söndag 1 januari 2023

Hellre gröt tillsammans...

Skövdes Arenabad är suveränt. Här finns en äventyrsdel med vågor, härlig småbarnspool, många rutschkanor, strömmar, bubbelpool och kafédel där barnen fick glass varje gång de var på badet i somras, två - tre gånger i veckan med sommarbiljetterna. Runis ville tillbringa all tid i bubbelpoolen, som hon kallade El Gusano, och bastun ville hon gärna sitta i, Mörk kallade hon den. Disa ville hoppa trampolin och åka vattenrutchkanor, men det blev inte så mycket åkande för hennes del, eftersom Jesús brukade vara själv med båda eftersom jag jobbade, och fick anpassa sig efter Runis. De pratar fortfarande om badhuset. Bad-us, som Runa säger. Ibland leker hon att hon är på bad-uset.

Relaxavdelningen är fin, med stor varm sten att ligga på, solrum, ångbastu och tre andra badtuar, två pooler, upplevelseduschar. Stockbastu och jordbastu utomhus, mellan dem finns en pool. Här skulle jag tillbringa min lediga dag, årets första dag. Bra idé!

Efter en timme där stod jag inte ut längre. Jag försökte övertala mig själv att stanna tills det blev mörkt och mysigt åtminstone, men jag ville bara därifrån. Jag tänkte på barnen varje sekund. Vad var det för mening att vara där när inte barnen var det? Badhuset, deras favoritplats i Sverige, förmodligen. Jag tänkte på tunna, allvarliga Disa, ville hålla henne intill mig, tänkte på skrattande Runa med armpuffar, och gav upp. Jag gick. Tog bussen tillbaka till källarrummet.

Hellre äta gröt tillsammans än oxfilé ensam, som det berömda citatet från filmen Tillsammans lyder. Det är värt att broderas och sättas upp på en vägg.

Barnen har haft en fantastisk nyårshelg. Ja, fina mellandagar också. I Aracena hyr kommunen en massa hoppborgar, studsmattor, ansiktsmålare och andra barnaktiviteter, och låter alla ungar komma och leka kostnafsfritt inne på feriaområdet mellan jul och nyår. Där har Jesús och barnen varit mycket, och ungarna har träffat gamla och nya kompisar där.

Nyårsfesten var hos Jesús vuxna brorsdotter. Alla utom farfar kom dit. Alla kusinerna var där. Ungarna lekte nonstop. De stannade och sov över och la sig inte förrän 3.30 på nyårsnatten, till och med Runis höll sig vaken så länge. Lång sovmorgon nästa dag, barnen ville stanna så det gjorde de. Kusinlek igen. Ja, sysslingar kallas det väl på svenska, på spanska kallas alla kusiner. De har så himla roligt tillsammans! Farfar kom över på lunch idag, och när de åkte hemåt vid 19.30 hade Runa fortfarande pyjamasen på sedan igår natt. I veckan åker de tillbaka till kusinhuset och firar reyes magos i två dagar.

Jesús har lovat att frysa in en roscón de reyes tills jag kommer hem, och hans pappa sa skämtsamt att han ska ta med en bit till mig när han hämtar mig på flygplatsen nästa tisdag.

Vi träffar så sällan Jesús familj, vi vet inget om vad som händer i deras liv. De vet inget om våra liv heller, men är fullkomligt ointresserade av det, till skillnad från mig. Nu väntar jag på att Jesús ska ringa. Han har lovat att rapportera en rejäl dos släktskvaller och berätta om årets familjebråk från nyårsfirandet så fort barnen har somnat. Det ser jag fram emot!

6 kommentarer:

 1. Så roligt att läsa dina inlägg, väntar otåligt på dem. Jag är pensionär och bor med min man sen 56 år, vi firade julafton hos en dotter och där var det barn barnbarn och ett litet barnbarnsbarn, det var mycket trevligt men sen var det skönt att få komma hem till lugnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gun-Britt! Kul att veta att du väntar på inlägg! Det är roligare att skriva när jag vet att någon läser och ser fram emot dem!
   Det låter som en mycket trivsam jul! God fortsättning!

   Radera
 2. Va skoj de verkar haft det med sina kusiner. Jag ramlade in på din blogg för ett tag sen och älskar att läsa dina reflektioner över livet i Spanien och spanska företeelser. Själv bor jag i Sverige med min baskiska man och en dotter, ibland är dina beskrivningar klockrena och ibland framträder skillnader a mellan norr och syd väldigt tydligt. Hoppas 2023 blir fantastiskt för er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, så roligt! Har du lust att berätta mer om din familj? Meddela gärna om jag råkar skriva något som du reagerar på, likheter eller olikheter, det är kul att veta!
   Tack detsamma!

   Radera
 3. Är det långt till Jesus släkt? Synd annars då barnen har roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två timmars körtid. Den här familjen har dessutom fyra barn och en massa kompisar, och hinner inte ses så ofta.

   Radera

ny gadget

ny gadget