tisdag 14 juli 2015

Om jag hade alla möjligheter att göra vad jag ville...

Under konserten sjöng han en tråkig låt och då flög tankarna iväg. Tittade på mannen där borta som sjöng, undrade hur det är att leva så, åka runt och spela. Den där stenrike mannen. Hur är det att ha så mycket pengar? Att man kan göra precis vad man vill. Behöver inte fundera ens innan man köper ett par vinterskor, eller en tygblöja (han kan ju köpa en hel uppsättning på en gång) eller om han vill ha en kamera, han köper den bästa som finns med detsamma. Drömmer om ett hus? Köper Drömmer om en resa? Åker
Jag blev lite nedslagen. Vilken jobbig situation. Att ha allt som ekonomin kan möjligöra.

Så jag flyttade över tankarna till vad jag själv skulle göra med obegränsad tillgång till pengar (utan att tänka på den tråkiga biten).
Det vanliga, självklara, med att skänka bort, betala studielån och sådant kan vi hoppa över.


Jag skulle köpa ett hus i Sverige. Ett gammalt rött hus, inte så stort, på landsbygden. Mysig lummig trädgård med fruktträd och trädgårdsland och  hängmatta.
Sedan skulle jag köpa ett hus i Spanien, inte långt från Sevilla (men på landsbygden) så att vi enkelt kunde bo där i perioder och ofta hälsa på spanska släkten. Huset skulle ha trådgård, apelsinträd, citronträd, granatäpple, fikon, jag skulle ha ett trädgårdsland att så meloner och squash och aubergin i. Kanske en liten olivodling.
Pool? Gärna, det blir så varmt här, men hur funkar det med småttingar?

Jag skulle resa. Stanna länge i Bolivia och se norra delen av landet. Resa över hela Syd- och Latinamerika.
Åka genom USA och besöka landets alla nationalparker.
Landvägen genom den afrikanska kontinenten, börja resan med att ta tåget till Algecíras och båten över till Marocko. Och dra mig nedåt...
Åka till Indien.
Återvända till Island, fast under en grön årstid.
Åka tillbaka till Norge, se hela Portugal, Korsika, Italien, grekiska öar, Tjeckien, Storbritannien.
Ta med Jesús på hans drömresa Egypten.
(Han skulle förstås följa med på de andra resorna också.)
Jordanien.

Jag skulle jobba som... fotograf. Det kom jag på där under konserten. Vad skoj det vore! Reporter är också roligt, men som fotograf tar man inte med sig jobbet hem.
Skulle utbilda mig till fotograf, samtidigt studera genusvetenskap, litteratur och natinalekonomi.
Sätta in en summa pengar att leva på när jag går i pension (Att bo i Spanien är inte så bra för framtida pensionen...). Fast om jag hade obegränsat med pengar skulle väl det inte behövas?


Vad skulle ni göra om ni fick drömma fritt?

10 kommentarer:

 1. Bra fråga!

  Jag skulle nog göra alla reparationer på huset vi har som vi inte har råd med just nu (och få det gjort). Sen skulle jag köpa ett hus här i San Diego på ett riktigt attraktivt ställe och hyra ut det. För hyran jag skulle få skulle jag kunna göra nästan vad jag ville. Slutligen skulle jag köpa mig tid - tjänstledigt för att skriva, resa, tänka och forska mer.

  Men bortom dessa saker - det finns ju många som har så oerhört mycket mer pengar än de någonsin kan göra av med - så skulle jag nog ge bort pengarna. Till Läkare Utan Gränser, Amnesty, WWF, etc. Det är iallafall vad jag föreställer mig fast om man väl är i den situationen är det säkert mycket svårare...
  Hälsningar,
  En Annan Annika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skulle du forska om?
   Vad skulle du skriva?

