måndag 14 februari 2022

Helgskoj, svärfar och förberedelse av Madridresan

Jag är kanske tjatig, men det är så roligt att bo här! Vi trivs så bra! Det är omöjligt att ha tråkigt, alltid händer det något. Och om det inte gör det är det härligt att bara vara hemma i det här gamla huset, plantera, måla något och fixa. Ofta händer det mer än man har tid med. Idag var vi bjudna på lunch hos en kompis, men fick säga nej eftersom vi hade så mycket att ordna innan Jesús pappa skulle komma. Nästa vecka skulle jag eventuellt följa med ett par kompisar och sälja bakverk på en marknad i Sevilla, men ska delta i en mexikansk ritual i skogen, i en hemgjord bastu, dagen innan, så jag hinner inte baka till marknaden. Igår var det bio i byn Alájar, och lunch med alternativa marknadsgänget, men inget av det hanns med eftersom vi åkte på en jättepicknick med Gorettis vänskapsgrupp istället. Det blev en toppenlördag!

En del i Gorettis gäng träffar vi inte så ofta, så dem var det extra roligt att prata med. Picknicken började med att Rocio och hennes familj var sjuka i covid, och medan de var i karantän åt de bara Rocios mans mat, och han är vegetarian, vilket fick Rocio att klättra på väggarna av längtan efter kött. Så det blev en grillpicknick med en massa lokala korvar, ibericokött och hamburgare. Noelia hade köpt en hel säck med bröd, folk tog med sig oliver, sötpotatis och drycker, jag bakade en stor silviakaka, som snabbt gick åt eftersom vi allt som allt var åtminstone 25 personer.

Jesús kom först, hade åkt från Sevilla på förmiddagen.. Jag kom senare med barnen, men stannade tills det blev mörkt så det var gott om tid att prata med alla, och jag bekantade mig med den kanadensiske mannen som jag har sett på Disas orienteringsträning, för övrigt gift med vår förra husläkare som jag aldrig har (behövt) träffat. Ungarna lekte, Runa gick runt med en kompis från förskolan som hon inte träffat sedan hon slutade där, Iris lekte med de andra hundarna och alla trivdes. Jesús åkte redan klockan fem, för han skulle kompa Lincoln på cello på spa-hotellet i Aracena.


Under söndagen har vi storstädat huset inför att Jesús pappa skulle komma. På måndagsmorgonen åker jag till Madrid för att förnya passet. Allt utom köket var fint när Juan anlände, ja, och så sovrummet, för Runa hade kissat i sängen när hon sov siesta, så sängen var väl inte iordning. Jag bakade drömtårta, brasan värmde så att det var varmare än i Juans lägenhet i Sevilla och det har varit en mysig kväll. Barnen har varit så himla glada över att ha farfar här, och han har lekt med dem och klappat katter och hund, och fått tortilla och te och drömtårta. När barnen hade somnat satt han och Jesús i soffan med filt över benen och pratade och halvtittade på en serie.

Medan jag är borta ska Juan lämna och hämta i skolan och ta barnen medan Jesús jobbar. Disas lärare har lovat att Runa ska få vara med i skolan, så blir det lite enklare för Juan. Det känns bra detta. Mindre bra känns det att behöva ansöka om nytt pass. Så besvärligt! Vilka personuppgifter! Jag saknar fortfarande mina föräldrars vigseldatum, som ska skrivas på blanketten, hur tar man reda på det?! Jag ska ringa till Skatteverket och fråga. Men tänk om jag missar något viktigt papper som inte står, som jag inte fattar att jag måste ta med? Då måste jag göra om hela resan och ta mig till Madrid en gång till!

Madrid ja. Jag var ordentligt irriterad över att behöva åka till Madrid för att göra detta, det är ju inte min favoritstad i världen, men tänkte, att om jag nu måste åka dit får jag ju göra något roligt av resan. Så planen är att besöka Reina Sofia-muséet på måndagseftermiddagen, och staden Toledo dagen därpå, på hemvägen. Se katedralen igen, det vill jag gärna. och besöka ett stort trädgårdscenter utanför staden, kanske har de pioner och rabarber? En bok om trädbeskärning? Jag ska lyssna på ljudböcker i bilen, äta i lugn och ro utan att bli störd av barn och djur, och vem vet, kanske sova hela natten utan att vakna?

Jag tar bilden. Alternativet var att åka bil till Sevilla (en och en halv timme), parkera, ta bussen till Madrid (6,5 timme) och sedan ta mig runt med tunnelbana. Med bilen blir hela resan inte mer än drygt fem timmar lång,

Genom en musikbekant till Jesús får jag sova gratis på hans lågprishotell mitt i centrum, nära Gran Via. Jag är inte helt bekväm med att köra bil i centrala Madrid och leta parkeringsgarage, men det får gå. Jag skulle få hotellpris på parkeringen, det blir säkert bra, om jag bara hittar dit. Eftersom det är mitt i centrum kan jag nog promenera till både muséet och till svenska ambassaden dagen därpå.


Dags att stänga ner datorn. Jag ska ladda ner ljudböckerna, och lägga mig, det är en del som ska förberedas på morgonen innan jag åker.

Ha en fin start på veckan, allihop, och håll tummarna för att min förnyelse av passansökan går igenom utan problem!

16 kommentarer:

  1. Allt kommer att gå toppenbra! Resan, att hitta hotellet och parkeringen och att ansöka om passet såklart! Hoppas att du får en fin resa och kan göra allt du vill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det gick bra och blev en toppenresa!

      Radera
  2. Hej Annika!
    Oj vad mycket som händer av kul saker där långt borta! Från min plats. Du är tuff som åker till Madrid själv men klart bekvämare i tid! Jag har ju faktiskt åkt i genom på väg till Mota del Marques fär "100" år sen...
    Hoppas nu allt går bra och dom inte är dumma mot dig på ambassaden!
    Kram P ♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, de tog emot mina dokument, begärde inga andra, tog en usel bild och ruinerade mig, sedan var det klart! Snart har jag ett giltigt pass igen!

      Radera
  3. Hej. Vi bor i Kroatien och förnyade våra pass på ambassaden i Zagreb. Vi hade inte fått blanketten i förväg. Vi blev helt ställde av alla frågor. Jag hade ingen aning om mina föräldrars vigseldatum, fyllde året och det godtogs ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, man kan ju undra varför de ska ha den uppgiften, om vigseldatum? Jag ringde skatteverket samma morgon som jag hade tid. Tur att det löste sig för er!

      Radera
  4. Delta i en mexikansk ritual i skogen, i en hemgjord bastu? Det måste du berätta ALLT om sedan.

    Tror inte du behöver vigseldatum. Vi fick skippa de raderna senast vi förnyade pass.

    Lycka till och hoppas du har något nöje av resan, fast det inte är en nöjesresa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en nöjesresa! Rolig stad, det där!
      Jag hoppade över den mexikanska ritualen, var för trött. Jag gör ett nytt försök nästa månad!

      Radera
  5. Det är så fint att läsa hur mycket ni älskar att bo där. Vill gärna se fler bilder på huset :)

    Vi träffade några goda vänner från Sevilla i helgen som kom på besök till Tyskland. Jag har inte träffat dem sedan innan pandemin och blev gott påmind om hur relationerna är annorlunda i Spanien. Det fick mig verkligen att sakna att bo där och drömma om ett hus med pool. Men så blir det inte för vi ska flytta till Norrbotten! Äntligen kommer Andrés med till Sverige :)

    Ska Jesús pappa bo hos er nu eller är han bara på besök? Och Gud nej. Att köra i Madrid låter som en mardröm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Norrbotten! När då? Så roligt att bo i Sverige tillsammans, äntligen!

      Vad var annorlunda i relationerna?

      Jesús pappa stannade två nätter, sedan åkte han hem igen.

      Du har rätt, det saknas ju fortfarande bilder på huset i bloggen!

      Radera
    2. Jag åker till Sverige redan i helgen och Andrés kommer i mars. I maj flyttar vi in i nya lägenheten! Det blir ett nytt äventyr och jag funderar mycket på hur kylan och mörkret kan tänkas påverka en spanjor. Vi får se hur länge vi stannar.

      Jag tycker att folk är mer direkta med varandra i Spanien, man snackar på om små och stora grejer utan att det känns stelt som det kan göra i Sverige. Jag upplever att många svenskar är otränade i hur man för sig? Haha! Och spanska barn är så otroligt expressiva i jämförelse.

      Radera
    3. Vilken intressant jämförelse!

      Stort lycka till med det nya livet i Sverige!

      Radera
  6. Jag förstår verkligen att du trivs bra i din fina lilla spanska by! Härliga och speciella vänner, vackra berg omkring och mysig trädgård runt ert hus. För att nämna något...
    Önskar dig en trevlig resa och lycka till med ditt pass. Håller tummarna att det går bra med allt! / Annika F

    SvaraRadera
  7. Hoppas allt går bra med passet och Madrid och att du får uppleva lite saker i Madrid också. Jag har kört runt där med en brittisk bil med ratten på "fel" sida, inte roligt.
    Jag gillar Madrid, men i lagom portioner. Finns mycket att se och uppleva.
    Skönt att ni trivs och har det bra och trevligt med farfar på besök.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ratten på fel sida dessutom!!

      Jag gillar också Madrid, nu, efter den här resan! Äntligen hände det!

      Radera

ny gadget

ny gadget