måndag 6 september 2021

Vaccinationsvilja, vintervärme och Sverigeresa

Otroligt. Nu är mer än 70 % av hela Spaniens befolkning (på nästan 47,5 miljoner) vaccinerad med två doser. Bäst i världen, enligt tidningen Sydkusten. Barn under tolv år räknas med i statistiken trots att de inte vaccineras. Man måste ju säga att vaccinationsviljan är hög. Inte just här, där jag bor kanske, men i övriga Spanien. Jag har inte längre koll på restriktioner. Jag tror inte att det finns så många. Ansiktsmaskkrav inomhus och bland mycket folk ute. I Aracena och städerna går folk fortfarande med ansiktsmask. Jag ser fortfarande ensamma vandrare med ansiktsmask på.


Hösten är på gång. Det har varit under 30 grader ett par dagar, och på natten är det riktigt kyligt. Vissa träd har börjat gulna, och en dag regnade det till och med lite lätt.


Vi har haft besök av en man som installerar pelletsbrännare. Jag ser fram emot hösten men oroar mig över vintern. Jag minns hur fruktansvärt kallt det var när vi flyttade in. Hela mars månad gick vi med tjocka jackor inomhus, och ingen kunde sitta i soffan för att det var för kallt. Jag vill inte vara med om sex månader iskyla inomhus! Bästa alternativet är att installera en rejäl pelletsbrännare i vardagsrummet, som får sprida värme till övriga rum så gott det går. Men det kostar. och vi måste spara för att kunna köpa loss huset om ett och ett halvt år. Och så var det Sverige-resan...

Det är två år sedan jag var i Sverige senast. Det är ju inte så lång tid egentligen, men det känns i alla fall. Ända sedan i våras har jag planerat att åka själv med Disa under senhösten. Nu lutar det åt december för att få lite svensk jul, och kanske skulle Disa kunna få se ett riktigt luciatåg? Men inte kan vi väl både installera värme och åka till Sverige, samtidigt som vi måste spara? Det är svårt att planera när man bara vikarierar, och inte vet vad som händer med jobb efter september månad...

"Men avblås Sverigeplanerna", tänker ni nu, och det är ju logiskt. Så klart. Men ändå. Jag tänker på Sverige och en resa dit varje vaken timme.


Vi får se vad som händer framöver.

8 kommentarer:

 1. Sverige finns kvar! Det tror jag i alla fall.Jag skulle prioritera inomhusvärme och sparande, men jag förstår om det känns trist.

  Undrar vad det kan gå loss på med en pelletsbrännare? El är ju inte heller billigt, så det är säkert en bra idé att investera i en annan lösning, om det inte är alltför stora summor det handlar om. Bra att ni kollar upp det ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Sverige finns kvar. Men så tråkigt det känns att inte kunna åka! Planen var att åka med Disa redan senvintern 2020.

   En pelletsbrännare med installation skulle kosta 2100-2500 €.

   Radera
 2. Sverige Sverige! Aldrig så vackert som när man inte har varit här på några år. Jag förstår att du längtar hit/hem men samtidigt är ditt hem redan funnet Annika: i Aguafría. Kallvattenkällan i bergen. Och visst förstår jag att du inte vill frysa! Frysa på vintern inomhus i Spanien är fruktansvärt! Om huset bara har tjocka väggar, muros anchos, vilket jag antar att det har eftersom det är gammalt och ett helt och välisolerat tak, vilket jag hoppas att det kan gå när ni väl köpt loss det om det inte har det än, och ett golv som helst också har nån slags isolering så borde ju en kamin av något slag, t ex en pelletsbrännare kunna göra resten av jobbet.

  Vill du veta hur jag hade tänkt? Kanske inte, men jag skriver det ändå 😉:

  1. Vad är prio om vi bara tänker långsiktigt?
  - Åka till Sverige julen 2021?
  - Hålla huset varmt denna vinter?
  - Kunna köpa huset?

  2. Som Åsa skriver: vad kostar en pelletsbrännare? Och:
  - Hur stort hål äter den i ert sparande?
  - Hur lätt/svårt/hur lång tid kommer det ta att reparera detta hål och komma upp i samma pengahög som ni har nu?
  - Ta Pelletsbrännarkostnad för inköp, installation och pellets tiden fram till husköpsdatum MINUS elkostnad (för uppvärmning) fram till husköpsdatum. Hur mkt skiljer det sig? Om det ni lägger på pelletsprojektet i klump nu + löpande för inköp av pellets är typ samma som för el under samma tid så går det ju på ett ut. Då kan ni ju spara mer när ni väl köpt pelletsbrännaren för er elräkning blir mindre. Eller? (Eller hur var det med elen? Betalar ni för den eller är den fortf tjuvkopplad?) Hm... För om elen är gratis så är det ju billigare med gratis el än att investera i pelletsvärmare just nu. Men det kanske är ordnat?

  Ja, ni får räkna på det helt enkelt! Tycker jag. Och försöka se vad som känns viktigast på lång sikt! Räkna på Sverigeresan också. Ni kanske kommer undan billigt om ni flyger Malaga-Gbg och hittar billigt boende. Ni kan hälsa på oss några dagar om ni vill.

  Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elen är inte längre tjuvkopplad :-)
   Allt hade gått, om jag hade fortsatt jobba, men vikariatet går snart ut. Där är problemet. Trist!
   Jag vet inte vad elen skulle kosta om vi värmde upp sovrummen med element varje natt, och kanske något annat rum på dagen. Elen har gått upp med 30 % sedan årsskiftet, men jag vet inte vad det skulle kosta.

   Vi får vänta med beslut tills vi ser hur det går med jobb.

   Radera
 3. Bra svar du har fått av Tove tycker jag! Det är mycket att förhålla sig till, både kortsiktigt och långsiktigt. Hoppas att du kan få mer jobb, det är kanske det viktigaste. Att åka hem/till Sverige vore ju fantastiskt runt Lucia och advent och kanske ni hittar två billiga biljetter och så får ni hälsa på släkt och vänner ;). Det är säkert många som vill ha finbesök från Spanien! Och vilken mysig resa att få göra tillsammans med Disa :)! Önskar er en mild vinter, mycket välbetalt jobb till dig och en billig resa med gratis boende hem runt juletid! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika! Det var många positiva ord! Vi hoppas på det bästa! Billiga biljetter finns, det är svårare med boende i Sverige. Vi får se vad som händer framöver!

   Radera
 4. En tröst kanske kan vara att det är svårt att förutsäga om det går att resa i december? Till Sverige går det säkert bra. Jag antar att Spanien använder vaccin pass? Annars tycker jag att ni ska boka en sista minuten resa om förutsättningarna är rätt. Men jag vet hur lycklig du är som har hittat ett hus och att frysa låter ju ohållbart Så hur du än prioriterar gör du rätt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske det1 Att prioritera Sverige kanske inte är rätt i det här läget dock, men jag är så besviken att det är jobbigt att tänka på.

   Radera

ny gadget

ny gadget