torsdag 6 juni 2019

Snigelglass, skoltankar och Solkusten nästa!

Åh! Som vanligt händer det mer än jag hinner berätta om! Framför allt är det vår lilla arga bebis som gör det svårt att hinna. Hon vill ständigt vara i min eller Jesús famn, och vaknar om vi släpper henne. När Jesús har henne i famnen behöver jag för det mesta prioritera annat än bloggen, men just nu sover hon, av någon anledning, ensam i vagnen!

Men i alla fall: på fredag spelar Jesús i Malaga, och vi passar på och tar en minisemester och åker till Solkusten alla fyra, redan i dag. Solkusten är inte mitt favoritområde i Spanien, men det är kul att åka dit någon gång varje år, det känns så exotiskt där! Så ospanskt!

Vi ska gå till den svenska mataffären, äta plankstek, kanske besöka en bokhandel med svenska böcker, besöka svenska skolan (vi har planer på att låta barnen gå där ett läsår i framtiden, för språkets skull), och fika på svenska kyrkan. De har nationaldagsfirande där ikväll, och jag försöker ladda Disa full med svenska saker, så det har vi tänkt att gå på. Flera av er som läser bor ju på Solkusten, så om ni har vägarna förbi svenska kyrkan ikväll kanske vi ses :-)

I går skrev vi under papprena på Disas skolbyte. Det känns bra. Det är en liten skola. Det här läsåret har skolan bara haft sju elever (skolan, inte klassen!), men eftersom den är så omtyckt verkar det bli hela 13 elever nästa läsår. Och Disa är en av dem.

I helgen åkte vi till kusten. På lördagen var tidvattnet mycket lågt, jag hittade jättestora snäckor när vattnet drog sig tillbaka och vattnet var så klart och varmt som Atlanten aldrig är annars. Jag hade kunnat gå och plockat snäckor till midnatt, så roligt var det, men Disa hade bara den utlovade glassen i tankarna. Hon hade varit sugen hela eftermiddagen, ända sedan jag pratade om att de har Snickers-glass, som är så sällsynt, där, och hon som inte vet vad Snickers är trodde att jag sa Snigelglass, och sprang sedan fram och tillbaka mellan dörren och soffan och skrek snigelglass! och skrattade så hon kiknade. Hon hängde med mig en stund och letade snäckor, sedan var hon orolig för att glasstället skulle stänga och drog med mig därifrån (Jesús hade gått hemåt tidigare med den lilla arga).

Tanken var att vi skulle äta middag först och gå till glasstället efteråt, men vi kunde inte enas om var vi skulle äta så vi gick till slut till glasstället för att höra när de skulle stänga, klockan var ju nästan tio på kvällen och det är ännu inte turistsäsong. De skulle ha öppet så länge det var folk där, fick vi veta, så vi bestämde oss för att ta glassen först, innan middagen, för att inte riskera stängning. Och det var tur att vi gjorde det! För när vi sedan väntade på maten på ett annat ställe var Disa så trött att hon somnade i Jesús knä, hon var helt slut efter all lek.

- Tur att vi tog glassen först. Hon hade blivit så besviken annars!
- Ja, vi prioriterade rätt där, sa Jesús.

Bra att vi är överens om vad som är viktigt!

13 kommentarer:

 1. Låter som det ska bli en trevlig helg. Fika på svenska kyrkan låter trevligt och just på nationaldagen också. Tyvärr är jag inte i Spanien annars hade det varit kul att ses igen.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore roligt att ses någon annan gång när du är här!
   Trevlig helg till dig!

   Radera
 2. Hahaha, snigelglass! Spansk glass är verkligen inte att underskatta!

  Håller med om att Solkusten är ospansk. Vi brukade spendera helgerna på stranden i Torremolinos och bo i JA's föräldrars hus 20 min bort i inlandet. Torrmolinos är inte lika packat med folk som Fuengirola, men man får det fina med chiringuitos och bra stränder.

  Fint att ni vill låta barnen gå i skola där framöver, men skolan Disa ska gå i nu?! 13 elever!? Hur kan det gå ihop? Är det en privatskola?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar spansk glass, den är gjord på det som utlovas, så en snigelglass hade jag definitivt inte provat :-)

   Skolan är en så kallad Colegio rural. En lantbygdsskola, så den är inte privat. Hade den legat i Sverige hade skolan slagits ihop med en större, men här finns fortfarande små skolor kvar. Det är bara en lärare som jobbar här, och så åker vissa ämneslärare dit en eller ett par gånger i veckan.

   Radera
  2. Vad fint att man kan lösa skolsituationen på det viset! :)

   Radera
 3. Roligt och bra att du skriver att solkusten är ospansk! Den som är många svenskars sinnebild av Spanien!
  Att låta barnen gå ett skolår i svenska skolan (om ni inte har möjlighet att bo i Sverige något år till och med!) är väl en bra idé! Jag vet att deras kontakt med Sverige och svenskan är viktig för dig!

  Kram!

  Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det går med det där skolåret framöver!

   Jag önskar att fler såg mer av Spanien, det finns så mycket här utanför de kända kustorterna.

   Radera
 4. Hej! Nu sågs vi ju igår och hade kunnat ta den här diskussionen "in person", men hade inte läst detta inlägget då, så kan inte låta bli att hålla tyst. ;)
  Jag har ju bott på Solkusten i snart 16 år och håller faktiskt inte med. Vill också tillägga att jag har familj i spansk familj i Madrid och har rest mycket i Spanien, så Solkusten (som jag normalt aldrig kallar Solkusten) är inte det enda jag känner till. På Costa del Sol bor väldigt många nationaliteter och till följd av det finns många affärer, restauranger och andra verksamheter som drivs av olika nationaliteter. Det allra mesta är dock spanskt. så man väljer ju vart man går. Det är hel sant att det finns många svenskar som har sina barn i Svenska skolan, jobbar på en svenska arbetsplats och går till svensk tandläkare, etc. Men det är ju inte det enda som finns om man inte vill det. Det är ju en liten del av Solkusten. här finns många turister, det är ju det man till stor del lever på här. Men jag tycker inte det innebär att den del av Spanien är mindre spansk, bara annorlunda. Det är klart att de små byarna är väldigt annorlunda, inte nödvändigtvis mer spanska, bara annorlunda. Det är u väldigt annorlunda om man åket till Stockholm eller en liten by i Norrland eller på skånska vischan också. Det ena är ju inte mer svenskt än det andra bara för att utbudet är mer internationellt och folk på gatan lite mer uppblandade av turister och utlänningar.
  Costa del Sol kan upplevas på väldigt olika sätt. Man väljer själv. Du kommer ju hit för att du söker dig till det svenska och ser det. Jag anser mig leva ett normalt spanskt liv och tar extremt sällan del av det svenska utbudet som finns här.
  Jag har haft den här diskussionen med många kunder i jobbet genom åren och tycker det är lite kul att få lov att kontrastera. Ett exempel, var när jag nästan hade sålt en lägenhet i La Cala de Mijas till en svensk familj. De skulle bara uppleva byn på kvällen och sedan lägga in en reservationen dagen efter. När vi möttes dagen efter nästan kräktes de ut hur hemskt La Cala de Mijas var, så ospanskt, bara massa britter och svenskar, inga spanjorer alls, etc, etc. Jag som jobbade under flera år i La Cala kände inte igen mig i det de beskrev och undrade när det hade ätit middag. Kl 19. I augusti. Jag förklarade at kl 19 i augusti är det inte en enda spanjor ute på gatorna, de är antingen hemma och vilar siesta i väntan på svalkan, eller så har de inte gått hem från stranden än. Man inte inte gå ut kl 19 och tro att man ska känna att man är i Spanien. Då får man ju gå ut och äta när spanjorerna äter, dvs 22 eller ännu senare på sommaren... En annan gång raljerade en familj över att de hade varit och spelat golf och där bara var utländska pensionärer. En tisdag förmiddag i januari. Hmmm.... vanligt folk är ju för sjutton på jobbet då.
  I vilket fall vill jag definitivt slå ett slag för att Costa del Sol är Spanien i allra högsta grad, här är fullt med helt vamliga spanjorer och det pågår ett helt vanligt spanskt liv, parallellt med turismen och det internationella utbudet som i vissa kvarter är väldigt stort, i andra inte alls. Kram! Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en jättebra kommentar! Så synd att du slutade blogga! Hoppas att det är okej att jag publicerar kommentaren. Om det är något du vill att jag ska ta bort från inlägget får du säga till!

   Radera
 5. Intressant med Disas skola. Berätta gärna mer om den! Hur fungerar det med så få barn? Som förr i svenska skolor på landet? Någon speciell inriktning eller?
  Svenska skolan har jag hört om; bra att den finns om ni vill stärka det svenska språket.
  Tänk att en glass kan vara så viktig i ett barns liv :) och vad härligt ni verkar ha det! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det härligt! Allt är inte tipptopp jämt, så klart, men det finns så mycket roligt och fint att njuta av!

   Jag kommer att skriva mer om skolan längre fram. Kort så är det en landsbygdsfilial av en annan landsbygdsskola. Roligt nog har den fått finnas kvar, trots få elever. Det är en enda lärare som jobbar där, men det kan utökas till två lärare i och med den stora ökningen till hösten. Ämneslärare åker dit ett par gånger i veckan och undervisar. Annars gör eleverna mycket tillsammans, trots att åldersspannet är 3-12 år, och det är en fin och familjär stämning mellan dem.

   Radera
 6. Oj! Jag har helt missat detta! Vad synd, hade gärna träffats igen, se hur stor Disa har blivit, titta lite på Runa ... Nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst! Om du ska på midsommarfirandet nu på fredag så ses vi där :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget