fredag 14 juni 2019

Carins kommentar om Solkusten

Jag fick en sådan bra kommentar från Carin, angående förra inlägget, där jag skrev att jag tycker att Solkusten känns ospansk och exotisk, och att det inte är ett av mina favoritområden. Carin har bott i området i många år, och känner det inte bara som bosatt där, utan ännu bättre genom jobb som reporter och mäklare. Jag tänkte egentligen bara publicera hennes kommentar, som jag tyckte var bra, men ju mer jag funderade kom jag på att jag har ändrat uppfattning om området.

När jag kom till Fuengirola första gången, med Jesús för ett gäng år sedan, var det något av en kulturchock. Jag hade hört så många som varit där, och fattade inte varför någon överhuvudtaget åkte dit! Motorvägen kantades av enorma reklamskyltar för kasinon, porrklubbar och köpcentrum, på gatorna hördes knappt spanska alls bland folk, och de fula hotellen och turistrestaurangerna kröp ända ner till strandkanten.

Nu ser jag mycket mer. Bergen är otroligt vackra, och bebyggelsen är låg, många bor i fina hus med bananträd och exotiska växter i trädgårdarna (ja, här har folk trädgårdar!). Det finns mat och restauranger från många olika länder, vilket är toppen för den som bara finner traditionell spansk mat åt Sevillahållet. Medelhavet är varmt och vackert att bada i. Och det är ofta en glad, fin stämning tack vare många utländska besökare som kanske är här på semester, eller bor här delar av året.

Naturligtvis finns det vanliga spanska vardagslivet här, men som Carin skriver, jag söker mig ju till det annorlunda, till det utbud som inte finns i Sevillaområdet: svenska varor, engelska restauranger och så vidare. Det är roligt att komma hit ibland! Det är inget favoritområde för mig, men jag skulle mycket hellre bo här än i ett av Sevillas trista bostadsområden (men mest tycker jag om Aracenaområdet, där jag bor!). Och ospanskt? Carin har rätt, annorlunda är bättre att säga. Precis samma sak känner jag för Pyreneerna, Barcelona och andra platser som inte är så förbenat traditionella som många platser i Andalusien. Spanien är stort, det finns en otrolig variation i landet! Det önskar jag att fler upptäckte. De flesta svenskar som åker till Spanien ser bara turistorterna vid Medelhavet, Madrid och Barcelona, men det finns så otroligt mycket mer att upptäcka.


Här kommer Carins kommentar:

Jag har ju bott på Solkusten i snart 16 år och håller faktiskt inte med. Vill också tillägga att jag har familj i spansk familj i Madrid och har rest mycket i Spanien, så Solkusten (som jag normalt aldrig kallar Solkusten) är inte det enda jag känner till. På Costa del Sol bor väldigt många nationaliteter och till följd av det finns många affärer, restauranger och andra verksamheter som drivs av olika nationaliteter. Det allra mesta är dock spanskt. så man väljer ju vart man går. Det är hel sant att det finns många svenskar som har sina barn i Svenska skolan, jobbar på en svenska arbetsplats och går till svensk tandläkare, etc. Men det är ju inte det enda som finns om man inte vill det. Det är ju en liten del av Solkusten. här finns många turister, det är ju det man till stor del lever på här. Men jag tycker inte det innebär att den del av Spanien är mindre spansk, bara annorlunda. Det är klart att de små byarna är väldigt annorlunda, inte nödvändigtvis mer spanska, bara annorlunda. Det är u väldigt annorlunda om man åket till Stockholm eller en liten by i Norrland eller på skånska vischan också. Det ena är ju inte mer svenskt än det andra bara för att utbudet är mer internationellt och folk på gatan lite mer uppblandade av turister och utlänningar.
Costa del Sol kan upplevas på väldigt olika sätt. Man väljer själv. Du kommer ju hit för att du söker dig till det svenska och ser det. Jag anser mig leva ett normalt spanskt liv och tar extremt sällan del av det svenska utbudet som finns här.
Jag har haft den här diskussionen med många kunder i jobbet genom åren och tycker det är lite kul att få lov att kontrastera. Ett exempel, var när jag nästan hade sålt en lägenhet i La Cala de Mijas till en svensk familj. De skulle bara uppleva byn på kvällen och sedan lägga in en reservationen dagen efter. När vi möttes dagen efter nästan kräktes de ut hur hemskt La Cala de Mijas var, så ospanskt, bara massa britter och svenskar, inga spanjorer alls, etc, etc. Jag som jobbade under flera år i La Cala kände inte igen mig i det de beskrev och undrade när det hade ätit middag. Kl 19. I augusti. Jag förklarade at kl 19 i augusti är det inte en enda spanjor ute på gatorna, de är antingen hemma och vilar siesta i väntan på svalkan, eller så har de inte gått hem från stranden än. Man inte inte gå ut kl 19 och tro att man ska känna att man är i Spanien. Då får man ju gå ut och äta när spanjorerna äter, dvs 22 eller ännu senare på sommaren... En annan gång raljerade en familj över att de hade varit och spelat golf och där bara var utländska pensionärer. En tisdag förmiddag i januari. Hmmm.... vanligt folk är ju för sjutton på jobbet då. 
I vilket fall vill jag definitivt slå ett slag för att Costa del Sol är Spanien i allra högsta grad, här är fullt med helt vamliga spanjorer och det pågår ett helt vanligt spanskt liv, parallellt med turismen och det internationella utbudet som i vissa kvarter är väldigt stort, i andra inte alls.

16 kommentarer:

 1. Så, Nu kan jag fortsätta med detta efter att ha läst inlägget jag missade. :D

  Jag har många gånger sagt att Costa del Sol inte är Spanien, inte som jag tror i alla fall. Går man på turiststråken och utmed paseon vid havet är det svårt att hitta bra spanska restauranger, det är så otroligt många brittiska pubar! Tänker alla britter att "Jag vet! Vi flyttar till Spanien och öppnar en pub!"?

  Men det är nog som Carin säger, vi har "fel" tider. Vår dygnsrytm är fortfarande den svenska även om vi äter lite senare. För jag håller med kunden, La Cala är jättefint men herrejisses så mycket engelsmän! Och herrejisses så mycket svenskar och finnar det är i Los Boliches!

  Jag minns att du sa tidigare att du tyckte Costa del Sol var fult och tittar jag på vissa ställen, vinklar och platser så fattar jag vad du menar. Men sedan ser jag molnen som sveper över bergen som är så närvarande hela tiden, alla vackra parker, små eller stora stränder vid havet, välskötta hus och välansade trädgårdar eller växter som vara väller över alla bräddar och tycker att du har såååå fel! Men det har du ju själv insett nu. :D

  Men jag förstår dig, jag tor nog också att Aracena är vackrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men! Glömde ju!

   Titta gärna in hos mig i dag, jag har nu presenterat mitt nya lilla projekt!

   Radera
  2. Ja, till slut insåg jag att jag hade fel :-) Delvis i alla fall :-D

   Lycka till med butiken!

   Radera
 2. Jag har varit i Malaga och tyckte det var en trevlig stad med vacker arkitektur och bra shopping. Jag gillade det moderna museet och älskade bilmuseet. Har du varit där? Sedan var vi även pâ en djurpark som var väldigt fin och i ett gulligt fjärilshus. Däremot tyckte jag kanske att omrâdet är ganska tätbefolkat och tätbebyggt med mycket folk och väldigt mycket turister. Eftersom jag bor i Paris som väl är Europas turistattraktion nummer 1 är jag ganska trött pâ turister sâ därför passade Solkusten kanske inte mig perfekt men samtidigt älskar jag att det fanns ett stort utbud av barnvänliga aktiviteter. Om vi semestrar pâ en lugnare plats kan vi ibland känna att vi fâr jobba lite mer för att göra roliga saker med vâr son som gillar att röra sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte besökt bilmuseet, men det nya Centre Pompidou står på listan över saker jag vill besöka! Problemet är att jag inte har så stor lust att åka till Malaga, även om det är en fin och trevlig stad.

   Jo, på Solkusten finns det nog en massa aktiviteter att göra med barn! Hoppas att det var en fin resa!

   Radera
 3. Ja och vädret... Vädret är ju underbart. (Kanske inte i augusti dock :o) men resten av tiden.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä, inte augusti! Hög luftfuktighet+hetta är itne kul!

   Radera
 4. Har du förresten rest längs Spaniens norra kust. Den upplevde jag som väldigt spansk. Kunde inte hitta nâgon som pratade engelska eller franska. Men det var 15 âr sedan sâ det kanske har förändrats mycket sedan dess. Det var svalt och skönt mitt i sommaren ocksâ och ganska tomt pâ stränderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har jag. Det råkade bli typ hela pilgrimsvägen till Santiago de Compostela, fast i bil istället för till fots. Det var en fantastisk resa! Vädret och klimatet är helt annorlunda där.

   Radera
 5. Angående mer att upptäcka - här kommer mina tips:

  Cantabria: Santander (storstad), eller Luarca, en liten by vid havet. Santillana del mar - annan by rätt nära havet.

  Baskien: Lekeitio - by vid havet.

  Fredsmuséet i Guernica. https://www.museodelapaz.org/

  Bilbao med Guggenheimmuséet.

  Valencia.

  Ronda, by med stup i Andalusien.

  Salamanca. - Studentstad mitt i Spanien.

  Sant pol del mar - by vid havet lite norr om Barcelona.

  Ställen jag skulle vilja besöka:
  Galicien (käka skaldjur!)
  Cabo de Gata (Andalusien)
  Segovia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har jag flera platser kvar på din lista! Har inte besökt Lekeitio, Luarca elle rmuseet i Guernica, bara byn. Valencia och Sant pol har jag också kvar.

   Radera
 6. Faktum är att jag kände precis likadant under de åtta år jag bodde i Málaga. Jag rörde mig en del på kusten i jobbet och var alltid så glad att komma hem till mitt "riktiga Spanien". I just Fuengirola bytte jag ofta mellan tåg och buss och tyckte att det var en hemsk liten stad totalt utan charm. Men det enda jag såg var en stökig korsning med massa bussar, turister och avgaser. Och ibland gjorde jag nedslag i svenskkolonin och var så stolt över att jag själv minsann bodde i Málaga och inte umgicks med några svenskar på fritiden. Haha. Nu bor jag i en sk urbanisation i Benalmádena, umgås med ganska många svenskar (och spanjorer) men jobbar inne i Málaga. Och trots att jag ÄLSKAR Málaga, så är jag väldigt glad när jag får åka hem, numera på andra hållet. Var tid har sin sak och jag är glad för lugnet och grönskan där jag bor nu, till skillnad från stöket, bilarna, de smala trottoarerna, bristen på grönska... etc. Men i alla fall, när jag flyttade hit 2012, på gränsen mellan Benalmádena och Fuengirola, just på grund av att jag ville bort från storstan, lärde jag känna dessa kommuner mycket bättre och har en mycket mer varierad bild och upplevelse av vad de är. Fuengirola är så mycket mer än strandpromenaden och alla svenska och brittiska pubar, det finns massor med vackra kvarter med gamla vitkalkade hus, små pittoreska torg och spanska tapasbarer på hörnet. Men kom till en chiringuito en solig söndag och jag lovar att du känner att du är i Spanien! Benalmádena är lite mer komplext, här ska man helt klart undvika just kustremsan i alla fall den närmast hamnen, förutom stranden och en hel del mysiga chiringuitos, men annars är det Arroyo de la Miel och Benalmádena Pueblo som känns mest genuint. Vi bor ju i en urbanisation med ganska hög grad av icke spanjorer, jag vet ju att det är så, ändå ser jag i huvudsak de spanska familjerna. Det är ju trots allt alltid spanjorerna som är i majoritet. Sedan är det roligt att fundera kring vad som är typiskt spanskt. I mitt jobb som mäklare möter jag ofta kunder som vill köpa något genuint spanskt i ett spanskt område. Men de 100% spanska områdena är faktiskt inte ett dugg attraktiva. Förlåt. Dels har det ju såklart med ekonomi att göra, men också att spanjorer traditionellt sett bor i mörka hus, norrläge, små fönster, små balkonger som används för att hänga tvätt... Nåväl. Åren jag bodde i Málaga, 2003-2012 var det ganska lite turism där, nu har det förändrats och jag tycker Málaga är värd sin turism. Det var så synd att folk helt missade denna pärla tidigare. Staden är ju mer kosmopolitisk nu, utbudet mer internationellt, men parallellt finns allt det gamla kvar, det är mixen som är det fina tycker jag. forts nedan

  SvaraRadera
 7. forts... Jag kommer att tänka på en spanjor jag pratade med när jag jobbade i Nerja, han nämnde att Burger King (eller om det var MacDonalds) skulle komma till byn, eller om han bara tyckte att det borde göra det. Jag argumenterade emot. Nerja är ju så fint som det är, trist om det ska exploateras, etc... Men för honom var det en symbol för utveckling och även om jag absolut inte är för BK och MacD, så kan jag förstår vad han menade. Spanien finns ju inte här för att det ska vara pittoreskt och mysigt för folk utifrån att besöka. Det var charmigare förr. Billigare med pesetas. Etc. Men det var också en diktatur, sedan en ung korrupt demokrati. Spain is different. Ja, nu är det ju inte så different anymore, och viss utveckling är ju till det sämre, men det mesta har ju blivit bättre. Men även om man kan svära över turisterna (även den inhemska, inte att förglömma att augusti är absolut värsta månaden här och då är de allra flesta turister spanjorer!), obs att vi i princip aldrig är på stranden i juli och augusti om vi inte har besök från Sverige, så är de flesta spanjorerna glada över utvecklingen och turisterna. Man är stolt över att vara en plats där det passerat fenicier, romare, morer, svenskar... över att man har ett öppet och generöst sinnelag. Jag hör extremt sällan spanjorer klaga på turismen, om ens aldrig. Jag hoppar lite från ämne till ämne, jämför päron och äpplen och ja, jag kanske borde börja blogga igen haha! /Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så mycket att säga, klart att du borde börja blogga igen!

   Malaga är en trevlig stad, definitivt, jag förstår att du gillar den. För mig ligger Malaga alldeles för långt bort för att det ska vara värt besväret (svensk mat i Fuengirola är däremot det, hehe).

   Kul det du skriver om kunder som TROR att de vill köap något genuint spanskt :-) Du har så rätt där!

   Radera
 8. Klockren kommentar från Carin! Helt sant att man måste inse att spansk kultur och det spanska tidsschemat skiljer sig från det svenska. Jag har mest varit i Torremolinos, Málaga och Estación de Cártama när det kommer till Solkusten. Och ja, man väljer ju lite vad man vill ha. I byarna inåt landet lever många vanliga spanska liv.

  Ser framåt att åka ner till Solkusten i höst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!

   Det kommer att bli en fin resa!

   Radera

ny gadget

ny gadget