söndag 16 augusti 2020

Semester, reseförberedelser och nyhetsförbud

Sommaren går mot sitt slut. I flera dagar har det varit under 30 grader på dagen, och på natten har jag fått stänga balkongdörren för att det har blåst in så kall luft.

I onsdags följde jag med de andra till poolen.
- Nu är min semester snart slut, sa Jesús. Det är mindre än tre veckor kvar.
- Två och en halv vecka. Min semester är också snart slut. Jag börjar jobba samtidigt som du. En dag innan, sa jag och då skrattade vi, för min tvåveckorssemester hade ännu inte börjat.

Det har den nu. Igår morse var det jag som gick ner med Runa när hon vakande, och som jag njöt av att vara ledig och vara tillsammans med min lilla tjej som jag knappt träffat i sommar! Som brukar ropa och ropa efter mig när jag jobbar. Vi bakade frukostfrallor så att Disa skulle få nybakat bröd när hon vaknade, och Jesús, som kom från Sevilla på morgonen, var också glad att få något gott till frukost.

Det har varit en gräslig sommar så hösten får gärna komma, jag ser fram emot den, även om det är mycket osäkert på jobbfronten. Men innan skola och förskola börjar, innan poolen stängs och sommaren tar slut, ska vi åka iväg på resa. Det har varit osäkert in i det sista, allt har berott på corona-läget, men vi åker! På onsdag kväll avgår färjan till Mallorca, och det ska bli så enormt roligt! Disa övningssnorklar i poolen och idag och imorgon ska vi packa, hitta någon som tar hand om växterna och laga resemat och baka resefika, för vi åker redan på tisdag. Det är så långt till Valencia, där vi ska ta färjan, så med barnen behöver vi två dagar för att åka.

På sätt och vis verkar det vara helt rätt sommar att besöka ön. Jag läser att ön töms på turister, och det kanske är att dra det långt, men engelsmännen tvingas till två veckors karantän om de åker till Spanien, och för tyskarna har Spanien rödlistats... Bra för oss, men otroligt tungt för de som bor och arbetar på Balearerna, när nästan hela turistsäsongen försvunnit.

Det är deppigt att tänka på, men läget på Balearerna angår mig. Tänker jag. Jag är nyhetsknarkare och planerar att börja begränsa nyhetsintaget till det som på riktigt angår mig. Jag har blivit så sänkt av nyhetsrapporteringen i sommar. Det började med Greta Thunbergs sommarprat, och sedan dess har det känts som om allt är kört. Jag tänker att jag måste låta bli att läsa nyheter just nu. Jag måste inte känna till vad som hände efter valet i Belarus, eller protesterna i Libanon, svält i Indien, översvämningar på grund av klimatförändringarna, dödsfallen i Brasilien eller vad han med luggen (så kallas Donald Trump i Jesús familj) säger för dumheter. Och jag behöver definitivt inte läsa om kvinnor som tvingas föda fram döda barn. Jag borde till och med ta det lugnt med rapporteringen över corona-läget i Spanien ett tag. Så jag har bestämt mig för att ta en vit... Ja, först tänkte jag två vita veckor, hela semester utan nyheter, men det klarar jag inte. Så jag funderade på en vit vecka. Men det kändes mycket. Så igår, lördags började jag med en vit dag. en hel dag utan att ta del av nyheterna. Det gick inte så bra. När jag inte läste nyheter och oroade mig för världen, fick jag tid att övertyga mig själv om att jag har läppcancer. Ja, skratta ni, jag inser det roliga i situationen, men jag ska boka tid hos läkaren, och igår kväll läste jag nyheterna i en timme innan jag somnade för att tänka på något annat än att dö ifrån mina barn på grund av läppcancer.

Nu ska jag gå ner och laga fisk- och skaldjurssoppa med Disa. Vi ska göra chokladmousse till efterrätt, och jag tänker mig en silviakaka till fika i eftermiddag. Imorgon planerar jag en ny vit dag utan nyheter.

9 kommentarer:

 1. Ja! Sluta följa nyheterna slaviskt. När lockdown infördes i Italien följde jag i början alla nyhetssändningar och blev mer och mer skärrad. Den tredje dagens kväll fick jag början till en panikattack (efter att ha inbillat mig att jag hade flera symptom på Covid). Då. Bestämde jag mig för nyhetsransonering: en sändning på morgonen, en vid lunchen, och så den dagliga corona-presskonferensen. Det fungerade! Jag blev mycket lugnare och lyckades koncentrera mig på att göra andra saker under dagen. Lycka till! Och hoppas ni får en underbar semester på Mallorca! Stella i Italien

  SvaraRadera
 2. Ha en fin semester, Annika! Ser fram emot att höra mer om den och se bilder!

  SvaraRadera
 3. Önskar er en härlig semester på Mallorca! Hoppas att ni får mycket avkoppling på ön.
  Jag håller med, man klarar inte av att höra och se för mycket elände men lagom är bäst. Att inte bry sig om mer än sig själv och sin närmaste familj och stoppa huvudet i sanden är inte heller bra. /Annika

  SvaraRadera
 4. Så trevligt med en tripp till Mallorca! Tar ni bilen med er över?

  Jag är ju sådan som inte alls hänger med i nyheter, inte ett dugg. Jag mår bara dåligt av att läsa eländet eller blir förbannad på dumheter. Inga roliga saker att lägga energi på. Det betyder inte att jag inte bryr mig om vad som händer, det är inte synonymt.

  Låter så roligt att ni fixar och donar med mat tillsammans!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att er Mallorcaresa blir av, hoppas ni får en riktigt fin semester! Här har jag precis varit första dagen på jobb "på riktigt", men är faktiskt riktigt peppad.

  Nyhetsfasta låter utmärkt! I vårvintras när coronaviruset vällde fram i världen som värst fick jag också begränsa mitt nyhetsintag - jag bestämde mig för typ två källor som jag "fick" kolla och bara en gång om dagen... det behövdes! Hela världen började kännas farlig och hemsk och det kändes faktiskt bättre när jag inte läste allt som fanns att läsa.

  SvaraRadera
 6. Hej Annika! Härligt med Mallorca! Undrar var ni ska bo! Jag har varit där många ggr och överallt utom där ”gräddan” håller till. Det var ju där jag skulle bo hade jag tänkt men blev så dyrt för tyskarna köpte upp det mesta kändes det som. Ja då blev det billiga Torre.
  Tyvärr läser jag totalt allt om allt...skulle kunna doktorera på året 2020 iaf första halvåret...
  Ha en fin resa!! Var rädda om er!! Kram P ❤️

  SvaraRadera
 7. Vad härligt med en semester borta.
  Jag har funderat på att göra samma som dig, inte lyssna på nyheterna, man blir bara deppig. Får se om jag lyckas eller inte.
  Ha det skönt!

  SvaraRadera
 8. Underbart att ni kommer iväg, låter fantastiskt mysigt, och även om anledning ju är sorglig så är det helt säkert bästa året på mycket länge att uppleva Mallorca. Det måste bli som att åka tillbaka flera decennier tillbaka i tiden. Ser fram emot att se bilder och höra hur nu har det! Blir lite avis på när du skriver att sommaren går mot sitt slut och den svalare luften ni får uppe i bergen. Här märks det inte alls, tvärtom så är ju augusti varmaste månaden, och ofta fortsätter det med en marginell nedgång hela september ut. Ibland en bit in i oktober också. Dock har vi haft ovanligt lite terral i år (mer levantevind) så det har varit ganska acceptabla temperaturer i år hittills. Njut av din välförtjänade semester!

  SvaraRadera
 9. Hej Annika! Brukar titta in här ibland men har aldrig kommenterat. Bor själv i Barcelona och måste nog erkänna att, det trots allt, har varit en otroligt skön sommar här, mycket pga av att vi inte har haft så extremt mycket turister som vi ju brukar ha... dock är ju anledningen tråkig då turismen trots allt behövs för ekonomin. Men man måste alltid försöka se det positiva ;) Blev lite full i skratt när jag läste om din privata polisprotest gällande munskyddet. Håller helt med om att det är bra att ha det i trängsel, kollektivtrafik och butiker tex, men uppe i berg och skog skulle jag aldrig få för mig att ha det på mig i denna värme, blir dock lika förvånad varje gång jag möter någon som faktiskt har det på sig även där... måste vara rädsla för att stöta på en polis tänker jag :D Man upphör aldrig att förvånas :) Hoppas iaf att ni får en fin semester!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget