söndag 19 juli 2015

Den efterlängtade Sverigeresan

Det är fyra år sedan jag var en längre period i Sverige. En vecka har det varit som längst, och då har vi åkt runt och hälsat på och sovit på olika ställen varje natt.
Vi bestämde för två år sedan att vi skulle åka till Sverige den här sommaren. Och vad jag har sett fram emot det! Träffa vänner utan brådska. Laga egen mat, köpa Sverigemat som jag är sugen på, vad det nu kan vara. Grynkorv, sill. färskpotatis, rökt sik, smörgåstårta, mörkt bröd. Rå oss själva. Dricka cider och läsa dagstidningar. Lyssna på skogen, bada i sjön. Dofterna, fågelsången. Plocka blåbär och kantareller. Äta thaimat och korv i korvkiosken. Gå på auktion och marknad och leta leksaker på loppisar. Dricka saft och baka. Gå på öppna förskolan och se vad det är (får man det om man inte är bosatt i stan?)
Började kolla evenemangskalendrar, och se! Sophie Zelmani spelar på Porslinsfestivalen, Carl-Einar Häckner ger en föreställning i Jönköping, Bo Kaspers skulle jag gärna vilja se i Karlstad ( får se om något alls blir av...), sommarkonserter, Ulla Holmstrandutställning. Vi ska åka till Spiken och äta fisk och ta tåget till Göteborg flera gånger, kanske Jesús äntligen kan se Naturhistoriska när vi är där utan den vanliga brådskan med stadsbesök på sex timmar.

Så köpte vi biljetter.
Läskigt dyra biljetter, och jag blev alldeles nipprig efteråt. Vad har vi gjort? Dessa biljetter, och vi ska till Sverige och vara där i EN HEL MÅNAD? Vad sjutton ska vi göra där så länge? Har jag någonsin varit i Sverige, ledig, så länge en sommar? Vad ska vi hitta på? Kommer vi ha tråkigt?

Jag fick brev av moster med tips på vad jag kan göra. Bra tips, saker som jag gärna gör. Men de är inte realistiska, vi har med en ett-åring som måste hållas under uppsikt varje vaken minut samt när hon sover, så att åka till biblioteket och låna en jättehög med böcker att läsa går bort, likaså titta på svensk tv. Jag har bara sett ett enda tv-program från början till slut sedan september, och det var ett gammalt avsnitt av Doktorn kan komma, en natt när Disa sov. I och för sig väldigt underhållande, jag tänker ofta tillbaka på programmet och tänker att jag borde göra om det.

Det krävdes en tapasmiddag ute samt två nätters sömn innan nervositeten gick över.
Nu räknar jag veckor och dagar.
(Räknade nyligen fel på en hel vecka, till min besvikelse.)

Den 28 åker vi!

20 kommentarer:

 1. Öppna förskolan har haft sommarstängt de senaste somrarna vi har varit uppe, men kanske i slutet av augusti har väl någon hunnit öppna igen. Bibliotek i Sverige brukar ha barntimmar/sagostunder tror jag. På Kulturhuset i Stockholm finns "Rum för barn", det kanske finns något liknande i din närhet? Parklekar finns det ju också, det bara älskar jag med Sverige. Att kunna gå till en lekplats med sandlåda och det finns leksaker att låna. Helt underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leksaker att låna på lekplatserna? Wow! Och sand på lekplatserna... det ser jag fram emot. Gungor för små barn brukar det också finnas i Sverige.
   Hoppas att öppna förskolorna hinner öppna i slutet av resan.

   Radera
  2. Har just sett att det finns öppen förskola hela tiden vi är där! Hoppas att vi får gå, trots att vi inte bor där!

   Radera
 2. Vad härligt det låter, fast jag själv inte hunnit längta efter Sverige ännu! Att ha gott om tid att göra allt det där man längtat efter och njuta av sådant man saknat! Jag tror inte ni kommer att ha tråkigt alls! Ni kan nog fylla dagarna med att njuta av natur och mat och små upptäcksfärder! Med ett litet barn har man ju ändå alltid fullt upp, och nu kanske det blir en skönare tillvaro med den lilla, när ni slipper hettan i Sevilla. Även om jag håller med om att med småbarn kan man inte ligga i hängmattan och läsa i lugn och ro - jag läste inte heller något det första året jag var mamma, eller det andra heller kanske (eller det tredje för då fick jag ett till barn...) men jag var nästan alltid själv med dem. Nu är ni ju två, som har semester. Naturligtvis vill ni göra så mycket som möjligt tillsammans, men kanske ändå att det är värt att dela upp sig någon timme eller två vissa dagar, så du får läsa i fred till exempel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt! Det måste vi göra. Dela upp tiden så var och en får egentid. Det är nu bestämt.
   När kunde du börja läsa igen?
   Det blir nog inga problem med att fylla tiden, egentligen. Har just sett att öppna förskolan har öppet, och den är jag så nyfiken på. Och vi har skogen och stranden och regnet och bären och maten och vännerna...

   Radera
 3. Superviktigt för Disa att höra svenska och smaka svenska smaker. Superviktigt för Jesus att lära känna dig bättre. Klart ni ska hänga pâ biblioteket. Det finns säkert lite pekböcker att leka med men läsa mer än en eller tvâ romaner kanske inte är realistiskt. Plocka svamp och bär. Och promenera och cykla och paddla kanor eller hyra roddbât. Bara vara. Ta det lugnt. I Disas tempo. Men visst är 4 veckor ganska mycket. En lista med idéer med saker du längtar efter behöver ju inte vara krav pâ högt tempo. Vi brukar tänka max tvâ utflykter/aktiviteter per dag med barn sâ att man själv orkar med. Typ lekparken och affären. Eller promenad och marknad. Eller museum och café. Ettâringar är ju ganska bra resesällskap ändâ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen blir det inga problem alls. En eller två aktiviteter per dag låter rimligt, allt tar ju längre tid med barn. Det tar nog tid att byta dygnsrytm och bara landa också. Jag hoppas att jag hinner bli mätt på Sverige under den månaden.

   Radera
 4. Jag brukar nog vara på biblioteket med barnen. Åtminstone där vi bor finns lekrum för barnen, där gillar våra att vara. Kanske du inte hinner läsa högar med romaner men någon tidning ska du väl hinna med då din man läser pekböcker med Disa. Och då Disa sover kan du väl titta på Tv? Med en ettåring kan man göra det mesta då dom ännu ganska bra trivs i vagnen, då dom är lite äldre och vill springa runt så kan det vara lite svårare. Så Disa är nog i en bra ålder att besöka Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jo med en som går och springer är det säkert besvärligare! Disa sover ganska mycket på dagen också. Jag vet inte om biblioteket har något lekrum, det är nytt, men i Sverige finns ju både gungor för småttingar och sand på lekplatserna, så det blir nog bra!

   Radera
 5. Glöm inte det viktigaste!
  Dagar då ni gör ingenting, de är underskattat och otroligt avslappnande
  Kram Kicka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer nog!
   Särskilt när det finns träd och gräs runt omkring en!

   Radera
 6. Biblioteket!
  Finns två öppna förskolor, den i parken och en vid Guldvingen (Du hittar info på kommunens hemsida om öppettider).
  Kyrkorna har också ofta sång- och rytmstunder för småbarn, men kanske inte på sommaren. Råda har öppen förskola, låg tidigare i Silverbyn och var helt suverän, bättre än de kommunala.
  Är ni här i slutet av september måste ni gå på b-bytet, skicka någon förälder annars. Gigantisk loppis med bara barnkläder och saker. Billigt. Finns en del sånt på Portobello också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vi är inte här i september... :-(

   Biblioteket står högt upp på listan, och Guldvingens öppna förskola kommer att ha öppet, senare också Stadsträdgårdens. Hoppas att vi får gå, trots att vi inte bor i stan...

   Radera
  2. Det får ni. De har inga kontroller alls. Tror att de som jobbar på guldvingens förskola är lite mer entusiastiska än de som är i parken. Så var det i varje fall för fem år sedan, men det kan ju variera. Se till att gå när det är sångstund (ring och kolla) det är bäst. Annars blir det mest att folk sitter och pratar med de de redan känner. Men det varierar iofs också. Portobello är sista helgen i augusti tror jag. Annars kan du komma hem till mig och inspektera mitt laget av urväxta kläder :)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Så underbart! Vi åker tre dagar innan och stannar dessvärre bara en dryg vecka. Känns alldeles för kort, så avis jag blir! Tror inte ni kommer ha tråkigt! Det är ju på sätt och vis lättare att roa sig, och en ettåring, när det inte är 40 grader varmt. Bara att vara ute, leta upp roliga lekplatser, kanske hoppa i vattenpölar, och sånt, är ju alldeles tillräckligt. Sedan finns det nog mycket aktiviteter om man googlar. Jag vet när min mamma skulle passa I en dag i Stockholm så fanns det hur mycket som helst, hon var bland annat på bebiskafé med dockteater. Ha det riktigt riktigt skönt! Hoppas du kommer åt och kan uppdatera lite om vad ni gör. Kram

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget