måndag 19 december 2022

Ostmässan i Aracena


Det händer grejer hela tiden! Jag ska börja med att berätta vad vi gjorde första hela dagen hemma tillsammans, efter min sista långa jobbresa.

Apotek, blommor, oliver, handla mat och ostmässa var planerat. Vi började med lunch.

Om man är i Aracena är Los Vasquez ett bra alternativ om man äter kött. Dels har de en stor köttaffär där jag gärna köper grillkött, märgben till soppor, färsk korv och framför allt skivad pata negraskinka, ett av de bästa ställena för det! De har också en restaurangdel där man definitivt bör beställa kött, man ser hur det grillas medan man väntar. Gott! Disa ville ha en montadito med pata negraskinka, Jesús och jag valde en parrillada för två personer, olika sorters grillat kött med tillbehör.


Så var det den där ostmässan. Den arrangeras varje år i Aracena, i samband med långhelgen i december. Här säljs ost från hela Spanien, årets höjdpunkt för ostfantaster. Jag avskyr ost och går helst inte innanför dörrarna på grund av stanken. Men man får ställa upp för familjen.

Runa gick igång på hoppborgen utanför, hennes livs första besök i en hoppborg. Och var sedan så arg för att hon inte fick hoppa vidare när det blåstes i visselpipan, att hon vägrade skor resten av eftermiddagen och kvällen.


Inne på mässan köper man ett häfte med åtta kuponger för provsmakningar. Så får man gå runt bland de olika försäljarna och se vad man vill lägga kupongerna på.


Det finns ost i alla färger och former, vissa vidrigare och mer stinkande än andra. Jesús provade en gråbrun hård sak som tydligen var den starkaste ost han ätit i hela sitt liv. En annan smakade tydligen rökt lax. Jag undrade varför någon skulle välja osten istället för den riktiga rökta laxen, och vägrade andas med näsan för att inte dra in ostlukterna i kroppen.


Efter en massa provsmakningar valde Jesús en liten hård ostbit, och Disa fick sin ostkärlek i en söt trälåda, en ost som fått utmärkelsen Godaste osten i Spanien.


Jaja. När vi gick ut kunde jag andas frisk, god luft igen, kände doften av regn, och strax därefter började de första dropparna av ett två veckor långt regnväder falla.

9 kommentarer:

 1. Trevligt och gott med ostmässa tycker jag :D! Kanske du hittar någon annan mässa som passar dig bättre framöver ;). Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favorit är den stora pata negra-skinkfestivalen i oktober! Mycket bättre än ost!

   Radera
 2. Hej, jag följer din blogg, men har nog missat hur det kom sig att du slutade ditt
  gamla jobb? Att du skulle sommarjobba i Sverige hängde jag med i - men att det blev förlängt? Och hur länge ska du jobbpendla? Och vad jobbar du sen med? Berätta gärna mer :)

  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det har jag nog inte skrivit om :-) Skolan som jag arbetade på distans för fick färre elever och behövde inte så mycket personal. Nu vikarierar jag på tidningen i Sverige när det behövs personal för en eller ett par veckor, och jobbar dessutom som rundreseguide när det är säsong vår och höst. Däremellan är jag ledig och hemma med familjen.

   Radera
 3. Vilken vacker avslutande mening och så skönt för dig att få komma ut i friska luften, kan jag förstå! Qué alivio!

  Kul att läsa om vad ni hittar på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ostmässan var inte jättekul för någon som avskyr ost, men behövde skrivas, så jag kan ta med de andra, roligare grejerna som vi hittar på :-)

   Radera
 4. Vilken härlig dag.
  Ostmässa, skulle vara perfekt för en ostoman som jag är.
  GOD JUL!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget