fredag 28 december 2018

Trist julafton, men de andra juldagarna blev fina!

Julen då?

Jo, på kvällen den 23 slog Jesús och jag in paket till Disa. Det var så roligt så jag undrade om julen var rolig överhuvudtaget innan Disa kom. Det blev mycket pyssel till henne; en vävram och garn, gips, glitterlim, krympplast och lite annat.

Julafton hade kunnat bli toppen, men... Istället för att vara med Disa och leka med de nya julklapparna, ägnade vi hela dagen åt att stressat städa huset. Så trist! Vi skulle få besök på onsdagen och skulle vara borta tills dess. Det blev en framstressad jullunch, vi såg Kalle, eller mest jag, J tycker att det är urtrist och la sig på soffan istället, och D hade väldigt roligt åt flera program, men tröttnade sedan.

Nästa år: ingen städning. Lugn. Julmys. Vara med D.

På kvällen när Disa och jag var så trötta att vi somnade ståendes, nästan, var det dags att fira jul med spanska släkten. D och jag sov i bilen till Sevilla, sedan firade vi jul med Jesús systers familj och hans pappa till kl 2 på natten. Disa gick allvarligt och lyckligt och bar på Elisas pyttelilla hundvalp.

Sedan var det juldagen, och den blev kul! Tydligen har familjen slutat träffas på juldagen (?!) men vi åt ändå lunch med samma personer som kvällen innan. Sedan... gick Jesús och jag på bio! För första gången på fyra år gick vi på bio tillsammans! Disa lekte med kusin Elisa, och vi tog bussen till stan. Vi njöt varje minut av upplevelsen att vara iväg själva och gå på bio. Vi valde noga bland biogodiset och köpte biljetter till Yuli. Den här spansk-kubanska filmen visade sig vara alldeles fantastiskt bra. Den är baserad på en verklig historia om den kubanske dansaren Carlos Acosta, som tvingades att bli professionell balettdansare. Otroligt bra gjord!

När filmen var slut ringde J sin pappa för att höra hur det gick med Disa, och hon hade, otroligt nog, somnat i soffan. Så vi stannande ute ett tag till, gick till en restaurang i närheten. Vi var egentligen mätta efter allt biogodis, men när vi nu hade en möjlighet att äta middag ute, utan barn, var vi tvungna att ta vara på den!

Kort sagt, det blev en väldigt bra juldag.

Annandag jul startade med ett tidigt läkarbesök i Sevilla, därefter åkte vi hem för att ta emot Milagros, min fina vän som flyttade till norra Spanien i somras. Med sig tog hon Disas bästa vänner. Kort sagt, de personer som hade utgjort Disas andra familj var på besök!

Det har varit väldigt roligt att ha dem här. De sov över en natt och åkte sedan tillbaka till kusten där barnens farföräldrar bor. Jag oroade mig rätt mycket över hur Disa skulle ta avskedet, nu när hon till slut har förstått att de inte kommer tillbaka för att bo här (hon har frågat så många gånger, och väntat i nästan sex månader på att de ska komma tillbaka till sitt hus. Aj, mitt hjärta). Men det gick bra. Jesús tog med henne till barnferian här borta, med hoppborgar och grejer, och jag hade förberett henne på att de bara skulle stanna ett litet tag innan de skulle åka igen. Det funkade.


Jag verkar helt ha förlorat rutinen på att lägga in bilder. Måste bli bättre på detta, en blogg utan bilder ser ju inte så kul ut. Men jag försöker tänka att hellre inlägg utan bilder än inga bilder alls. Nästa inlägg kräver dock bilder, så det ska jag fixa!

Ha en fin helg!

10 kommentarer:

 1. Jag tror att man sätter höga krav på julen och juldagarna för att man fortfarande har kvar en slags nostalgi från sin egen barndomsjular...
  Vi har inga barn så det är lite mindre kravlöst men jag vill ju ha mina svenska jular i Frankrike så vi har skaffat lite egna traditioner... Uppesittarkvällen blir det smörgåstårta, julafton spenderas antingen hos svärföräldrarna eller hos oss... I år blev det en trerättersmiddag hos oss som jag hade förberett lite innan så jag kunde äntligen njuta lite av julefriden och vi var "bara" fyra...
  Juldagen blev hos svärföräldrarna med syskonbarnen och tjo och glam. Fint att ni kunde njuta av julen även om julaftonen blev lite tråkig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rätt i det. Jag vill ju att D också ska ha fina minnen från sina barndomsjular. Hon får det säkert från de andra juldagarna. Bara inte de minnen som jag önskar att hon skulle få kanske.

   Jag gillar dina traditioner. Det låter så lugnt och fint, och trevligt. Smörgåstårta? Gör ni den själva?

   Radera
  2. Smörgåstårta är super enkelt att göra, det tar lite tid bara...
   Jag gör mindre "bakelser" med vanligt vitt form/rostbröd eftersom det inte finns "traditionellt" landgångsbröd i Frankrike. Jag har hittat på ett par röror eftersom de flesta vanliga smörgåstårtor innehåller ju fisk eller kött och jag äter varken eller men det finns massvis av olika alternativ. Ägg, mögelost, ananas, färskost, torkade tomater... Men du skulle ju kunna lägga i lax, räkor, skinka... Hur enkelt som helst, lite pilligt bara...

   Radera
  3. Jag gjorde en smörgåstårta för... hm... sex-sju år sedan. Det var kämpigt. Jag har inte gjort om det.

   Men tid ja, det stämmer, det behöver man för att göra en smörgåstårta! Jag blir inspirerad av din!

   Radera
 2. Dramatik, men slutet gott för er.
  Här var det ganska lugnt, mycket folk här på julafton och svensk julmat, juldagen ensamma, riktigt skönt.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en fin julhelg för er! God fortsättning!

   Radera
 3. Hej Annika!
  Tack för intressant och kul inlägg, positiva och lite kaos i bland :-)
  "Det är livet som pågår" sa min älskade Syrris...
  ¡Feliz Próspero Año Nuevo! Un abrazo muy fuerte/ P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är livet, det är så det ser ut. Upp och ner om vartannat! Hoppas att du har haft fina dagar!

   Radera
 4. Oj, den filmen vill jag se! Tveksamt dock om den går upp på finländska biografer antar jag... får hålla ögonen öppna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas! Den syns inte på många ställen här heller, det är ingen storfilm... Men hit kommer ändå en del syd- och latinamerikansk film! Det är roligt!

   Radera

ny gadget

ny gadget