tisdag 6 september 2016

Kollar hus i Aracena

Det enda vi har i våra huvuden nu är flyten.
Jag sitter uppe till alldeles för sent och letar lösningar på nätet, Jesús kan inte sova, alternativt vaknar 2.30 utan att kunna somna om, eftersom han tänker på flytten.
Vi har inget hus att flytta till än, men vi var och ittade på flera i lördags.
Vi kommer att hyra privat istället för genom hyresmäklare, som är vanligt här. Anledningen är att det blir så dyrt med hyresmäklare. De tar en hel månadshyra för besväret att visa bostaden. Sedan försvinner ju en (minst) månadshyra som en typ av försäkring, fianza, och så den vanliga hyran på det.

Några bostäder gick bort på förhand, efter att ha fått veta mer om dem per telefon.
En gick bort direkt när vi såg den. Vi hämtade upp ägaren i centrum av Aracena och hon satt i framsätet och visade vägen i drygt 20 minuter. Det var första felet, vi vill inte bo så långt bort. Andra var att huset är mycket litet och har inga rum. Och är i princip inuti en annan familjs hus, och inga andra grannar. Men omgivningarna var fina.

Nästa hus har en kollega till Jesús byggt och har det för uthyrning. Superfint inne, äng med andalusiska ekar ute. Men för litet. Två små rum räcker inte, jag behöver ett jobbrum så jag kan stänga dörren om mig. Och det fanns noll förvaringsutrymme. Varken böcker eller dammsugare får plats.
Dessutom ligger det för avskilt. För Jesús blir det perfekt, men jag som ska jobba hemifrån skulle få anstränga mig för att se andra människor.

Tredje huset. Stort och rustikt. Mycket tjocka väggar i sten. Byggt av den gamla damen som äger det. Två mindre sovrum på nederplan och två större på ovanvåningen. Vi kan ha både stort sovrum, litet Disarum, arbetsrum och gästrum. Förvaringsutrymme finns. Två fina badrum, ett med badkar (Disa). Vardagsrum med högt i tak, öppen spis, plats för matbord. Öppet till någon slags matsal nummer två.
Problemen: det obefintliga köket. Gasspis, ugn, diskho samt ett litet kylskåp och en pytteliten frys finns. Inget mer. Inga kösskåp, inga kökslådor. Finns inte ens plats för bestick eller glas, än mindre för matvaror som mjöl, kryddor och så vidare. Hur tänkte tanten här?!?
Huset är mörkt, trots fönstren, man behöver tända vissa rum även dagtid - högre elkostnad.
Vinterkylan! Det blir mycket kallare i bergen än i Sevilla! Hur sjutton ska vi värma upp vardagsrummet? De rum som inte används får stå kalla, precis som här, och sovrum räcker ju att man värmer på natten (element finns), men vardagsrummet är allrum, och det är stort och högt i tak. Det skulle behövas en braskamin här, och det finns inte. Att värma med elelement är bara att glömma. Elen är svindyr.
Och största anledningen till att jag försöker komma på lösningar med braskamin, och att göra om ena matsalsdelen till köksförvaring med arbetsbänk, är utsidan. Stället är helt fantastiskt utomhus! En jordväg leder dit från Aracena. Man går in i grönskan. Möts av grannarnas gäss, får, tupp som gal. Ser det vita vackra huset. Blommor och buskar överallt. Apelsinträd och valnötsträd på var sin sida om trappan. Stenlagd terass. Utsikt mot ett mindre berg. Fullt med fikonträd. Den gamla damen plockade till Disa som åt uppe på Jesús axlar. Det kan inte bli bättre.

I går tittade Jesús ensam på ett hus. Ett mycket praktistk, nytt och bovänligt hus i Aracenas fulaste, nybyggda stadsdel. Pation är stenlagd och bara ett trådgaller skiljer den från radhusgrannarnas uteplatser. Praktiskt och enkelt att bo där. Men fult och tråkigt. Kanske är det bättre att bo på ett trivsamt, vackert, inspirerande ställe och stå ut med det som är opraktiskt och obekvämt? Om det går att få en braskamin (optimist), några köksskåp och inreda den öppna matsalsdelen till köksförvaring?


Vi var i Aracena en mycket varm dag. En sådan dag är det inte roligt att vara ute, men vi hade inget val, vi hade fyra timmar att slå ihjäl mellan två husvisningar. Vi stötte på en av Jesús nya kollegor som rekommenderade en tapasbar för lunch.
Den var helt otrolig! Jag smakade på salmorejon - perfekt. Jesús njöt av blodkorven. Jag åt upp det mesta av hans köttbullar al Pedro Ximenez, gud så gott!. Och så carrilladan - griskinden. Bra pris också, två euro per tapa.
Nästa gång (för vi kommer att återvända många, många gånger!) ska vi testa deras tapa som utsågs till Aracenas bästa för två år sedan.
Sedan promenerade vi för att söva Disa i vagnen. Kollade läget för ett centralt hus som är för uthyrning. Höll på att lägga av helt på grund av hettan. Tog oss till busstationen med plats för två bussar och stoppade mynt i drickamaskinen. Fyra vattenflasko senare, intagna i den varma skuggan, kunde vi gå tillbaka mot centrum.


22 kommentarer:

 1. Jag tänker såhär: om ni får tillåtelse av tanten att renovera/göra om lite, och om ni planerar att bo under en längre tid, ta tantens fina hus! Det enda som inte går att göra om med ett hus är läget, resten går att fixa med lite tid och pengar. Alltså, välj läge med omsorg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag tänka på när vi kollar hus nästa gång! Läget! Nu ska vi bo i ett tillfälligt hus så länge.

   Radera
 2. Oj så spännande men svårt! Jag håller med om att läget är viktigt och att man känner i magen att man kan trivas. Men msn kanske inte får göra om något när man hyr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man. Vi fick måla om i nuvarande lägenhet när vi flyttade in, och det var ett villkor. Jag hade itne kunant bo här med de laxrosa väggarna.

   Radera
 3. Och hur känner ni inför själva flytten. Man kan ju tänka sig en temporär lösning och fortsätta leta för att flytta igen efter ett år eller två. Det är ju ofta bekvämt med nära till mataffären, skola och jobb. Köksskåp och nytt stort kylskåp är nog ganska enkelt att fixa ? Vi hade bokhyllor som köksskåp i en lägenhet. Rekommenderar kanske inte det men funkade ju jättebra ändå. Vem ska sköta trädgården ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en temporär lösning! I ett annat hus!
   Vi hade fått sköta vår del av trädgården.

   Radera
 4. Vilka val! Ja, läget är viktigast och känslan i magen. Ni kan ju absolut göra om lite i matsalen som kök med en bra hylla/förvaring och en köksö (finns väl ganska billiga på ikea). Värma upp är ju svårare. Vi hade estufa de gas i sommarhuset under 20 år, vilket fungerade bra (men nu har vi satt in en luftvärmare/AC Daikin). Lycka till i letandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana kan värma bra! Men det här vardagsrummet är så stort och har så högt i tak att det nog inte finns någon möjlighet att värma det, tvivlar till och med på en kamin.

   Radera
 5. När man ska köpa/sälja hus brukar mäklarna säga att det är tre saker som avgör: läget, läget och till sist läget. Resten kan man ändra på.

  Så prata med rustik-tanten, kolla om det finns möjlighet för henne (hon kanske redan har tänkt på det) eller er att installera en kamin. Kanske en delad kostnad på något sätt?

  Köket är självklart något att ta i beaktande. Vi kollade på ett stort och exklusivt hus förra året (att hyra) och allt var så fint. Ja, förutom köket! Det hade heller ingen förvaring och jag tänkte och sa till mannen min precis som du: hur tänkte de här? Jag förstod verkligen inte.

  Men saker går att lösa. Finns det ingenstans det går att på lämpligt sätt ställa ett skåp/garderob där saker kan stuvas undan? Finns det plats för hyllor? Kan bestick stå i korgar i stället för i en låda?

  Spännande! När börjar Jesús jobbet förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jesús började jobba den 1 september, så han har pendlat, och fortsätter en vecka till, sedan ska vi vara på plats.
   Fanns ingen plats i det pyttelilla köket, bara väggen ovanför diskhon, och tanten verkar inte ha velat ha några väggskåp. Enda förvaringen som finns i hela köket är två, mycket korta vägghyllor.

   Radera
 6. Ta tantens hus! Man hittar alltid en lösning... Det är viktigt att trivas där man bor tycker jag.
  I köket skulle ni kunna köpa hyllor eller typ förvaringshyllor som man ställer på golvet och kan ha tallrikar och sånt på, visst så bli8r allt synligt men det kan vara lite charmigt också :)

  Sen här i Frankrike så har vi gasvärme, som man kan flytta runt, ser ut såhär: http://www.leroymerlin.fr/v3/p/produits/chauffage-plomberie/ventilateur-climatiseur-mobile-rafraichisseur-et-chauffage-d-appoint/chauffage-d-appoint-gaz-l1308217272

  Ni kanske har det i Spanien också? Gas brukar vara billigare...
  Sen finns det ju köksskåp och sånt på Ikea som inte är så dyrt, om ni vill köpa till lite?

  Lycka till i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Vi har en annan grej som vi flyttar runt. Får kolla närmare på gasvärmaren.

   Radera
 7. Jag håller med kommentarerna ovan, men förstår om ni är oroliga för uppvärmningen. Spännande! Lycka till! Hoppas ni hittar en bra lösning. Det lät så fint när du beskrev tantens hus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det iskalla rummet hade varit ett större problem än köket.

   Radera
 8. Jag håller med de andra, kan ni fixa en kamin till tantens hus så ta det. Förvaring kan man fixa, jag hade en bokhylla utanför köket för tallrikar och glas mm i en liten lägenhet. Här plastar de igen fönster på vintrarna för att minska drag. Mattor och textilier på väggar kan stoppa en del av kylan. Och blir det alldeles för dyrt får ni hyra ut gästrummet på Airbnb... Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips det sista!
   Vi hade ordnat färvaring, men andra problem blev förstora.

   Radera
 9. Härligt med en nystart! Hoppas ni hittar det perfekta boendet. Det är svårt det där att avväga mellan charmigt och praktiskt. Det är ju dessutom väldigt lätt att falla för det supercharmiga när man tittar på det och drömmer om sitt nya liv men känna sig mindre entusiastisk när man väl bor där. Men som sagt - hoppas ni hittar ett med bägge delarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska bo praktiskt i något år och sedan fortsätta leta efter drömboendet!

   Radera
 10. Nu skrev du ju i och för sig att du bara har flytten i huvudet, men här kommer nomineringen till Liebster Award och 11 frågor till dig! Du behöver ju inte svara på alla på en gång, jag delade upp det i två inlägg, och det behöve rinte vara nu. Det tog ett par veckor innan jag tog tag i mina svar också. Ska bli kul att läsa dina svar! Kram!http://www.bortugal.se/the-liebster-award-jag-svarar-pa-resten-av-fragorna-och-skickar-vidare/ /Åsa

  SvaraRadera
 11. http://www.bortugal.se/the-liebster-award-jag-svarar-pa-resten-av-fragorna-och-skickar-vidare/

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget