tisdag 29 september 2015

Det här med bilbarnstolar...

Jag hade ett minne av att babyskydd, det använder man fram tills att barnet når en viss vikt, alternativt blir för långt för skyddet så att huvudet sticker upp ovanför kanten.
Disa når upp till kanten med huvudet, och vi har varit och hämtat bilbarnstolen som vi övertar av Jesús syster.
Det här bytet, från babyskydd och bilbarnstol, fick mig att fundera lite och jag gick in på nätet för att läsa på.
Såg att babyskydd ska bara användas tills barnet kan sitta själv utan stöd. Omkring sex till nio månader.
Hm.
Disa är 14 månader nu.
Samtidigt som bilbarnstolarna i regel, även vår, har en undre viktgräns på nio kilo.

Är den där undre viktgränsen viktig tror ni?
För den når vi nog inte förrän någon gång nästa år.

30 kommentarer:

 1. Hej. Du skulle kunna eposta säkerhetsbutiken i Stockholm. De är experter? Men annars tror jag det är helt okej att ni använt ert babyskydd just eftersom Disa är ganska liten? Min pojke vägde nog 12 kg kanske och var antagligen en decimeter längre? Det skiljer ju mellan pojkar och flickor och svenska barn och medelhavsbarn... Tillväxtkurvorna är riktigt olika?
  Vad gäller bilbarnstol? Bakvänd stol är fem gânger säkrare. Om stolen ni ska överta inte är bakvänd utan framvänd skulle jag kanske haft babyskyddet längre om hon precis ryms? Jag tror att det handlar om att vara sâ stark i nacken som möjligt snarare än vikten. Och sedan storleken pâ barnet. Att barnet inte kan glida ur stolen. Balkstolar är farliga.
  Jag hade nog satsat pâ en ny I size stol kanske maxi cosis pearl. Men jag minns inte om ni har egen bil? och det beror ju lite pâ hur mycket man använder bilen.
  Vi har en Britax Hi Way. Liten stol. Ryms i mindre bilar. Bakvänd. Ganska billig och lätt. Disa kan säkert ha den tills hon är 5. Men den är jobbig att installera och inte den mest användarvänliga stolen men är testad flera gânger. När man lärt sig installera den är det ju lätt men det är riktigt svârt i början........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tänkt tanken ens att stolen som vi får inte skulle vara bakåtvänd. En annan som har kommenterat säger att det är vanligt i Spanien att barnen åker framåtvända, helt nytt för mig. Skulle det vara en framåtvänd stol köper vi så klart en.
   Vi har egen bil, en liten en.
   Ska nog ta och mejla och höra efter...
   Kollade hemsidan. Milde tid vad många olika stolar det finns!

   Radera
 2. Maxi cosi 2 way Pearl menade jag ska vara bra, men är dyr, om den nu finns i Spanien. (Heter Pearl XP i Sverige där den inte kan vändas?)

  SvaraRadera
 3. Bökigt det där. Och jag lovar, frågar du tre olika "experter" kommer du att få fyra olika svar (Sorry, Anonym!). Men ska du fråga någon så är det tillverkaren av stolen samt DGT.

  Först och främst så är det ju nacken man måste skydda och börjar huvudet titta ovanför kanten så känns det ju sådär. Men sedan är det även hela rygg- och höftpartiet man måste akta, det är därför barn bör sitta på bälteskudde så länge som möjligt.

  Det där med vikten skulle jag kunna tänka mig är mer åt rekommendationer och riktlinjer, men dock viktiga sådana. Det viktiga är ju att stolen sitter ordentligt fast i bilen, att vid en häftig inbromsning el liknande så får den inte röra sig en tum. I stolen sedan sitter ju barnet fast, barnet sitter ju inte fastbältat i bilen. Om stolen rör sig och även barnet så blir det tryck på barnet från både bälte, bil och stol och då är det inte så roligt längre...

  Hon faller alltså in på dessa två grupper:
  Grupp 0+ får väga upp till 13 kg (nyfödda eller upp till 18 månader) - babyskydd el bilbarnstol
  Grupp 1 får väga mellan 9 och 18 kg (1 till 4 år) - bilbarnstol

  Antar att stolen ni då har är en nr 1? Jag vågar inte rekommendera, det är din käraste "ägodel", det viktigaste du har. Så det bästa rådet jag kan ge är nog som sagt att kontakta tillverkare och DGT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är DGT?
   Stolen vi fick är en 1, det stämmer.
   Huvudet är på gränsen, når nästan upp till kanten.

   Radera
  2. Just vad jag letade efter! Men har inte hittat några rekommendationer om hur barnen bör åka i bilen...

   Radera
 4. Det finns bilbarnstolar som är godkända frân 0kg tyckte jag att jag sâg? Carseat.se har svenska stolar. NTF kan man ocksâ kontakta med frâgor. De nya i size stolarna har ju längdangivelse snarare än viktangivelse eller och är ju till för att sprida bakâtvänt âkande till EU eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längdangivelser, intressant. Är det så stolarna ska märkas framöver?

   Radera
 5. Tror att när vi bytte till vår bilbarnstol av märket besafe att barnet skull väga 8kg och vara minst 6 månader. Men kolla med Svenska trafiksäkerhets förbundet tror jag det heter. Kram /Hillevi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska kolla.
   Har sett att Besafe finsn här i Spanien.

   Radera
  2. 8 kilo är ju bättre än 9 ;-)

   Radera
 6. Jag tror det är ok. Blir galen på spanjorerna, eftersom de inte verkar veta hur viktigt det är att barnet åker bakåtvänt tills typ 3-4 års åldern. Här åker de flesta framåtvänt redan vid 9-12 månaders ålder...

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk, det här är helt nytt för mig. Hade ingen aning om att barn här åker framåtvända. Tog för givet att alla åker bakåtvända.

   Radera
  2. Jo, tyvärr. Våra kompisars 10 månaders bebis växte precis ur sin maxicosi och åker nu framåtvänd...Det säljs inte så många bakåtvända stolar för "stora barn" här, och folk bryr sig inte om att leta fram en bakåtvänd eftersom de inte vet att de är 100 ggr säkrare. Mentaliteten verkar även vara att "för 20 år sen hade vi inte ens några bilbarnstolar och vi lever".

   Carina

   Radera
  3. Exakt! "För 20 år sedan..."

   Radera
 7. Anledningen att man ska byta till bilbarnstol tidigt, när barnet kan sitta, är att de är mer upprätta??? och därför fördelar kraften vid en krock bättre??? än ett babyskydd. Men det finns nog vissa babyskydd som är bättre än andra beroende hur de är formade, och säkert bilbarnstolar som inte är jättebra. Men har man till exempel ingen egen bil, tar taxi och kanske när man reser, är det ju attraktivt att använda babyskyddet lite längre eftersom bilbarnstolar är ganska klumpiga och inte lätta att flytta eller ta med sig...
  Alla bilbarnstolar passar inte alla bilar heller. Stolen ska sitta fast ordentligt, och barnet ska inte ha ytterkläder i babyskyddet eller bilbarnstolen utan bältet ska vara ganska tight.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en liten tredörrars bil, så babyskyddet flyttas aldrig ur den, det är för bökigt. En tung bilbarnstol komme att sitta kvar, länge...

   Radera
 8. Det där med bilbarnstol är en djungel tycker jag. Men jag gjorde som man gör i Sverige, köpte en bakåtvänd i Sverige och skickade ner den. Det var värt pengarna. Dottern är nu fyra år och sitter fortfarande i den. Till den andra bilen har vi en spansk framåtvänd stol och och i den sitter hon bra, ganska sällan dock. Kanske totalt ca 20 minuters veckan (2 hämtningar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det svårt att hitta bakåtvända stolar i Spanien?
   Lät du butiken skicka? Vad kostade det?

   Radera
  2. Jag bad en bekant ta med sig stolen ner när de flög hit. Tror inte det kostade något extra men jag minns faktiskt inte... Jag har för mig att jag kollade på nätet här i spanien och hittade något företag som sålde något tyskt märke med bakåtvända stolar. Du kan ju kika och se om Britax säljer på Amazon eller nåt sånt.

   Radera
  3. Det kan jag göra. Eller hoppas på besök :-)

   Radera
 9. Jag jobbade 6 år på NTF i Sverige, bland annat med just barnsäkerhet. Generellt gäller att det absolut säkraste för barn är att åka bakåtvänt. I babyskyddet ligger ju barnet mer ned och vid en krock blir dragkrafterna framåt större i huvudet, men så länge det är skyddat så skulle jag säga att det är bättre än en framåtvänd stol. Det är ju inte så lätt att få tag på bakåtvända stolar i Spanien, men det går. Dels finns det en andrahandsmarknad i alla fall här på kusten, dela går det att få tag på online. Jag köpte min här http://sillacochebebe.com/. Det är inte gratis och de är ganska stora och otympliga, men man kan oftast använda dem upp till barnet blir 4 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag intervjuade någon från NTF för längesedan om just bilbarnstolar. Det jag minns mest var just vikten av att låta barnet sitta bakåtvänt så länge som möjligt. Det är nytt för mig att barn inte brukar åka bakåtvända i Spanien. Jag trodde att alla barn åkte bakåtvända.
   Hur gör jag för att hitta en begagnad stol på kusten? Var säljer folk sina stolar? Nu vet jag inte än om den vi fick är framåtvänd eller bakåtvänd, men misstänker det förstnämnda...

   Radera
  2. När jag jobbade med trafiksäkerhet för 12-15 år sedan var Sverige nog det enda land som överhuvudtaget försökte få barnen att åka bakåtvänt efter babyskyddet. I Sverige var NTF starkt och trafiksäkerhetstänket väl förankrat bland folket. I resten av världen var det bilindustrin som var den starkaste lobbyisten och de var inte ett dugg intresserade av att barn skulle åka bakåtvänt pga att det komplicerar livet väldigt för biltillverkarna. Biltillverkarna ville koncentrera sig på bilen och alla dess tekniska nya mekanismer. Airbag till exempel. Inte alls bra för barnen. Att ha ett bakåtvänt barn i baksätet när man kör ensam är inte så kul, biltillverkarna ville dock inte att barnen skulle sitta fram för där ville de installera en massa krockkuddar. Bättre då att lobba för att barnen skulle sitta i baksätet (vilket precis blivit lag i Spanien) och då kan man vara rätt säker på att barnen vänds tidigt. Så därför lobbade man för det helt enkelt. Framåtvända barn = mycket enklare för bilindustrin. De skyllde på hur trångt det blir för benen, hur barnen mår illa och en massa annat fånigt. Barn mår inte dåligt av att sitta med böjda ben och ganska få barn blir åksjuka. Läser man de senaste instruktionerna för hur barn ska åka i bil i Spanien så står det att barnen kan sitta framåt- eller bakåtvänt men att det är säkrast att åka bakåtvänt upp till 4 år (vilket är de rekommendationer som använts i Sverige i alla fall de senaste 15 åren). Dock finns det inga bakåtvända bilbarnstolar att köpa. Nästan. Och man kan enligt lag inte sätta sitt barn fram ens om man kopplat ur airbagen... Så moment 22 kan man säga.
   Kolla om du kan montera den du har bakåtvänt. De bästa sättet att hitta en är via olika forum på Facebook. Jag kan annonsera åt dig om du behöver. Annars prova radannonserna i Sydkusten!

   Radera
  3. Helt suverän kommentar!
   Var går det att läsa officiella rekommendationer om att åka bakåtvänt? Jag vet inte hur jag ska övertyga Jesús.
   Återkommer om det behövs, tack!

   Radera
  4. Här kan ni se Folksams videos, de är på svenska men film 2, krocktestet, talar för sig själv, http://www.folksam.se/testergodarad/sakeritrafiken/barnibil/1.74323

   Radera
 10. https://www.youtube.com/watch?v=cgL5L41KTOM
  Folksam video.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget