fredag 6 november 2015

Plasthav, storm, grotthus

Tillbaka till helgen.
Efter att vi tillbringat natten hos den okända familjen åkte vi iväg på minitripp själva. Disa hade med en mjukishund som hon fått av döttrarna i huset.

Dalía ligger en bit upp, så när vi körde ner fick vi en bra utsikt över plastlandskapet.
I Almería odlas en stor del av de grönsaker som exporteras utomlands. En stor del av grönsakerna som äts i Spanien också. Odlingarna sköts i enorma växthus eller under plast. När man ser detta lite uppifrån är det som ett plasthav som brer ut sig. Det sägs att detta kan ses från rymden.
Plasthav ja, det går en underhållande serie på tisdagar som heter just Mar de plástico. En mordhistoria som utspelas i Almería.
Vi körde till Carboneras och åt lunch på en liten restaurang vid strandpromenaden. Knivmusslor, bläckfisk på galiciskt vis, köttgryta och en liten kall röra med makrill, tonfisk och lök. Så gott!!!
Det blåste som sjutton. Så hård vind att vi gick böjda framåt. Jesús tog skydd bakom ett hus, jag stegade ner på stranden. Vågorna var höga, det var grått och dramatiskt, såg ut att bli regn när som helst och skummet från vågorna blåste snabbt över sanden. Jag älskar sådant väder!


Vi tänkte se stranden Playa de los Muertos som ligger alldeles nära byn. Vi hade blivit avrådda från att gå ner till den i det här vädret, särskilt med tanken på Disa, men utsiktsplatsen tänkte vi se. Men när vi kom ut på slätten blev vinden så hård att Disa började gråta av rädsla, och det kan jag begripa, den dånade omkring oss. Jag gick själv.

Vi sov på ett hotell i Cabo de Gata och åkte hem nästa dag.
Vi stannade till i Calahorra för att se den berömda, välbevarade medeltidsborgen...
... och därefter grotthusen i en by nära Guadix. Jo, här bor många fortfarande i grottor. Grottorna skyddar både mot värme och kyla.
 Och där var minitrippen över helgen slut!

7 kommentarer:

 1. Coolt med en grottby! Det slår nästan stenbumblingsbyn! / Åsa

  SvaraRadera
 2. Grottbyn hade jag velat se! Plasthavet lyckades vi däremot inte undvika:
  http://www.freedomtravel.se/2015/02/plasthavet-i-almeria/
  Tack för tips om bären förresten! Åsa skrev ett liknande namn (fast på engelska). Jag får kanske ta och testa dem nästa gång vi går förbi :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, testa! De smakar inte riktigt som smultron, men är rätt goda ändå!

   Radera
  2. Jag minns ditt inlägg fårn Almería! Det är en tråkig syn, men tack vare plasttaken får många, många arbete. Tror inte att arbetslösheten i det området äe särskilt stor.

   Radera
 3. Så häftigt med dessa grottor. Finns en del i Granada också.
  Däremot är inte alla plasttält så häftiga och tänk på alla de som jobbar där. Har sett eländet många gånger på nära håll. Tyvärr tror jag att mycket av arbetskraften är illegal, men vet inte med säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var alldeles i närheten av Granada.
   Jag vet inte så mycket om arbetarna i plasthavet, mer än att det ofta är invandrare som tar de jobb som spanjorerna själva inte vill ha. Inte innan krisen i alla fall.

   Radera

ny gadget

ny gadget