söndag 25 juni 2023

Bloggträff och akvarellmuseum på Västkusten

I två veckor har jag nu sommarjobbat i Sverige. Två veckor utan barnen. På midsommarafton jobbade jag också, jag bevakade tre midsommarfiranden för tidningen, och jag som inte riktigt har haft någon åsikt om midsommar förut upptäckte att det är en högtid som jag inte tycker om. Sorgetaggen stack för att jag fotograferade så många barn med blomsterkransar i håret, men inte mina barn. De har aldrig firat midsommar i Sverige och kommer förmodligen inte att göra det heller.


Men på lördagen hade jag annat att tänka på, för då skulle jag hälsa på Tove, som jag har lärt känna tack vare bloggen. Känslan är att jag bjöd dit mig själv, precis som jag gjorde när jag träffade Bortugal-Åsa första gången, men så får man göra ibland för att saker och ting ska bli av :-)

En del av er läser Toves blogg också, ni vet att hon efter flera års letande har blivit husägare och dessutom gift sig med sin spanske man. Eftersom hon uppdaterar bloggen så sällan hade vi mycket att prata om!


Tove och hennes familj tog genast med mig på utflykt.

En kort färjetur förde oss till vackra Dyrön där vi promenerade och åt middag på restaurang. En god fisk-och skaldjursgryta blev det för min del, men dumt nog kunde jag inte låta bli att jämföra restaurangens burkräkor med pinfärska räkor från Huelva i Spanien. I övrigt ett toppenställe, trevligt, fint och bästa läget vid den lilla hamnen. Lätt att förstå att de firade bröllopet där!


På söndagen var vi på utflykt till idylliska Klädesholmen där de har bott tidigare, och sedan åkte Tove och jag ensamma till Skärhamn för att gå till Nordiska Akvarellmuseet som jag länge har velat besöka. Vi såg utsällningen Animal Kingdom, och jag tyckte så mycket om Ernst Haeckels otroliga bilder av havsdjur, och konstgruppen Teamlabs makalösa installationer, bland dem en stor skärm på vilken en blombild växer fram. Tidigare tog det ett år innan hela bilden hade fullbordats, nu har det förkortats till 15 minuter, men varje gång man går nära skärmen faller bilden sönder.


Jag hade kunnat stanna länge framför Teamlabs installationer, men var tyvärr, tyvärr tvungen att hinna med en buss. Att ta sig mellan Lidköping och Tjörn går rätt fort om man är bilburen, men med kollektivtrafiken tar det fyra och en halv timme med en omväg via Göteborg.

Den där brådskan till bussen hade det positiva att jag inte köpte en underbar anteckningsbok som jag inte behöver i museibutiken, och inte heller akvarellfärger, papper och penslar, som jag mycket gärna hade velat ha. Jag vill måla, men vet inte hur man börjar.

En riktigt fin helg blev det, så roligt att träffa Tove och hennes familj. Och komma till vackra Västkusten med mjuka klippformationer, små öar, varmt ljus och vajande tång under bryggorna. Det var bara ljudet från fiskmåsarna som saknades, konstigt nog, men det välkomnades jag istället av när jag klev av tåget i Lidköping. Jag tycker om fiskmåsar.

Och kommande lördag tar jag ett nytt tåg till Göteborg, för då ska jag äntligen möta barnen på flygplatsen. Då kommer de!

7 kommentarer:

 1. Vilka fina utflykter som kan göra väntan på barnen lite lättare, hoppas ni får en fin sommar i Sverige, Kram

  SvaraRadera
 2. Åhh, att börja måla akvarell var något av det bästa jag gjort. Youtube!! Där finns alla tips du behöver. Allt från första penseltaget till mer avancerat. Dock är det papperskvaliteten som är avgörande. Det går att ha billigare färg, men bra papper, av bomull minst 300g.
  Det finns ett litet set av färg från Winsor & Newton med halvkoppar.
  Jag är nästan avundsjuk på det då isåfall skulle ha framför dig. När jag började måla förändrades hur jag ser på världen. Skuggor, ljus, färger. Hoppas att du får möjlighet att prova.
  Kram
  Jessica

  SvaraRadera
 3. Vilken lyx att bo i en så vacker miljö. Men Lidköping är ljuvligt på sommaren också! Vad roligt att barnen kommer. Jag antar att de inte vet vad midsommar är och kanske inte bryr sig. Det gör inte min son. Kan de små grodorna. Det är en fransk militärsång. När det var Sveriges nationaldag svarade han; ja jag vet vad det är för dag idag, det är D-day. För det minns man i Frankrike som ju drabbades hårt när de allierade bombade Frankrike, även civila, som då var ockuperat av Tyskland.

  SvaraRadera
 4. Ingegerd Kihlström27 juni 2023 kl. 11:27

  Fina upplevelser för dig, det är du värd!
  Varför skulle inte barnen fira midsommar i Sverige?! Ni har ett långt liv framför er.. och fortsätt att prata svenska med barnen, du ger dem ett bonusspråk.
  Akvarell är vackert men tekniskt svårt. Jag som gillar stora format föredrog qouache som vattenfärg. Det är mer förlåtande när man gör misstag, och billigare, tror jag. Välj alltid kvalitetsmaterial.
  Ha en underbar sommar med familjen!

  SvaraRadera
 5. Vilket trevligt möte!
  Var bor du nu?
  Det verkar som barnen kommer idag, har det härligt tillsammans!

  SvaraRadera
 6. Helt plötsligt dök det upp ett namn jag kände igen, i ett inlägg delat i en av mina smidesgrupper på facebook :-)
  Jag vet inte om länken blir klickbar här i kommentaren, men det är alltså Smedja Therese som tackar för ett fint reportage:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02gLoBpSCEjRVjjyFfhzk6nvqAfMHkUqK3vF8fQREw2fN88KtzL6rLr3ef3GAeAcKul&id=100057467360551

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att ni träffades i Sverige du och Tove :D! Ni verkar så trevliga båda två och har ju Spanien gemensamt. Ha en fortsatt bra sommar! // Hej från Annika F

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget