tisdag 5 december 2017

Tio dagar utan att frysa

Nu kommer ett av de obligatoriska klaga-på-den-andalusiska-vintern-inläggen.
Men jag måste få skriva av mig detta.
Det har varit en otroligt varm och torr höst. Så torr att ingen svamp har vuxit coh kastanjeskörden är dålig. men till slut kom den ju ändå, vintern. På någon dag byttes den sköna värmen mot en maxtemperatur på nio grader och minimitemperaturen 0. Jag var ute med en kompis på torsdagskvällen. På hemvägen skakade jag så mycket av köld att jag inte kunde prata alls. På fredagen fick jag betalt för ett jobb och på lördagen spenderade jag alla pengar, samt en del till, på en varm jacka, en supervarm tröja som jag kommer att bära varenda dag tills den spanska vintern tar slut, ytterligare en tröja, och mössa, halsduk och vantar till Disa.
Den där varma tröjan och jackan har jag på mig just nu, här i arbetsrummet, eftersom jag flyttat elementet till sovrummet så det ska vara uppvärmt när jag går och lägger mig, och jag har en stor filt om benen. Ute är det just nu sex grader och inne dubbelt så mycket, men en inomhustemperatur på 12 grader är inte behaglig. Felet är att de andalusiska husen är så fruktansvärt dåligt byggda! Oisolerade, otäta så att vinden blåser in under dörrar och vid fönstren, som alltid bara är englasfönster.
När Milagros flyttade hit med sin sambo från Kantabrien i norr hade hon två krav: att de skulle bo i hus, och att huset skulle ha element.
Det fanns inget hus i Aracena med element. Hon kunde inte tro det. I Kantabrien är alla hus isolerade, och har element. Ofta tvåglasfönster också. Många gånger ingår uppvärmningen av huset i hyran.
Inte här. Som mest kan man ha en luftkonditioneringsapparat som sprutar varmluft också. Sedan köper man ett eller ett par elektriska element på hjul som man flyttar runt mellan rummen, beroende var man tänker vara en längre stund. Hela tiden med tanken på hur dyr elen är, och att all värme försvinner ut genom springorna så fort man stänger av elementet. Vi har ju turen att ha braskamin, men tänder den inte om vi inte planerar att vara i vardagsrummet länge.
Milagros har sytt stora, tunga sandpåsar som täcker glipan mellan ytterdörren och golvet.
Jag fortsätter att frysa. Det finns ingenstans att gå för att bli varm.
Det verkar ofattbart att vi var i Fuengirola för en vecka sedan och Disa lekte naken i sanden. Nu var det visserligen en ovanligt varm helg för årstiden, men det är mycket varmare vid kusten på vintern.
Ingen andalus tål att höra kritik om deras dåliga hus.
Ingen tror att jag menar allvar med att jag vill åka till Sverige på vintern för att slippa frysa.
Det blir faktiskt en Sverigeresa snart. Över jul. Den varar i tio dagar, en timma och tio minuter enligt flygbolaget. Så länge är det som jag inte kommer att frysa den här vintern.

29 kommentarer:

 1. Åh!!! hoppas ni får en underbar svensk jul! Att du får njuta av julmyset... det är väldigt mysigt i gbg nu med alla ljus, stjärnor, adventljusstakar etc trots att det är så mörkt. Tänk om ni får snö med! Håller tummarna för er skull!

  Som jag minns när det var typ 12 grader inomhus och det kom rök ur min mun och jag längtade hem till vintern i Sverige... he he. På

  Jag tycker faktiskt våra Daikin maskiner funkar väldigt bra i sommarhuset men det är ju som sagt en ganska stor kostnad både att köpa/installera och använda. Men utan de hade vi nog inte firat jul i sommarhuset...

  I Madrid hade jag en "manta electrica" i sängen, den funkade faktiskt väldigt bra. Jag satte på den en stund innan läggning (sen stängde av) så borde inte dra så mycket...

  Du får köpa dig ett ullunderställ i Sverige. Tjock ulltröja. Det är det enda som funkar för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas, hoppas det blir snö!
   Daikin-maskiner, menar du sådana som ser ut som luftkonditioneringsapparater? Vi har sådana, men brukar inte sätta på dem. Det handlar ju på nästan 3-4 månader...
   Jag har använt en vetesäck som jag värmt i micron, men den började brinna härom veckan. En elektrisk filt vore kanske ett bra alternativ?

   Radera
 2. Jag har en hög pixiböcker (flera om julen från pixikalendern) hemma om du vill att jag skickar till dig, kanske direkt till nån adress i Sverige? Hör av dig isåfall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättegärna! Jag ska ge dig min Sverige-adress!

   Radera
 3. Hej Annika!
  Ja det är ju inte bara i Andalusien :-D Det är ju lika illa här på ostkusten. Svinkallt inne och ute utom i solen...Man tänker på den härliga centralvärmen hemma :-D Ja OK, jag är ju här nere frivilligt...Snålar med SAC och fryser fast jag klär på mig rikligt...
  Kul med hemresa! Unnar er det! Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli såååå roligt att åka hem i jul!
   Var kommer du att vara?
   Jag tänker också ofta på svensk cetralvärme, varma duschar med vatten som inte tar slut, varma butiker och restauranger. Nu är det långhelg och jag vill bara åka till ett varmt ställe där jag slipper frysa i ett par dagar. Hoppas det blir varmare väder hos dig snart!

   Radera
 4. "åka till Sverige på vintern för att slippa frysa" haha, den var bra den! Tack för en rolig och intressant blogg och ha en skön jul i Sverige! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack själv!
   Detsamma! Tror jag. Eller var ska du fira jul? :-)

   Radera
  2. Jag firar jul i Bryssel där jag bor och här kan det också vara rätt ruggigt på vintern, fast fina dagar kan man gå i ballerinaskor...det kan man ju inte Sverige på vintern.

   Radera
 5. Tur att man i alla fall kan klä sig varmt när elen är svindyr och husen dåliga. Det bör ju annars vara minst 20 grader inomhus - att ständigt gå runt och frysa stressar kroppen och kan i längden leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Mina svärföräldrar har någon sorts mackapär som drivs med gas. Det ser ut som en stor högtalare med en gasflaska inuti och med den blir det riktigt varmt och gott i rummet. Dock tycker jag som svensk att det är ganska otäckt med gas. Man läser ju titt som tätt om människor i Spanien som kvävs till döds pga. läckor i hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gasgrej? Har inte sett någon sådan. HÄr har ju de flesta en lorito, en liten varm apparat man hänger under bordet, som man lägger en tjock duk över, så värms benen när man äter. Har de en sådan?
   Förutom de små elelementen har vi en kupévärmare i badrummet att sätta på när vi ska duscha.

   Radera
  2. Nej, det här är en stor grej på hjul. Googla på "estufa de gas" så ser du hur den ser ut.

   Radera
  3. Jepp! En sådan har mina svärisar också. Den har de inte under bordet utan typ bredvid fåtöljerna. Jag ska nog satsa på element, polarlakan (fleecelakan), mitt fina täcke, ullunderställ och ylletröjor... Samt att äta och dricka varmt. Tror jag ska köpa en vattenkokare! :)

   Radera
 6. Fårskinnstofflor, poncho, fleecetröja, ved i brasan som man kämpar med att hålla igång (j-a olivved!)
  Jag ska sätta upp ett draperi för ytterdörren, det gjorde vi förra året. I år ska jag även sätta bubbelplast i gästtoalettfönstret, det är inte tittaigenomfönster, svinkallt där inne.

  Elelementen drar jag mig för att ta fram, de är så attans dyra i drift, funderar på gaspatroner men det låter läbbigt med det som Sofia skriver ovanför. Betalar nog hellre en elräkning som ligger på det dubbla än normalt än alternativet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med bubbelplasten! Ska fixas! I springorna runt vardagsrumsfönstret, till exempel.
   Vi har stengolv så fårskinnstofflor går inte (försökte mina favorittofflor ett år, aldrig mer, sä jäkla kallt!), det måste vara tofflor, eller vanliga skor, med tjocka gummisulor.
   Jag tror inte att vi har oliv, vår ved är rätt lättantändlig. Ibland får vi med en pinne som luktar gudomligt, av furu och bastu.

   Radera
 7. Min första uthärdliga vinter i Sevilla var förra året och jag minns att jag var så nöjd med att ha kommit på "tricket" med att bära underställ inomhus för att slippa frysa. Eller ja, underställ och en fleeceuniform. Dessutom köpte vi fårskinnstofflor med sula för att slippa gå direkt på det kalla golvet. Nu sitter jag i Sverige och slipper frysa inomhus, men har ändå behövt anpassa mig till det kalla klimatet. Man glömmer så fort!

  Nästa vecka åker jag hem till Spanien och firar jul. Räknar med många varma duschar, varm dryck, filtar och varmluft i luftkonditioneringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade ju dubbelglasade fönster också, var det inte så? :-)
   Men vad kul att du kommer hit! Jag undrar hur det har gått i Sverige, och hur planerna ser ut. Hoppas du skriver ett inlägg snart. Jag tittar in ibland.
   Ha det riktigt fint i Sevilla! Kom gärna och hälsa på här i Aracena!

   Radera
  2. Längtar också efter ett inlägg, Simone!

   Radera
  3. Yes, dubbelglasade fönster <3 Men den här vintern känns ända fruktansvärt kall. Minns inte att det var så kallt förra året? Vi kör på element i "kontoret" och varmluft i AC:n i sovrummet och vardagsrummet varje kväll. Funkar ok, men i helgen åker vi till svärisarnas hus i Malaga, och där är det högt i tak och riktigt kallt :(

   Gulliga ni är, men bloggen är nog satt på paus ett tag framöver. Svårt att skriva något just nu. Hur länge blir du i Sverige, Annika? Vore kul att träffas innan jag åker tillbaka :)

   Radera
  4. Ja, det vore jättekul at ses!!! Kan du den 3 jabuari? Vi kommer kvällen den 2.

   Radera
 8. Helt sjukt att elen kostar dubbelt så mycket här som i Finland, men vi biter ihop och betalar. Kunde inte bo i en kall lägenhet. För några år sen tittade vi på lägenheter med centralvärme, och comunidad-avgiften var över 300€/månad... Rekommenderar infrarött element i badrummet; värms snabbt och billigt upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hu, vad dyrt! Men att slippa frysa...
   Just nu har vi en liten kupévärmare i badrummet, det funkar rätt bra.

   Radera
 9. Jag har tänkt ganska mycket på den andalusiska kylan inför vår resa om knappt tre veckor. Ska vi ta med overall till barnet? Den tjocka åkpåsen till vagnen? Eller räcker det med vinterjacka? Jag blir så osäker, och jag hatar att frysa. Fuktigt är det också!

  SvaraRadera
 10. Åh fy! Dessa genomkalla hus i länder som ändå har kallt klimat delar av året. Jag fattar det inte? Har aldrig frusit så mycket inomhus som i Latinamerika. Om ni någon gång kan köpa ett eget hus, kan ni sätta in tvåglasfönster då?

  Ett tips! Köp med tätningslister och sätt upp runt dörrar och fönster! Gjorde vi i Colombia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ sån här, finns i olika bredder / längder / tjocklekar.

   Radera
  2. Länken funkade inte, här:
   https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/fonster-dorrbeslag/tatningslister/tatningslist-540052?gclid=CjwKCAiA7JfSBRBrEiwA1DWSG7NQcvmWVheP66DjWbSsTWLElelQMvzdS-ImbyL7bIw4ftHnmZCO-RoC5fMQAvD_BwE

   Radera
  3. Så himla bra tips med tätningslister! Hade aldrig kommit på det själv! Grämer mig så att vi inte hann köpa några, det var en massa röda dagar där... Nästa gång!!!

   Radera

ny gadget

ny gadget