måndag 4 december 2017

Inte utan min tryckkokare

Jag vet inte hur vanligt det är i Sverige, men här i Spanien finns en tryckkokare i vart och vartannat hushåll. Tryckkokaren är nästintill oumbärlig. Alla dessa traditionella grytor och buljonger och kräver flera timmar i köket, i tryckkokaren görs de på en kvart.
Min kompis Milagros har två, hennes mamam fem, och förstod inte att vi kunde leva utan tryckkokare innan vi köpte vår för en och en halv månad sedan. Till och med svärfar gör sina fantastiska grytor i tryckkokare.
Vi bestämde oss alltså för att testa, tio år efter alla andra. Järnaffären har allt, även tryckkokare.
Jag tycker att de där apparaterna är ganska läskiga och har låtit Jesús laga maten i tryckkokaren (han lagar det mesta ändå), och varje gång häpnar vi över att man kan göra en pisto på sju minuter, eller kött i sås på tio.
Nu har jag för första gången själv lagat mat i tryckkokaren. En klassisk puchero. Jesús guidade från andra sidan telefonen (på jobbet), jag hade inte ens satt på locket själv innan och visste inte hur man gjorde, och jag skickade bild till honom hur det såg ut. Jag fick tummen upp och skickade tillbaka symboler för en bomb och en figur med hjälp på huvudet och kände mig väldigt lustig.
Men det är ju läskigt! Jag vet åtminstone en som hanterat sin tryckkokare fel och fått brännskador i ansiktet av den heta ångan.
Jag lämnade köket (för säkerhets skull), och efter 18 minuter gick ajg tillbaka och stängde av plattan.
Inget otäckt hade hänt.
I kokaren fanns fem liter puchero (buljong på olika sorters ben, kött, svål, kikärter), klar efter mindre än tjugo minuter, mot de vanliga 2-3 timmarna. Helt otroligt.
Nu sitter jag vid skrivbordet med en kopp doftande, god buljong med mynta i.
Om en stund hämtar jag Disa från skolan, hungrig kommer hon att vara, och då har jag hennes favoritmat färdig, med mycket kyckling och fideo, småpasta.
Aldrig mer utan tryckkokare.

17 kommentarer:

 1. Älskar rubriken! Du verkar ju vara en hejare på att laga mat! Kanske man skulle skaffa en tryckkokare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du skaffar tryckkokare ska jag skicka ett par bra recept!

   Radera
 2. Det låter ju som en underbar uppfinning! Men hur gör man med kryddningen? Jag brukar ju slänga i kryddor på måfå och smaka av efterhand. Måste man ha i rätt mängd kryddor från början med tryckkokaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag har ju bara kokat buljong, och den brukar bli lagom salt av benen som legat i salt. Gissar att man reglera kryddningen när kokningen är klar?

   Radera
 3. Jag har preciiiiis samma inställning! Mannen mins farmor gjorde den mest underbara pasulj (serbisk bönsoppa) och hon använde tryckkokare. Jag slår lovar kring dem i affären men jag tycker de är läskiga!

  Fast en dag ska jag köpa en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det är inte så otäckt som det verkar! Har du receptet på bönsoppan?

   Radera
  2. Här är det när jag gjorde det i Sverige. Har köpt hem saker för att göra det nu också så det kommer nog en akt två.
   https://tomatsomtomat.blogspot.com.es/2014/11/pasulj-bonsoppa.html

   Radera
  3. Vad är det för märke på din? Jag tror bestämt jag ska köpa mig en i morgon: julklappspengar från mamma och pappa! Hittade en Monix-set med ett lock och två kastruller 4+6 liter som jag just nu ställt in mig på! Fått bra omdöme.

   Radera
  4. Just ja, min lillebror i Sverige har en tryckkokare sedan ett år tillbaka och och älskar den!

   Radera
 4. Min mamma (född-32)har två, min mormor (var född på slutet av 1800-talet)hade en och det var enligt dem båda OMÖJLIGT att vara utan dem så du har helt rätt! Mamma lagade kött stroganoff i dom - det var hennes "paradrätt" och vi barn och barnbarn älskade det!
  Själv har jag inte någon men ska absolut ärva en av mammas någon gång... Roligt att du berättade om den kära tryckkokaren! Jag tror de kommer på modet här i Sverige snart också ;) /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att veta! Och nu gav du mig idén att prova svenska recept i tryckkokaren. Själv hade jag hade aldrig sett någon tryckkokare förrän jag kom till Spanien.
   Tydligen behåller grönsaker näringsämnena bättre om de kokas i tryckkkokare. Allt som gäller tryckkokare är spännande nu, tycker jag :-)
   Det är bara en tidsfråga innan tryckkokaren blir årets julklapp.

   Radera
 5. Ja, puchero med garbanzo y fideo! Det längtar jag efter! :)

  SvaraRadera
 6. Jag är inte säker på att det är så vanligt i Sverige, men min kompis pojkvän driver en hemsida om det: http://www.tryckkokning.se/

  SvaraRadera
 7. I Colombia är det också ett helt oumbärligt verktyg i köket! Vi hade en men det var alltid Oscar som fick använda den, den kändes för livsfarlig, tycker jag :)

  PS I Medellín kallas den ”olla atómica”, så himla kul namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Här är det "olla expres", inte lika kul.
   Tryckkokare är jätteläskiga. Har ni någon i Sverige?
   Vad mycket som är samma i Colombia och Spanien!

   Radera

ny gadget

ny gadget