onsdag 2 september 2020

I år får barnen inte sjunga i skolan
Nästa torsdag börjar Disa äntligen skolan igen! Jesús, som ju är lärare, började igår.

Han jobbar i Aracena det här läsåret. Han hade gärna fortsatt ett tredje år i Fuenteheridos där han trivs så bra, men en nyexaminerad lärare, som fick högre poäng på de där proven* (som alla lärare som inte har tillsvidareanställning måste göra för att 1. få fortsätta jobba och 2. tävla om en tillsvidareanställning) och valde olyckligtvis just den skolan att jobba i. Jesús åkte alltså ut, liksom de allra flesta av lärarna som jobbat där, utom de fem som har tillsvidareanställningar. Efter karantänen verkar många storstadsbor ha sökt sig till landsbygden. I alla fall, det blir stora skolan i Aracena, och Jesús har promenadavstånd dit.

Dessutom, en rolig nyhet är att det ska börja ett svenskt barn i Aracenaskolan (!!!). Det är en spansk familj som har bott länge i Sverige, båda barnen (4 och 7 år tror jag) har fötts där, som just har flyttat tillbaka till Spanien. Vi kommer att ta kontakt med familjen fortast möjligt! En nästan svensk familj i Aracena! Förhoppningsvis kan stora barnet och Disa bli kompisar och prata svenska med varandra. Jag ska be familjen, om vi träffar dem, att enbart prata svenska med Disa. Vi måste bli kompisar med den familjen!


In i det sista har det rått tveksamheter om skolstarten. Många föräldrar vill inte låta sina barn gå i skolan, i rädsla för smitta. Men skolplikt gäller och i varje skola har en utsedd covid-samordnare jobbat hela sommaren, utan någon semester alls, för en säker skolstart. I Andalusien gäller bland annat detta:

1. Obligatoriskt munskydd hela dagen i skolan, från 6 års ålder.
2. Handtvätt minst fem gånger om dagen.
3. Febern ska tas varje morgon, antingen i hemmet eller i skolan.
4. Det ska vädras ofta.
5. De lite äldre barnen måste hålla 1,5 meters avstånd till varandra.
6. Barnen får inte sjunga på musiklektionerna, inte heller spela flöjt.

Den sista punkten är Jesús oerhört irriterad på. Han är ju musiklärare för låg- och mellanstadiet. Inte sjunga eller spela flöjt? Vad ska de göra då?! undrar han, som bygger hela ämnet på sång, dans, rytm och instrument.


Första dagen kom lärarna till skolan enbart för att ta blodprov och se om de har eller har haft viruset. Dag två kommer alla, som fått negativt på testet, till skolan för att jobba. Jesús har fått veta att alla onödiga möbler och saker har tagits bort. Han säger att klassrummen är tråkiga och livlösa.


Runa skulle ha börjat förskolan igår, om hon inte blivit sjuk. Även där gäller nya regler. Till exempel:

1. Barnvagnar får lämnas där under dagen.
2. Föräldrar får inte komma in, endast lämna barnet i dörröppningen.
3. Inga leksaker får tas med.
4. Barnen måste ha ett särskilt par skor eller sockar på förskolan, som aldrig lämnar lokalerna (måste komma ihåg att köpa nya skor).
5. Barnens vattenmugg/flaska, haklapp, målarförkläde (sådant som föräldrarna köper och lämnar där) och ombyte får aldrig lämna lokalerna.
6. Alla onödiga möbler har tagits bort.


Lidl har skickat ut reklam för sina skolstartsgrejer, som ni kan se på bilden i början av inlägget. I reklamtidningen finns erbjudande om tvåpack färgglada ansiktsmasker i tyg. Disa har en mask som hon valde själv i bokhandeln, jag tycker att det räcker med den så länge (hon avskyr att ha på sig den!)… Men det kändes så ledsamt och onaturligt att se barnen på reklambilden med ansiktsmask...

Det blir ett annorlunda skolår, det här. Barnen får i alla fall komma tillbaka till skolan. Det är det viktigaste.
15 kommentarer:

 1. Sonen var i skolan i går för sin pendiente i Lengua. De sitter vid varannan bänk och när de reser sig därifrån kommer läraren och ger dem rengöringsmedel att tvätta rent med. Ansiktsmask hela dagen. Undrar hur det går m idrott. Och jag måste kontakta sensei, judon drar i gång också. Men hur gör de då när barnen el vuxna inte har ett syskon el familjemedlem att träna med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Så komplicerat! Hur blev det med judon?

   Radera
 2. Jobbigt! Vi är sâ tacksamma att det inte är mask för barn (under 11 âr). Däremot i hela Paris är det mask överallt för vuxna. Tycker fortfarande att det är okej, om än lite överdrivet! för jag tycker inte det gör skillnad annat än just typ vid hämtning/lämning/handling, och om jag är ensam drar jag ju ner masken... Det där med att barnen ska hâlla avstând har de gett upp här. Det var för svârt i praktiken. Jag tyckte det var hemskt redan frân början, superkonstig idé. Jag gillade inte heller att de förbjöd vissa lekar eller leksaker. Men det har de tagit bort nu. Skolan är som vanligt förutom att de släpper in barnen vid olika tider. Vilket jag tycker är bra. Allra helst hade jag sett att de delat upp barnen i halvklass eller ârsgrupper. Men jag inser ju hur praktiskt omöjligt det är för mânga familjer och lärare. Gympa tror vi att barnet kommer ha som vanligt i skolan och hans aktiviteter är som vanligt och han ska ha musik varannan vecka. Pâ jobbet tycker min sambo det är ganska trâkig stämning eftersom folk inte umgâs som vanligt utan mest sitter tysta. Dâ kan man ju lika gärna jobba hemifrân. Men det fanns absolut somliga som utnyttjade att jobba hemifrân och inte jobbade alls... Sâ klart att ledningen vill se att folk kommer till jobbet efter att man märkt att inte alla jobbade hemma. Trâkigt att de som kan jobba hemifrân dâ straffas, men sâ är det ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att läsa om skolan i Paris! Det verkar vara mycket hårdare här. Jag kommer att skriva ett nytt inlägg om det när skolan kommit igång, för många regler är rent av löjliga.

   Radera
  2. Ja roligt att jämföra. Flera skolor har redan stängts, jag antar att de stängs i 14 dagar? Barnen kan inte ha rast med vem som helst, utan det är uppdelat i bestämda klasser som är tillsammans, och de äter bara med sin egen klass i matsalen istället för att sitta var de vill. Handtvätt kanske 8 ggr varje dag.

   Radera
  3. Åh! Redan stängt på grund av smitta? Det blir ett besvärligt skolår, tror jag...

   Radera
 3. Oj, vad jag reagerade på reklambilden! Reklam påverkar ju människor, barn... undra om minnet kommer bli större, påverka barnen i Spanien mer än Sverige just pga av munskydd, febermätning etc. Det är ju ingenting sånt på skolorna i Sverige... Hur håller man 1,5 m till varandra i korridoren, matsal, raster etc? Det brukar ju vara ganska trångt i skolkorridorer...

  Ja, inte lätt att ha musiklektion utan att få sjunga...

  Här sa de till i början att de inte ska kramas, inte hälsa med handen, tvättar händer lite oftare (men verkar bara vara innan mat som läraren säger till) men annars inga större förändringar verkar det som. Utomhusgympa. Jag trodde bänkarna skulle flyttas isär men de sitter fortfarande 3 och 3 i rader. Sen blir det inga föräldramöten etc. Jag lämnar/hämtar utanför enligt rekommendation men det gör inte alla andra… +48h regeln vid förkylningssymptom så blir längre VAB. Nu verkar de som att barn får testas om de har feber/hosta. Just nu verkar det ju vara få fall, än ingen ökning så väntar och ser hur Sveriges strategi fungerar i höst...
  Bella i Gbg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, Bella! Det är intressant att läsa om hur skolan fungerar i olika länder! Jag är ännu mer tacksam nu att Disa går i en sådan liten skola. De verkar bara bli 4-6 barn i hela skolan, och munskydd lär inte användas... Jag tror att det blir ett mycket avslappnat år för Disa!

   Radera
 4. Mycket på gång för er nu.
  Roligt med en svensktalande familj nära er, hoppas ni kommer i kontakt med varandra och trivs ihop.
  Många regler. Finns massor av regler för skolan när den snart öppnas här i Wales också, men har inte brytt mig om att lära dessa, eftersom jag inte har några skolbarn i min närhet.
  Lycka till med allt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej när du inte har barn i skolan är det knappast intressant att läsa i detalj hur skolgången kommer att gå till :-) Skönt att skolorna öppnas ändå!

   Radera
 5. Här vet vi inte hur det blir ännu, men skolstart är om två veckor. Exakt när det blir och hur det blir får vi veta några dagar innan antar jag. Det ryktas om halva skoldagar och masktvång. Mina barn har börjat förbereda sig för eventuell skolstart och syr egna masker. De spekulerar också i om man kanske kan ha visir istället. Det känns så sjukt att skriva detta, att se detta hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjukt. Vi kommer aldrig att glömma den här tiden. Duktigt att sy egna masker!

   Radera
 6. Vad roligt med svensktalande barn! Främst för Disa naturligtvis men även för Runa. Hoppas att ni får bra kontakt och att de gärna pratar svenska :).
  På min förskola där jag arbetar lämnas och hämtas barnen utomhus från 8.00 (före 8.00 vid dörren men det är bara några få) och efter 15.00 är vi ute så de allra flesta hämtas ute. Alla föräldrar tvättar barnens händer på morgonen innan de lämnas och vi vädrar mycket, tvättar händerna länge (Blinka lilla stjärna...) och ofta och INGA snuviga/hostiga/sjuka barn får komma till förskolan! Det är så skönt att för en gång skull bara ha friska barn på förskolan. Inget ont som inte har något gott med sig... Hoppas att det får fortsätta så. Vi serverar maten till barnen så att smittspridningen även där minimeras. Annars är verksamheten ganska som vanligt. Vi är ute så mycket som möjligt på förmiddagarna och har en hel utedag i veckan som vi brukar t.o.m. september ut. Allt blir svårare när det blir kallare och mörkare. Då blir det säkert lite andra regler. Vi har inte haft några barn eller personal med corona ännu (vad vi vet). Bara vår chef har haft covid-19. /Annika F i Sthlm

  SvaraRadera
  Svar
  1. som förälder måste jag instämma i att det varit så skönt att sedan mars inga sjuka barn tillåtits på förskola/skola! Jag har aldrig vab:at så lite som den här tiden. Hoppas att det kan få fortsätta så.

   Radera
  2. Men det är så sant, inget ont som inte för något gott med sig! Äntligen hålls sjuka barn hemma.

   Annika - det låter vettigt med att hämta/lämna ute, tvätta händerna, servera maten... Hålla sjuka barn hemma. Små förändringar som barnen knappast märker av, ändå klokt för att hålla smittspridningen nere. Här talas det om regler som att inte få hänga upp sin jacka på en krok, och inte få ha sin smörgås till frukostrasten i plastfolie...

   Radera

ny gadget

ny gadget