   Det finns många, många som skulle behöva de pengarna jag fantiserar om, så det allra mesta skulle skänkas bort i mitt fall också, jag skulle inte vilja ha så mycket... men skoj att drömma fritt en stund :-)

   Radera
 2. Jag tror att jag hört att det finns forskning som visar att man blir lite lyckligare av lagom mycket pengar. Men att man inte blir lyckligare av väldigt mycket pengar. Att pengar kan skänka extra trygghet och skapa nya möjligheter. Men lycklig blir man av andra saker? Faktum är att jag inte är säker vad jag skulle ändra? Jag har ju barn och det är inte lika roligt att resa bort längre? Det kan vänta lite tills han är stor. Kanske ett hus vore trevligt. Om jag inte behöver sköta om en trädgârd eller renovera. Högt pâ listan ligger konstigt nog frisk luft och natur? det är ju nästan gratis men det saknar jag i Paris. Luften är förorenad här. Att kunna bo vid havet kanske? men samtidigt närmare alperna. Eller ha en egen olympiskt stor pool att simma längder i. En personlig tränare, kock, städhjälp, nanny... Men det känns kanske inte som en lista med saker jag verkligen saknar eller behöver. Jag kan ju simma i pool och resa till havet eller alperna redan nu. Jag önskar mig att mitt barn blir lyckligt. Jag saknar vänner jag flyttat ifrân. Jag vet inte om jag kan köpa det... Men visst skulle jag gärna ha ännu mer pengar pâ banken! Ja tack. Det är en trygghet. Men kanske har jag redan tillräckligt med pengar idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där känner jag igen. Och jag tror på det. Mycket pengar skapar nog bara nya problem och bekymmer... men att ha lagom mycket för att känna sig trygg?
   Inte konstigt om du saknar frisk luft och natur när du bor i en storstad. Det gör jag också. Kanske för att jag inte har växt upp på ett sådant här ställe.

   Radera
 3. Okej men okej jag ângrar mig: jag köper en stor lägenhet i Stockholm, och en liten i Palma, och en egen chalet i franska Alperna och kanske ett hus pâ Österlen, ett hus i Normandie, med havsutsikt... Jag behöver bara typ hundra miljoner ;o) Arbeta? ja skriva och fotografera och vandra och rida och laga mat och âka skidor och kanske läsa en kurs men inget fast jobb. Och flera barn men barnvakt för det är nog anledningen att vi inte har fyra barn redan nu att vi inte har nâgon hjälp... Sâ kanske är det en barnvakt eller städhjälp jag behöver och bara det eller att ha en mormor och farmor som bor i samma stad och kan hjälpa oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej, du hinner nog inte ha fast jobb om du ska bo i alla hus :-)
   Det måste vara tufft att ha barn utan någon hjälp alls. Jag är glad att vi har tillgång till hjälp. Jag vet inte hur det skulle bli om vi bodde i Sverige.

   Radera
 4. Efter att jag betalat av lån etc. så hade jag köpt ett stort hus i södra Tyskland vid Alperna, där hade jag suttit vid mitt skrivbord med jättestora fönster, blickat ut över alptopparna och någon liten alpsjö och skrivit böcker dagarna i ända. Och för att inspirera mitt skrivande hade jag åkt på resor över hela världen. Inga lyxresor utan resor där jag kommer nära lokalbefolkningen och kan stanna en längre tid.
  Egentligen känns det som ganska enkla saker, men det är det jag drömmer om. Inga vrålåk eller lyxhus med 300 rum. Bara att få göra det jag vill och mår bra av utan att behöva fundera på ekonomin. Fast jag vet inte? Har man oändligt med pengar kanske man börjar tänka på ett annat sätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad fint det låter! Jag tror jag hoppar in i din dröm ett slag!

   Efter ett tag avslägsnar man sig nog, mer eller mindre frivililgt, från den vanliga världen, om man har obegränsat med pengar. Även tanksättet måste påverkas.

   Radera
 5. Oj vad svårt! Jag skulle nog vilja köpa en terränghusbil (finns en tysk variant -väldigt dyra) så vi kan ta oss till ännu fler spännande platser på våra resor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé! Vart skulle ni åka då, som ni inte kan nu?

   Radera

ny gadget

ny gadget