måndag 7 september 2020

Ett år i Sverige?

"Nu är det tillbaka igen, Flashback-fenomenet. Under sommaren höll det på i säkert en och en halv månad. Hela tiden, antingen jag jobbar, är med barnen, handlar eller gör vad som helst annat, drabbas jag av Sverige-flashbacks. I en sekund är jag där, känner doften från bokhandeln, hör mannen i baguetteaffären, går in på en loppis, har sus av björkar i öronen, bläddrar i magasin i någon butik, känner det första sockriga bettet av en vaniljbulle från bageriet, köper rökt fisk i fiskbilen, träffar en kompis... Listan är oändlig.  Mesta av tiden har jag inte haft någon hemlängtan, men ibland kommer den. Nu skulle jag gärna åka till Sverige. Undrar när det kan bli?"

Detta skrev jag förra måndagen, utan att publicera. På tisdagsförmiddag skickade Jesús ett meddelande från skolan: "Jag har pratat med facket. Poängen fortsätter att räknas om vi åker innan Runa har fyllt tre." Jag blev så glad att jag läste meddelandet fyra gånger innan jag svarade.

Det kan låta obegripligt för någon som inte är sambo med en spansk lärare, så jag ska förklara. Kanske ska jag börja från början?

Länge, åtminstone tio år tillbaka, har vi pratat om att bo ett tag i Sverige. Mest jag då. Problemet är Jesús jobb. Så länge han inte har tillsvidareanställning får han inte vara tjänstledig och kan inte vara borta från jobbet. Men så hörde vi att statligt anställda lärare med barn under tre år vara borta ett år. Men gäller det även de som inte är fast anställda? Ja, det gör det!

Nästa punkt var Jesús oro över att han skulle förlora så många jobbpoäng av att vara borta ett läsår. Varje jobbad vecka ger poäng, som gör att alla utan fast tjänst klättrar högre på jobblistan. De som är högst upp är garanterade jobb, och får ofta jobba i det område som de önskar, vilket brukar vara i närheten av där de bor. Jesús är en av de andalusiska musiklärarna med högst poäng, och det är anledningen till att vi kan bo här i Aracena-bergen, som vi tycker så mycket om. Om han förlorar ett års poäng går så många lärare om honom på listan att vi med all sannolikhet inte skulle kunna bo kvar här efter året i Sverige, utan skulle börja få flytta runt till olika platser i Andalusien, beroende på vart Jesús skickas. Hänger ni med?

Nu kom beskedet, att om Jesús begär tjänstledigt innan Runa fyller tre fortsätter poängen att ticka trots att han inte jobbar, och i samma stund som han fick veta det var beslutet fattat. Vi ska flytta till Sverige för ett år! Nästa läsår!

Disa ska lära sig flytande svenska, Jesús också, båda ska uppleva ett helt år i Sverige med allt vad det innebär. Sverige kommer att bli Disas land också, inte bara ett semesterland.
 Hon ska få bada på badhus, gå luciatåg, adventsmysa, köpa julgran, fira påsk, åka skridskor och pulka, plocka blåbär och jordgubbar och vitsippor... Jesús får uppleva vad det är att byta land. och om båda lär sig svenska, och vi kan tala det hemma, kommer Runa också att få språket.

Tankarna går för fullt. Jag måste hitta ett jobb för att kunna försörja oss. Var hittar man snabbt ett jobb? Hemtjänsten? Personlig assistent? Städare? Lastbilschaufför (borde jag ta lastbilskörtkort innan vi åker till Sverige?)? Olegitimerad SFI- och spansklärare? Barnskötare? Bemanningsföretag? Hur länge räcker våra husbesparingar, om vi måste använda dem?

Jag har ställt mig i bostadskö i min svenska hemkommun. Vi måste lämna huset i Aracena. Sälja/skänka/slänga så mycket som går, magasinera resten. Vi får ta bilen upp. Skaffa takbox och packa fullt med kläder och annat för ett år. Köpa möbler och köksutrustning och sällskapsspel på loppis. Jesús behöver personnummer. Jag behöver diabetsläkare. Går det att få barnbidrag?

Så går tankarna. Om inget olyckligt händer (sjukdom/död/lagändring i skolan så Jesús inte kan få tjänstledigt/nytt virus etc) så flyttar vi nästa sommar och stannar ett helt år. Overkligt.


Färja på västkusten, 2019.

26 kommentarer:

 1. Wow! Vilken lycka för er! Så spännande också. Det ska bli intressant att få följa er i den omvända byråkratin, så att säga.

  Varmt grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den omvända byråkratin, ja! Det blir spännande!

   Radera
 2. Fantastiskt, vilken möjlighet! Klart att ni tar den och får uppleva Sverige tillsammans en längre tid. Det kommer att vara en stor förändring men så värt det tror jag. Lycka till, det kommer att bli bra! /Annika F

  SvaraRadera
 3. Wow, vad spännande för er! Du får säkert jobb inom skolan /SFI, Annika och barnbidrag får ni såklart! Jag hoppas verkligen att du bloggar flitigt under det året också, för det vill jag läsa om. Det välbekanta men exotiska Sverige som jag inte alls längtar till, men jag vet ju att du gör det och det är ju jättebra att ni tar chansen och att barnen får utveckla sin svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omvända kulturkrockar! Det blir spännande! Hoppas allt går vägen, så att det blir av!

   Radera
 4. Åh så roligt. Alternativa yrken: hemspråksundervisning i spanska? Hemtjänsten? Skulle Jesus kunna få jobba som spanska lärare på tex gymnasiet?
  Diabetesläkare löser sig på sjukhuset (diabetesmottagningen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jesus kan i så fall jobba som hemspråkslärare/musiklärare (om det finns behov där ni ska bo) och du kan undervisa i svenska, sva eller nåt med journalistik/media på nån skola. Att ta lastbils eller busskort rekommenderar jag inte då det är väldigt dyrt och tar rätt mkt tid. Plus att arbetstiderna är hemska. Ni hittar nog nåt! Kolla med Migrationsverket och Skatteverket ang personnr för J och barnen.

   Radera
  2. Lisa - det löser sig, men just nu har jag inte rätt till annat än akutsjukvård i Sverige. Det ordnar vi när vi är på plats, men just nu vet jag inte vart jag ska vända mig för att vi ska få rätt till sjukvård. Försäkringskassan kanske?

   Det blir svårt för Jesús att få jobb eftersom han inte kan kommunicera på svenska än. Men kanske skulle han kunna ge flamencokurs eller tapaskurs på spanska, på något studieförbund? Spansk konversation?

   Radera
 5. Men vad roligt!!! Jag vet ju hur mycket du tänkt på och längtat efter detta! Jobb tror jag att du kan få relativt snabbt utan större problem. Trots att det finns arbetslöshet så är det nästan alltid brist på bra anställda (vem vi än pratar med som behöver anställda). Sedan beror det ju lite på var ni kommer bo och vad ni vill jobba med såklart. Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det löser sig med jobb! Jag får framhäva att jag är en bra anställd :-)

   Radera
 6. Vad kul, Annika! Vilken otrolig möjlighet för barnen att få uppleva "sitt andra land".

  Ett tips är att ställa dig i bostadskö i så många närkommuner som möjligt. Jag slogs av hur svårt det var att få bostad i Sverige, till och med i lilla Katrineholm, men hittade ändå en hyresvärd som inte använder kösystem (vilket är svårt).

  Språklärare behövs alltid, och kanske skulle ni båda kunna jobba på högstadium eller gymnasium. Andra jobb som finns just nu är hemtjänst, undersköterska (om du råkar ha en sån utbildning i bagaget). Men det är tufft.

  Ett annat tips är att många lantbruk söker personal. Den typen av jobb kan man ofta hitta här: http://gronajobb.se .

  Vad roligt att ni kommer till Sverige! Om jag är kvar i Katrineholm då får ni gärna komma förbi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla tips, Simone! Bra tips! Det vore roligt att ses i Katrineholm! Eller Lidköping, där vi tänkt bo :-)

   Ingen undersköterskeutbildning, tyvärr.

   Radera
 7. Ojoj jag ryser verkligen, alltså får gåshus!! Jag förstår vad detta betyder för dig! Vilken grej att få uppleva detta tillsammans hela familjen och för dig att ni kan känna er mer svenska tillsammans allihop. Underbart! Och så modigt av er! Kan du inte fortsätta med det jobbet du har nu fast från Sverige? Det gör du väl ändå på distans? Åh så spännande!! så himla glad för er skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ja, du förstår! Tack!

   Jag kan inte räkna med mitt nuvarande jobb, jag vikarierar bara när det behövs och jag behöver en säker inkomst varje månad.

   Radera
 8. Jag hyrde möblerat i andrahand. Kolla Blocket? Men det var ju ett decennium sedan. Jesus kanske kan ha privata spanska "konversationslektioner"... Typ inte undervisning i spanska utan bara "samtal och häng"? Hundpromenader eller hämtning av ett extra barn? Ska bli jättespännande att följa med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske skulle gå, med konversationslektioner? Fast han är eventuellt för introvert för det, skulle inte bli bra konversationer :-D

   Jag ska söka möblerat.

   Radera
 9. Spanska skolan, spanska ambassaden, skolor eller förskolor med spansk inriktning kanske hyr in en spansk musiklärare? men tänker att ni undviker storstäder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi tänkte undvika storstäder... Men bra tips! Måste undersökas!

   Radera
 10. Hej Annika!
  Vilken möjlighet!! Så roligt för dig! Hoppas Jesús står ut hahaha...Kommer i håg när Ignacio var med hem i början...2008. Jag skaffade spansk kanal el om han läste på datorn...jag fick honom att gå till biblioteket och leta upp spanska tidningar...fanns en tror jag. Hans promenader som han gjorde varje dag där nere i Torre blev 2 små sjöar runt Solna och Sbg :-) Rädd för regn så stövlar inhandlades...för tunga hahaha... Jaja lite trist men Din J kan säkert
  hitta på nåt...Han är ju ung...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Hade han tråkigt? Hur länge stannade han?

   Jesús har varit med många gånger, han vet vad som väntar. Han lär inte hinna ha tråkigt, han får nog vara en del med barnen när jag jobbar... Och lära sig svenska på SFI!

   Radera
 11. Wow, vilka spännande nyheter! Lycka till med allt! Och vad bra ändå att ni har gott om tid på er att fixa med allt det praktiska. Säkert löser det sig med jobb på ett eller annat sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det löser sig nog! Orosmolnet är mest om Jesús kommer att få tjänstledigt inte. Han kommer inte att få besked förrän i början av augusti nästa år... strax innan skolan i Sverige börjar...

   Radera
 12. Såå himla roligt:) Och modig:) Var i Sverige har ni tänkt att bosätta er? Vill tipsa om lokala facebook grupper som heter t ex "vad händer i byn" som finns i mindre örter. Många lägger där att de söker boende/jobb/kontakt mm och de får alltid svar eller tips från någon. Bra sätt att hitta lägenhet/hus som inte finns på bostadskön eller att någon lägenhet är på gång att sägas upp. Människor är mycket mer hjälpsamma i de grupperna än i RL:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé, med facebookgrupperna! Det kommer jag att prova!

   Vi tänker oss till Lidköpingsområdet, det är mitt "hemma"!

   Radera
  2. Lidköping är en liten bit från Skåne:) Vi bör i Hörby och är ni någon gång på utflykt hit så är ni väldigt välkomna på fika! Ringsjön är toppen att bada i, barnen älskar den:) Troligen även Disa!

   Radera

ny gadget

ny gadget