vi inte röstar - för vi vet för lite om det spanska - men då har vi alla fall möjligheten. Oj, måste ta tag i det där! Har legat framför mig ett tag nu, till slut ser man det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist min man röstade i Spanien använde vi oss av uteslutningsmetoden. (Ja, jag fick vara med och välja.. hihi)

   Radera
  2. Jo då Emma, skicka in lappen, det här är världens bästa anledning att sätta sig in litegrann i den spanska politiken!

   Jag tror inte att det skulle bli rörigt med alla val på samma dag. Så gör vi ju i Sverige: riksdag, kommun och landsting på samma gång. Här i Spanien röstar man inte ens i alla regioner på samma dag. Kanske inte samma år? Det vet jag inte.

   Kul att du fick vara med på ett hörn, Tove .-)

   Radera
 4. Tack för ett bra inlägg, Annika! Här finns ett radioprogram som tar upp Vox litegrann: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1142921?programid=1300

  Min spanske sambo var mest förvånad över att det var val, han hade ingen koll på det och röstade således inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken!

   Hade han fått utlandsrösta till det valet, tror du?

   Radera
 5. Superintressant ju! Tack för detta inlägg! Skrämmande att det är samma vindar som blåser överallt. Hur får vi dem att vända? Det är ju inte den värld vi vill att våra barn ska växa upp i, den värld som håller på att formas nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker det! Jag tänker, att det här är nog så lokalt att ingen utanför Andalusien finner intresse i det, men så är det kasnke inte :-)

   Det är oroande på riktigt. Naturligtvis kommer det att vända till slut, det måste det ju göra. Tills dess får vi bara prataprataprata med våra ungar och se till att de inte hamnar i den otäcka blåsten.

   Radera
 6. Det verkar vara likadant överallt i Europa. Skrämmande och obehagligt! Det läskigaste är att jag märker att människor förflyttar sina gränser för vad som är ok, på något sätt ...

  SvaraRadera
 7. Ja, det rä oerhört obehagligt...

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget