fredag 10 juni 2022

Tågterapi

Jag visste att detta är mitt sätt att resa. Har velat så länge. Den hemska, stressiga månaden släppte sitt grepp, tåget förde mig bort, det var bara att följa med.

Timmarna går, och landskapet utanför fönstret förändras. Olivodlingar, torr andalusisk dehesa, solrosfält med vidöppna blommor, vallmo, vinodlingar. Berg, de höga Pyrenéerna, frodig skog och grönska, Medelhav och en märklig våtmark. Längre in i Frankrike kommer de långa, fridfulla åarna, träden blir högre, skogarna fler. De vita andalusiska husen har bytts ut mot jordfärgade gårdar, sedan rosa hus med gröna fönsterluckor. Storstad, och sedan ett litet grått slott på landsbygden som snabbt sveper förbi utanför fönstret.

Bredvid sitter en ung fransman, jag räckte honom hans fina blanksvarta skor när han skulle ut och röka. Framför sitter en man som ägnat timmar åt att studera tyska notkompendium, och snett framför en äldre man som håller om sin fru medan hon sover. Strax bakom mig sitter tysken som stönade plågat när jag körde över hans fot med min tunga resväska. En nunna med sliten vandringsryggsäck och liggunderlag kliver på, två killar som åkt utan biljett tvingas gå av med konduktörerna efter ett långt, allvarligt samtal i korridoren, som vi andra följde med blicken.

Nikki skickar meddelanden, hon tycker att det låter fruktansvärt att åka tåg i flera dagar för att komma till Sverige. Hon skulle skulle bli så uttråkad. Jag svarar och försöker förklara att jag inte hinner få tråkigt. Jag läser, slumrar, tittar ut, funderar, lyssnar på musik en stund. Äter empanada från stationen i Madrid, frasig pan au chocolate från Avignon.

Tågen glider tysta och mjukt vaggande genom lanskapen. Jag slumrar igen, och vill inte att resan ska ta slut.

7 kommentarer:

 1. Välkommen till Sverige! Hoppas att du/ni ska trivas. Härligt att ni fick ert hus uthyrt. Ha en riktigt skön sommar. Vi åker till Alajar och vandrar i juli som vi brukar :) Aroche återstår dock, vi har inte vandrat förbi där än :) //Tina

  SvaraRadera
 2. Hej igen, glömde säga: Tack för att du bloggar. Jag läser alla dina inlägg och det är så fantastiskt att läsa dem//Tina

  SvaraRadera
 3. Oj vad spännande. Känns lite som före charterturismen. Mellankrigstid eller 50-tal. Reseskildring. Och vilken fin present till planeten.

  SvaraRadera
 4. Trevlig resa, Annika! Det är roligt att följa dig på den. Du åker betydligt mer effektivt än vad vi kommer göra. Skriv gärna något om din reseplanering för att kunna inspirera fler och visa på möjligheterna. Jag har nyss knåpat ihop ett inlägg om vår kommande resa.

  SvaraRadera
 5. Fint skrivet! Drömmer också om tågresor. Härligt att bara sitta där och inte kunna annat än att se världen susa förbi. Måste kännas bra också att så många saker fått en bra lösning, som det verkar.

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att du åker tåg till Sverige och att du trivs så bra med det :). Och toppen för klimatet! Att resa långsamt är så underskattat.
  Tack för att du skriver en så härlig blogg! /Annika F

  SvaraRadera
 7. Såå härligt med tågresa, jag längtar också!! Vad är det för rut du beskriver så pittoresk? Och vad kostar det? Välkommen tillbaka till Sverige:)

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget