lördag 18 juni 2022

Doftminnet

Jag hade trott att det skulle bli känslosamt att komma till Sverige efter tre år, jag har haft hemlängtan. Men jag klev av tåget i Malmö och kände inte mer än ett Jaha, nu är jag här. Göteborg likadant. Sista stoppet på resan var min hemstad Lidköping. Roligt att vara där, men känslosamt? Inte.

Men doftminnet är starkt, vet ni. Och känselsinnet. Jag söker minnen med händerna och näsan. Jag spärrar ut fingrarna för att känna den svala vinden överallt, önskar att den blåste in innanför kläderna, söker den friska kyla som biter i huden, men det är för varmt. Fingertopparna dras mot björkstammar, mjukt gräs och lena, solvarma träväggar.

Jag stoppar näsan i en saftig limpa Skånegrova från bageriet och drar in doften. Jag stannar vid blommande häckar, luktar på junisommar, minns och smakar på namnen som kommer till mig; spirea, syren, schersmin, thuja, hängbjörk, rhododendron... En av mina favoritblommor; pionen, står i blom, enorma, tunga, rosa blommor, men de har planterats för långt ifrån staketen, jag når inte doften av dem. Vågar inte gå in i trädgårdarna för att lukta, så jag stoppar in huvudet i ett kylskåp i mataffären istället, där buketter med pioner står till försäljning, men jag känner inget.

Jag fortsätter istället med att samla dofter från varm, nygrillad kyckling, grillköttsmarinad, nybakad pizza, duschkrämen (kom på att jag visst köper samma duschkräm varje gång jag kommer till Sverige, det är många minnen samlade i den flaskan), ny bil, bibliotek, gamla och nya böcker, tomma block, fikarum och lukten från ett matrum där kollegorna värmer sina lunchlådor. Nytryckt tidning. Lidköping ger inte samma känsla av att komma hem längre, men tidningsredaktionen gör det, trots att detta är en annan redaktion. Jag är ringrostig, men det är fortfarande ett av de roligaste jobb som finns. Glädjen bubblar under ytan. Hade jag varit smidigare i kroppen, och inte haft hälsporre, hade jag skuttat i korridorerna.

8 kommentarer:

 1. Välkommen hem till Sverige! Även om du inte direkt känner något så finns ju många minnen kvar precis som du skrev... Doft- och smakminnen är starka. Och att komma tillbaka till kända trakter betyder säkert något efter ett tag även om man inte vill flytta tillbaka.
  Hoppas att jobbet blir roligt och skönt att du får det lite svalare här än i Spanien!
  :) Annika F

  SvaraRadera
 2. Fint skrivet! Visst är det så att det finns starka kopplingar mellan smak och lukt och känslor och minnen, och nu när du damp ned i Sverige i juni är väl nästan den vackraste och mest doftande tiden (med de blommor du nämner och all grönska). Det var precis i den tiden vi lämnade Sverige för nio år sedan ganska exakt nu. Vi får se när det blir dags för oss att göra ett återbesök. Jag tänker att det blir lagom till hallonen mognar, men kanske först nästa år. Då är det tio år sedan!

  SvaraRadera
 3. Välkommen till Sverige! Hur länge blir du här?

  SvaraRadera
 4. Härligt att du äntigen kunde resa till Sverige och din familj kan komma efter senare. Här är det svalare än i Spanien i varje fall. Måste vara ca hemskt med en sådan värmebölja. Njut nu av din vistelse!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka till Sverige.
  Hur länge stannar du?
  Har du fått ordnat med boende för dig och familjen?
  Lycka till med jobbet!

  SvaraRadera
 6. Välkommen till Sverige :)
  /Simone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill veta mer om hur du har det. Blogga gärna snart igen :)

   Radera
 7. Hur är det i Sverige tycket du nu?

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget