lördag 29 augusti 2020

Hemkomst med årets värsta skogsbrandMallorca är så vackert att man hissnar! Vilken resa det blev! Jag önskar att vi hade kunnat stanna en vecka till, men det gick inte, och när vi på eftermiddagen den andra hemresedagen nådde Sevilla och sedan körde in på vägen mot Aracena-bergen kändes det roligt att åka där igen! Vänligt, trevligt, mysigt, välkomnande. Vi har rest mycket i Spanien, sett så mycket, städer, byar, natur av skiftande slag, men inget är som den här trakten.

På hemvägen körde vi för första gången via Murcia i sydöst, och när man väl har kört förbi de förfärliga städerna Benidorm, Alicante och så vidare (de kan mycket väl vara trevliga när man kommer in i dem, har aldrig varit där) med höghus, hotell och reklamskyltar som man ser från motorvägen, för mig en lika ledsam syn som motorvägen på Costa del Sol (förlåt alla som jag trampar på tårna nu, men jag tycker det!) kör man in i ett otroligt landskap med höga berg som fortsätter mot Granada, och på håll ser man till och med Mulhacén, spanska fastlandets högsta topp...  Och de här bergen är fascinerande, men de skrämmer mig lika mycket som bergen i Pyrenéerna gör. Enorma, skrämmande, ogästvänliga, aggressiva… Då var det så fint att köra in på vår landsväg mot Aracena, för ingen annan plats i Spanien tycker jag så mycket om som detta lilla hörn. Landskapet är helt annorlunda mot allt vi sett under resan. Bergen är gröna, det växer stenekar, korkekar, kaktusar och andra torra växter. Man ser ingen odlad mark, utan natur och söta hus. En mycket stor del av Spaniens mark är odlad, och vanligast är att städer och byar omgärdas av odlingslandskap.

Men något störde bilden. När vi körde igenom Sevilla såg vi ett rökmoln i fjärran, brandrök gissade vi, och det stämde. Det brann nära vår kompis Lorens hemby utanför Sevilla. Strax efter att vi upptäckt den rökslingan såg vi något annat. Det upptog så stor plats på himlen att det tog en lång stund innan jag fattade att det också var brandrök, och inte någon märklig dimma eller konstiga moln. Röken kom från vårt håll, såg det ut som. Jag kollade Huelva-tidningens nätupplaga i mobilen, och mycket riktigt, en skogsbrand hade uppstått i Almonaster la Real. Snart uppdaterades nyheterna och det visade sig vara i söder om Almonaster som branden härjade, i närheten av en gruva med farligt sprängmedel. Branden rörde sig snabbt. folk evakuerades och det flögs helikoptrar och flygplan fulla med vatten som kastades över elden. Brandmän och experter på skogsbränder från hela Andalusien var på väg dit.

I Spanien brinner det varje sommar. Det blir extremt torrt och eldningsförbud råder alltid mellan juni och oktober. Här i vårt område regnade det i våras för sista gången, och sedan juni har dagstemperaturen pendlat mellan 34 och 38 grader i skuggan. Jesús är övertygad om att branden är anlagd, eftersom sommarskogsbränderna ofta är det. Många gånger ligger ekonomiska intressen bakom. Enligt Jesús börjar det alltid brinna vid liknande väderförhållande som nu; hög dagstemperatur och samtidigt kraftig vind, och enligt väderprognosen ingen förändring den närmsta tiden.

Ett och ett halvt dygn har gått sedan branden startade. Det stora området med eukalyptusträd har fungerat som effektivt bränsle och den kraftiga blåsten gör att lågorna flyger fram. Branden är nu nästan framme vid Zalamea och Riotinto där vårt sjukhus ligger. Militären har satts in i brandbekämpningen och premiärminister Pedro Sanchez twittrar om branden, som är den värsta i Spanien det här året.

Jag for till utsiktsplatsen mellan Fuenteheridos och Alájar i går kväll. Det var mörkt, klockan närmade sig halv tolv på natten, men här stod en lång rad med förfärade människor och tittade ut över bergen. Det äldre paret som kom fram till staketet strax före mig utbrast samtidigt "Por Dios!" "Joder!" när de såg eldhavet. Här syntes elden alldeles för nära, trots att det var svårt att urskilja lågorna, man såg istället det orangea skenet från elden och flera ställen som flammade upp. Den svarta natthimlen var smutsigt orange. Jag såg på elden bakom bergskammen och påmindes om att den härjar bara några mil ifrån oss.

12 kommentarer:

 1. Härligt att ni haft en fin semester och att det kändes bra att komma hem, förutom att det brann förstås. Mycket igenkänning: ler när jag läser om den där känslan av att komma hem dit där det är bäst och känner fasa när jag minns alla bränder här i Portugal, speciellt den där 100 personer dog och den som nästan tog vårt hus! Ser fram emot att höra mer om resan och se bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den branden var fruktansvärd! Hur nära var den huset?

   Bilder och berättelser kommer!

   Radera
 2. Vilken jäkla brand! Jag har läst tidningsartikeln nu och det låter riktigt farligt. Åt vilket håll blåser det? Ert? Finns det nån kommunal evakueringsplan? Väldigt obehagligt tycker jag! Ta hand om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns flera olika planer både för evakuering och brandbekämpning. Skogsbrand på sommaren här är tyvärr inte ovanligt, utan det händer ju varje sommar.

   Radera
 3. Vad roligt att er semestertripp var så lyckad :)!
  Men verkligen inte roligt att det brinner så mycket så nära er. Hoppas att allt går bra och att de snart har läget under kontroll.
  Allt gott! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi hoppas! Branden är nu inne på sjätte dagen, ännu utom kontroll.

   Radera
 4. Håller med om att Aracena är något speciellt. Men Gud, vilken chock att komma hem till det där. Jag hoppas att branden släcks så snart som möjligt!

  SvaraRadera
 5. Ser fram emot bilder från resan och håller tummarna att branden lägger sig så fort som möjligt. Vad är det för ekonomiska intressen bakom? det låter ju för hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet verkar det vara en gruva som vill utöka sin verksamhet, efter vad jag har hört.

   Radera
 6. Oj, vad många olika delar av ditt inlägg jag vill kommentera på en och samma gång nu! Du beskriver så jag bara suger i mig texten. :)

  Börjar med branden - vilken obehaglig hemkomst! Vädret låter onekligen brandvänligt, svårt att förstå vidden av för en nordbo som bara varit på besök på era breddgrader. Hoppas de får branden under kontroll! Växer det mycket eukalyptus i era trakter?

  Men vad roligt att höra att ni haft det bra på Mallorca! Även om jag tycker det är helt okej att behöva stanna hemma i vår vrå av världen just nu så hoppas jag på att få läsa mer om resan och resa med er i tanken så småningom. ;) Och vad spännande er hemresa låter - ok, bilresor med barn är ju aldrig bara enkla, men kan tänka mig att landskapen var fenomenala! Var på semester i mysiga Villajoyosa för några år sedan, där stortrivdes vi trots att det ligger just mellan Alicante och Benidorm... :D Hyrde bil och körde i bergen däromkring en dag och har velat återvända och utforska ännu mer ända sedan dess, kanske därför jag inte kunde låta bli att kommentera er bilresa. :)

  Haha, det där om förfärliga Benidorm... överlag brukar jag ha låg tröskel för att gilla platser av de mest olika slag, men i Benidorm kände jag VÄLDIGT starkt att det räckte med nån timme! Tror lugnt ni kan köra förbi där även nästa gång. ;) Alicante däremot tyckte jag var fint, åtminstone borgen uppe på berget - resten hann vi inte se...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du vill läsa vidare, Mia!

   Bitvis finns det mycket eukalyptus. Det används bland annat inom pappersindustrin, om jag inte missminner mig. I vår trakt är det bara enstaka träd, men det finns stora områden med eldfarliga eukalyptusträd.

   Jag hade gärna semestrat i din vrå av världen! Hoppas kunna resa norrut i vinter eller nästa sommar.

   Jag var tvungen att googla Villajoyosa… Men vilken lustig, trevlig plats det verkar vara! En riktig pärla!

   Då vet jag att Alicante har något sevärt!

   Radera

ny gadget

ny gadget