fredag 26 februari 2016

Semester med en dags varsel - utnyttjade arbetare

Det är så frustrerande!
Den här höga arbetslösheten, vad gör den med folk? Vilket skitjobb man än har så ska man vara tacksam över att ha ett jobb. Det går ju liksom inte att byta jobb bara för att man blir utnyttjad av arbetsgivaren, till exempel. Vilket väl de flesta blir som inte har en statlig anställning.

Det är långhelg i Andalusien. I Jesús ena grupp har de försökt byta dag på fredagsrepet för att kunna ta långhelg även från gruppen, men det har varit svårt. Ända till i onsdags var det oklart hur det skulle bli.
- Om M måste gå på semester någon av de här dagarna så kan vi repa på torsdag, för då är han ju ledig hela dagen. Annars måste vi ta det på fredagskvällen som vanligt, förklarade Jesús.

Det positiva är att M faktiskt får betald semester.
Det negativa är att det är företaget som bestämmer när han ska ta ut semestern. Med en eller ett par dagars varsel.
M har en typisk spansk lön, så han hade ändå inte kunnat åka med familjen på en semesterresa, men det kan ju ändå vara skönt att kunna planera lite.


Och låt mig i sammanhanget nämna min kompis L, som i dagarna går och väntar på resultatet från den examen hon gjorde för någon månad sedan.
Oposiciones, ni vet, tävlingar i examensform om fasta, statliga tjänster. Det tävlas om allt från polisjobb och lärartjänster till gatsoparjobb (Läs Bortugal-Åsas inlägg, lite annorlunda i Portugal vem som blir gatsopare). Vinsten är en trygg, relativt bra betald tjänst.
L tävlar om en tjänst som bibliotekarie. 80 tjänster bland över 2 000 sökande. Chansen är liten. Så L ska snart skriva oposiciones för jobb som diskplockare på ett sjukhus också.


Nämnde jag att L har två högskoleutbildningar?

10 kommentarer:

 1. Det är nästan så man inte tror det är sant faktiskt! Helt galet!!

  SvaraRadera
 2. Det är så knäppt att det funkar så här. Får väl anse mig lyckligt lottad ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har en annan arbetssituation, så... ja.

   Radera
 3. Nu har jag skrivit fyra meningar som jag sedan har tagit bort. Jag vet inte ens vad jag ska skriva!

  SvaraRadera
 4. Det är så himla svårt att fatta ibland att Spanien är ett EU-land. Att Spanien är det där "Europa" som så många latinamerikaner drömmer om. Så katastrofalt (inte helt olikt Colombia, det där med semestern...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också så svårt att begripa att Spanien är med i EU. EU känns så långt borta många gånger, inte bara gällande det här, utan pressfrihet, mutor med mera med mera...

   Radera
 5. Tufft och galet! Vi har det bra i Sverige, men många som inte förstår det. Nu blev jag iofs av med mitt fasta jobb och har betalt per timme. Betydligt sämre, inte minst nu när jag har varit sjuk en hel del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad trist att du blev av med det fasta jobbet!
   Hoppas att det blir en ändring, eller att du hittar något annat!

   Radera

ny gadget

ny gadget