måndag 24 december 2018

Juliga saker som hänt den senaste tiden

Varje år tjatar jag bittert över den spanska julen, som inte känns ett dugg julig. Men inte i år, jag fick en fin juldos i Sverige och ser bara fram emot allt roligt som händer här i Spanien nu. I fredags gjorde jag den sista jobbdagen innan mellandagarna, och var på så gott humör över allt jobb jag stökade undan och den stundande ledigheten, att jag satt och mös och småskrattade och spelade julmusik hela dagen, jag kände mig som om jag vore tomten själv.

Den här lyssnade jag på många gånger. Vem blir inte på gott humör av något så vackert? Så mörk är natten i midvintertid i folkmusikversion.


Den 13 december var skolans julfest för alla barn, med ballongfigurer, ansiktsmålning, lekar och en massa grejer, men den missade vi, för samma kväll var vi traditionsenligt bjudna till luciafirandet på Ikea. Det är alltid lika roligt. Vi är ju ett litet gäng svenskar utspridda i och runt Sevilla och vi träffas bara en gång om året; på den här luciafesten. Disa och jag sjöng i luciatåget och sedan var det mat och prat tills de stängde.

Jag var rejält stressad över det här, för Disa ville vara stjärngosse. Lucialinnet var fixat, men när sjutton skulle jag hinna göra stjärngossestrut och stjärna på pinne?!? Det var så mycket jobb, det fanns inga minuter över på dygnet. Varför kunde inte ungen vara tärna istället, eller lucia? Bara att sätta en glitterkrans eller en krona på huvudet på henne. Då kom Jesús och sa att han kunde fixa munderingen, han är ju ändå sjukskriven och hade tid under dagen. Jag misstrodde honom i det tysta, han har aldrig sett hur en stjärngosse ser ut ens, men han tittade på bilder, köpte material i Spar-butiken, och häpp! så fanns en hög, fin stjärngossestrut att sätta på Disas huvud! Stjärnan på pinnen hade Jesús förmodligen inte googlat fram, för det var en mycket liten stjärna som hamnade på den blomsterpinnen, men vad gjorde det? Disa blev den sötaste stjärngosse jag någonsin sett!
Jesús satte upp julkrubbelandskapet, med berg och himmel och jord och hus och blinkande brasa och alla figurerna på ett bord i hallen. Detta blev Vargens nya favoritplats, och hela tiden ville han hoppa upp där och lägga sig, så efter en vecka med rasade figurer och jord på golvet gav Jesús upp och plockade ner krubban.
Disa och jag byggde pepparkakshus med min nya kompis Goretti och hennes ene son, klasskamrat med Disa. Eller, barnen lekte och åt godis, Goretti och jag byggde hus. Hon hade aldrig gjort det förut.
Luftfuktigheten är inte så hög här som i Sevilla, men nu när det har gått en vecka sedan bygget buktar väggarna ändå utåt, och det huset kommer inte att stå upp många dagar till.


Så var det granen. Jag har försökt vänja mig vid plastgran, men vill så gärna ha en levande. I Spanien har man inte levande gran. Ja, traditionen med att ha en gran hemma är ju överhuvudtaget ny här. Hur skulle vi fixa gran? Var kan man få tag i en levande gran?!

Efter en del övertalning från min sida frågade Jesús  sin bekant på handelsträdgården här i bergen, och hon sa att hon kunde ta hem en gran. Jesús tyckte att det var så pinsamt att han måste berätta för henne att det var jag som ville ha en och att det är för att jag är svensk. Här tycker spanjorerna att det är ett fullkomligt obegripligt slöseri att såga ner ett levande träd att ha som prydnad i några veckor, och sedan bara slänga bort.
Handelsträdgårdsdamen åkte till någon butik i Sevilla och köpte med en levande julgran, och Jesús åkte och hämtade den hos damen i torsdags, och blev samtidigt förälskad i hennes handelsträdgård, inredd i en gammal skinkfabrik med världens vackraste utsikt.

I fredags hade Disa julavslutning i teatergruppen. Alla barnen som går i någon av Franciscos olika teatergrupper var på stora teatern i Aracena för att spela upp pjäserna som de förberett. Disa var stjärna i spelet om hur granen blev en julgran, och vi hade bara ögon för henne, och var så stolta! Disa, med sina fyra år, är en av de minsta ungarna, men allihop där är så modiga!

I lördags skulle Disa och jag klä granen. Jag hade funderat en del på julgransfot. Var köper man en stabil julgransfot här, där det bara säljs plastgranar? Jag oroade mig onödigt mycket, för när granen kom, liten och torr och barrande, satt den stora rotklumpen fortfarande kvar. Och vi har ingen såg. Vad skulle jag göra? Jag tog en plasthink och fyllde den med blomjord, där nu granen står. Den ser lite konstig ut, grenarna börjar rätt högt upp, men som någon sa, då är den ju kattvänlig. Och sant är att Vargen mestadels låter granen vara i fred.
Jesús var på konsert i Sevilla, Disa och jag ensamma hemma. Efter allt ståhej med granen hann vi inte med någon ischoklad. Men när hon hade somnat satte jag mig i soffan, den plats som jag varit minst på i huset de senaste månaderna, njöt av värmen från brasan, öppnade en iskall julmust och en sparad påse ostbågar och ville inte vara någon annanstans just då. Det finns ett ställe på Costa Blanca som säljer en del svenska varor via postorder, och jag har beställt bland annat julmust och ostbågar därifrån. Detta var min stund, ensam och med både en bra mysbok att läsa ut och en fin tv-serie att följa.

Så kom dan före dan. Disa och jag gjorde ischoklad och sedan kom Jesús hem med idén att åka till Portugal och äta lunch. Vem säger nej till lunch i Portugal?
Det blev lite överraskningsmat, för till och med Jesús, som fattar så mycket portugisiska annars, missförstod. Vi hade tänkt beställa några räkor till Disa, men fick in ett stort fat med enorma ugnsgrillade jätteräkor, så stora så jag nästan undrar om de tillhör samma familj, och en korg med rostat bröd med smör. Räkorna hade en skir sås av smält smör, citron och vitlök. Servitören hade frågat hur många räkor vi ville ha. Sex-sju stycken, sa Jesús, och med tanke på att man betalar kilopris på det här stället vågade jag knappt tänka på vad detta skulle gå på (ett halvt kilo vägde de i alla fall, de här sju räkorna), men åh, så goda de var! Jesús bläckfisk var precis lika god som han hade väntat, och sedan kom min roliga lunch in; en het sten och fyra råa nötköttsskivor som jag själv skulle få steka på stenplattan. Små skålar med olika såser, färsk ananas, sallad och friterad potatis i form av tjocka, mjuka chips.
Och nu är julafton här, och jag har mer att berätta... Men det får bli lite senare!

God jul så länge!

14 kommentarer:

 1. Jättefin stjärngossetös! Sonen fick aldrig vara stjärngosse för inte en chans att jag skulle stoppa en pinne med extra spetsar i hans händer i den åldern. :)

  Hörrudu, det där med granen! Här finns det julgranar att köpa men de har sågat av roten och satt fast det i en hink med betong! Stadigt, visst, men det innebär också att två veckor innan julafton så ligger alla barr på marken på handelsträdgården. Oj, så jag skakade på huvudet när jag såg det! Vi köpte en rumsgran i kruka och den har vi haft i alla år nu här i Spanien, vacker året om men nu börjar den bli lite stor ... Jag tycker att din gran var väldigt charmig och jag hoppas den får en andra chans när julen är över.

  Ha en underbar jul, Annika!

  SvaraRadera
 2. Hahaha, en fot av betong!?! Det är riktigt roligt! De har inte förstått här att granarna behöver vatten. Jag tänkte köpa en på Leroy Merlin förra året, men granarna var så torra av att ha legat på hög, utan vatten, i den varma affären länge, så det blev inget.

  Har också haft bordsgran i kruka, men de har vissnat varje gång.

  Snällt att kalla vår gran charmig :-) Den får stanna så länge den trivs!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att eran gran är hur fin som helst! Tar du hand om den kommer den säkert att växa till sig tills nästa år! God Jul från Frankrike där vi ska hem till svärföräldrarna och äta juldagslunch. Hoppas att du får en fin dag med familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra från dig! Hoppas att det blev en riktigt fin dag hos svärföräldrarna!

   Granen fortsätter att bara som sjutton, vi får se om den klarar sig!

   Radera
 4. Hej Annika!
  Fantastiskt trevligt och kul inlägg :-)Och bara dra till Portugal också...avis!
  Kram och ha det fortsatt bra! P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir nästan avundsjuk på mig själv, att bara kunna åka iväg till Portugal och äta lunch! Får man ha det så bra?!

   Hoppas att du fick en fin julhelg, Preciosa!

   Radera
 5. Vad gullig granen blev. Fint att de kunde ta hem en till er.

  I år fick jag inte så mycket julkänsla fastän jag var i Sverige, men vi har inte heller haft så mycket snö och inte så kallt. Men det är som du sagt tidigare, att jul i Spanien är inte jul utan något helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Något helt annat.

   Hoppas att julhelgen blev fin ändå, trots att julkänslan inte infann sig.

   Radera
 6. Men vilken söt liten stjärngossa! Önskar en fortsatt fin helg och ett Gott Nytt år! Hälsningar från Sri Lanka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, otroliga Sri Lanka-resenärer! Vilket ställe att fira på!

   Radera
 7. Vilken fin och gullig stjärngosse! Roligt att ni har lite svenska traditioner och att ni träffas på IKEA ;).
  God fortsättning och ett riktigt Gott Nytt År! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Annika!
   Hoppas att du fick fina juldagar!

   Man får göra så gott det går med de svenska traditionerna :-)

   Radera
 8. Väldigt tjusig (och speciell :) gran! Och sötaste lilla stjärngossen!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget