torsdag 12 februari 2015

Att leta bostad i Spanien

Det här med att bo i stan är inte min grej, det har kanske framgått.
Det är inte naturligt att bo instängd i en lägenhet, ta hiss och öppna tre dörrar för att komma utomhus, ute där det bara är avgaser, bilar och höghus. Storstäder är roliga att besöka, men inte att bo i. Inte ens Sevilla, trots att det är min favoritstorstad, den finaste, mysigaste jag vet.
Säkert har det med att göra att jag växt upp någon helt annanstans.Jag kommer väl alltid att längta efter skog och fågelsång och dofter.
Vi bor inne i stan på grund av jobb, ser det som att så här är det nu ett tag, då ska vi ta tillvara på alla möjligheter som storstaden ger, för det här är den sista lägenheten vi ska bo i. Någonsin.
Tack och lov är vi överens om detta, trots att J har växt upp inne i stan.
Så nu letar jag hus att hyra på landsbygden.
Det är knepigt. Det finns helt enkelt inte många hus på landsbygden här. Utanför stan, i byarna, javisst, finfina hus, nya, billiga som sjutton och så stora att man får lägga en årslön för att möblera alla rum. Och vem behöver tre toaletter förresten? Men de ligger inne i byarna, som radhuslängor för det mesta, och det är inte det jag har emot (även om det är en nackdel för den som önskar höns i framtiden) utan att alla sådana hus har stenlagda pation. Vad har spanjorerna emot gräsmattor och fruktträd? Trädgårdar? Va? VA???

Sedan jag började kolla annonser i november har jag bara sett fem hus på landet.
Det kommer att ta tid alltså. Det önskvärda vore att hitta hus innan Jesús ska välja skolor i mars. För att välja skolor i samma område där vi kan tänkas bo. Så han inte hamnar femton mil därifrån.

Åsa i Portugal har skrivit om homestyling i Sverige vs Portugal. Att bostäderna inte är direkt... iordningställda före fotograferingen. Att bilderna snarare verkar tagna i avskräckande syfte. Det är samma i Spanien. Att sitta och titta på bostadsannonser på nätet är som upplagt för en depression.

Ni tittar på egen risk, här till exempel, eller här.

18 kommentarer:

 1. Jag har kikat på bilderna och kan bara hålla med ;) Lycka till med husletandet!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår precis känslan. Bott i lägenhet tillräckligt i mitt liv och vill inte göra det igen. Uppvuxen i hus och jag saknar möjligheten att gå ut som jag är och dricka te eller kaffe på trappen, gå barfota i gräset och titta på blommorna. Mannen min som är uppvuxen i lägenhet säger samma sak, han saknar trädgård nu när vi bor i radhus med endast terrasser (och allmän jättefin trädgård, visserligen).
  Sitter också och letar hus, har kommit fram till samma sak som du. Jag förvånas över vissa foton och började på skoj samla på mig (samla och samla, det är tre stycken ännu) foton som jag kliat mig i huvudet på. Här hittar du dem: https://www.pinterest.com/Peztis/house-for-sale/

  Lycka till i letandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Toaletten i miniutrymmet:-)
   Vore kul att samla dåliga bilder, då kanske det skulle kännas sporrande och kul att leta bostad på nätet?!
   Minns att jag kollade hus i Malagatrakten en gång, och har ångrat det sedan dess, för jag hittade flera fina. Inåt land. Har inte kunnat släppa tanken, bara det att vi omöjligt kan bo därborta. Kan hända att jag blandar ihop de husen med några ställen jag åkt förbi där, de kanske inte var så fantastiska..
   Hittade förresten ett drömhus (!) tidigare i dag, och det ligger för långt från Sevilla. Går inte. Alls. Tolv mil. Nej. (Måsteglömmamåsteglömma).
   Lycka till!

   Radera
 3. Hahaha, jag tänker alltid samma sak när jag tittar letar bostad här i Spanien. I Madrid är det liiite bättre men klassikern är när personen som tar bilden syns i badrumsspegeln. Ingen homestyling här inte. Fast jag kan ärligt talat tycka att det går lite väl långt i Sverige ibland. Allt ska vara så fiiiiint och så frääääscht och så vitttt!!! Lite löjligt faktiskt. Men precis som du tycker jag också att det är så sorgligt med dessa stenlagda ytor, och så obekvämt för barnen. Vi har tittat på en del hus här utanför Madrid och det verkar faktiskt vanligare med gräs så ni får helt enkelt flytta hit ;-) Läs förresten gärna mitt inlägg för några år sedan, just angående detta:
  https://renaramabergochdalbanan.wordpress.com/2012/09/page/3/ (och ja, det var din blogg jag hade läst :-)) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag minns att jag läste vad du skrev. Ja, jag skrev om bristen på trädgårdar vid förra bostadsletandet, att spanjorerna täcker varenda gräsplätt med stenplattor. Frustrerad var jag. Jag skulle nog aldrig kalla (och mena det) spanjorer lata (om jag inte är arg och frustrerad över något).
   Jag tycker också att det verkar blir lite fånigt ibland i Sverige, det är så väldigt stylat...
   Det kanske är vanligare med gräs i Madridtrakten eftersom det inte är lika hett och torrt? Kanske? Är ni på väg att flytta igen, eller var det innan ni hittade ert ställe som ni tittade på hus?

   Radera
 4. Hahaha! Det är likadant här i Colombia, och det är hemskt! Jag satte ihop en liten jämförelse mellan colombianska och svenska bostadsannonser en gång, den finns här: Hemnet vs Metrocuadrado

  Jag längtar också efter trädgård... Nu har vi fått lägenhet i Sverige och den känns nästan som ett litet radhus. Ett steg på vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till boendet! Det är inte det lättaste att hitta i Umeå! Vi bor också som i ett ganska litet hyreshus. Det är 6 lgh i huset totalt och grannarna är snälla och trevliga! + utsikt mot skogen! :)

   Radera
  2. Hahahahahahahaha!!!!!Hohoho! Älskar det inägget! Jag tror jag lånar idén om jag lyckas göra något liknande, gissar att det är lite pyssel att låna bilder sådär? Tips?
   Din trädgård kommer! Radhus ÄR ett steg på vägen!
   Tuvilda, låter fint där ni bor!

   Radera
  3. Ja men gör det! Lite pilligt att leta bilder, men ända inte sa fasligt tidskrävande... Och roligt att läsa!

   Radera
 5. Min sambo har en lägenhet i Almonte. Visserligen inte "på landet" men nära "landet" i utkanten av Almonte ligger den faktiskt. Tyvärr går även Almontes största gata utanför "la carretera al Rocío" så det låter lite från den... Men lägenheten är 98 kvadratmeter, har tre sovrum (varav två inte ligger mot den stora gatan), två toaletter (!), är möblerad med basmöbler, har takterass, tvättmaskin, kök, rätt stort vardagsrum. Den är fräsch! Den ligger en våning upp och det är endast en till granne i samma trapp. Det är kanske inte alls vad ni letar efter men min sambo hyr gärna ut den (till någon Pålitlig!) eftersom han inte utnyttjar den nu.

  Hör gärna av dig om du hör någon annan annars som vill hyra den och som man kan lita på.

  Lycka till annars! Kanske Coria del Río annars? Eller nåt... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för erbjudandet! Verkligen! Men vi behöver bo närmare Sevilla. Annars hittade jag ett drömhus i dag. Tolv mil från Sevilla är ändå för långt, tyvärr, för det var verkligen fint, inte långt från portugisiska gränsen.
   Jag säger till om jag hör någon pålitlig!

   Radera
 6. Ärsh, här är det så uppstylat att man SPYYYR en smula. Och inte för rentals, bara när man köper.

  Hoppas ni får tag på nåt hus iallafall! Guld när man har barn. Och får ni bara tag på stenlagd - kanske kan ni riva upp och lägga gräs på något sätt?! Tycker iofs det är praktiskt att inte ha så jättemycket gräs. Blir både en massa insekter och mycket att sköta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, praktiskt är det ju att ha stenplattor istället, bara att sopa och dra över med golvmoppen. Men inte så mysigt...
   Det är så uppstylat i Sverige så det slår över och blir lite kul:-)

   Radera
 7. Vi bor som sagt ca.20km från Madrids centrum, och det är perfekt läge; lugnt, grönt och fint. Vi bor i lägenhet, men med gemensam trädgård och pool. Kanske det blir radhus i framtiden, men vill hålla mig i byns centrum, tycker inte om att behöva bilen till allt (vägrar köra i Madrid, det är helt galet...). Tycker absolut ni ska fixa gräsmatta om ni får trädgård någonttag, jättefult med patio bara.

  Vi såg en hel del annonser innan vi köpte lägenheten, och 90% hade hemska foton. De värsta var ett med lamporna släckta och ett där de lämnat soppåsen på köksbordet...Här kan du se en massa liknande fall :) http://terriblerealestateagentphotos.com/

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vilken rolig sida! Det skulle vara lätt att göra något liknande med bostadsannonserna här:-)
   Det går inte att jämföra stenlagd patio och gräsmatta. Även om gräset är brunt och visset de varma månaderna.
   Har aldrig kört i Madrid. Sevilla är stort, men inte lika stort, och här kan jag köra även om det inte är avslappnande direkt.
   Det låter fint där ni bor! Ni verkar ha hittat rätt!

   Radera
 8. Haha! Nej de verkar helt ha missat det där med att liksom locka potentiella köpare/hyresgäster. This is what you get, liksom! Att man inte piffat med orkideer och frukt och ljuslyktor är väl en sak, det är ju också rätt överdrivet och lite larvigt, men att inte ens orka plocka undan smutstvätt och annat innan man fotar...De kanske inte vill hyra ut/sälja innerst inne? Angående stenlagda innergårdar, så är det ju inte alltid så mysigt. Vi hade tur som hittade ett hus med lite grönt i trädgården, eller vi fick fixa till trädgården själva, men ändå, och närheten till natur gjorde också sitt till när vi föll för huset. Jag är också lantis och skulle ha svårt att trivas i lägenhet/mitt i staden.Jag kom att tänka på när skolan jag jobbade på ordnade utbyte med Spanien, till en liten by (verkade det som) i Extremadura, som visade sig vara en stad. Kanske tiotusen invånare, men med stadskänsla. Gamla stan, uteserveringar, discon, lite shopping...och så när spanjorerna som till Älta och trodde de skulle vara typ i storstan, (Älta är en förort till Stockholm) men hamnade mitt i spenaten, för är en by. En korvkiosk, en vägkorsning, villaträdgårdar, en sjö, skog. Svenskt. Lantligt. Annorlunda. Förvånande för bägge parter. Charmigt på olika sätt. Jag tror säkert ni hittar något om ni bara fortsätter leta, men annonserna ger som sagt inte mycket inspiration. Någonstans måste det ju finnas en liten innergård med lite grönt, eller en skön vy..Lycka till!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget