fredag 13 augusti 2021

Värmeböljan Lucifer

 Jag har tänkt, att så skönt att huset är så svalt. Så länge vi bara håller oss inomhus går det bra, vi behöver inte ens fläkt i sommar. men för två dagar sedan kunde huset inte hålla emot mer, värmen tog sig in. Runa lägger sig på mage på stengolvet varje gång hon vaknar ur siestan, och jag trycker mina barfotafötter mot det svala golvet. Svetten klibbar hela tiden. Igår kväll var jag så varmt att jag öppnade fönstret vid niotiden, när det började mörkna, men det blåste bara in ännu varmare luft, så jag fick stänga. I morse var värmen tung redan vid halv åtta, då det brukar vara nästan som svalast efter gryningstimmarna.

I Sevillas dagstidning skriver de om värmeböljan Lucifers framfart. raljerar lite över namnet, påminner att i början av 2000-talet var det en två veckor lång värmebölja, även då med 46 grader i skuggan, men på den tiden fick värmeböljor, som inträffar varje sommar, inga namn.

Namn eller inte, varmt som sjutton är det. Det är första gången som jag upplever 40 grader här i bergen, där det brukar vara svalare. Det är mer än man orkar med. Jag ska täcka växterna med halm, och jag vattnar tidigt, men redan tidigt på morgonen är det 26 grader.

Jesús oroar sig över sin pappa i Sevilla, där temperaturen ska röra sig mellan 44 och 46 grader under några dagar. Pappan har luftkonditionering i sin lägenhet, men precis som många andra äldre sätter han aldrig på den, eftersom han är rädd för att bli förkyld av kalluften. Fönstren öppnar han inte heller på natten, eftersom han störs av trafikljuden när han ser på tv. Jesús sov över förra fredagen och sov inte mer än tre timmar för att det var så fruktansvärt varmt i lägenheten. Både Jesús och jag tänker på vår kompis farmor, som nästan dog av värmeslag för ett tiotal år sedan, just en sådan här varm dag, då hon vägrade använda luftkonditioneringen i rädsla för en förkylning. Hon klarade sig tack vare en snabb ambulansfärd och sjukhusvård.

Tidningsartikeln uppmanar folk att ringa sina äldre släktingar regelbundet och kolla så att de är okej.

Imorgon eller på söndag ska vi fly hettan och tillbringa dagen på kusten istället.


Jag är verkligen ingen värmeperson. Jag har sannerligen inte valt Spanien för att jag tycker om sol och värme. Jag längtar enormt efter hösten, svalare luft och regn. må det sista av sommaren gå fort!

6 kommentarer:

 1. Usch och fy vad varmt :(! Hoppas att ni alla klarar er! Och hoppas verkligen att det inte börjar brinna! /Annika F

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken värme! Vi som har pustat över den långa perioden med ca 30 grader vi hade här i mitten av sommaren... Kan knappt tänka mig hur 46 grader känns! Sköt om er!

  SvaraRadera
 3. Åh fy vad varmt! Det går inte att föreställa sig. Ta det lugnt och svalka er så mycket ni kan. Hoppas det är skönare på stranden. Pappan borde kanske också åka dit om han kan. Jesus får la ringa honom då och då eller om ett av de andra barnen kan titta till honom, om de bor närmare.

  Förkylning får man av virus, inte av AC hemma, väl? (Fast sist jag var i Spanien hade folk inte nåtts av den infon än)

  SvaraRadera
 4. Här är det svalt och skönt! Vår del av Portugal har haft en ovanligt sval sommar faktiskt. 20-25 typ. Vi har haft över 40 andra somrar men nu når det knappt 30. Hoppas ni får lite svalka snart. Vid havet är det nog skönare och sedan är nog Lucifer förbi.

  SvaraRadera
 5. Hoppas värmeböljan går över snart! På väderrapporten här i Sverige pratas det om att det lågtryck vi har här nu men temperaturer på omkring 18 grader, blåst och mulen himmel beror på värmevågen i södra Europa. Hit har sensommaren redan kommit.

  SvaraRadera
 6. Solidaritet! Kalifornien går in i sin varmaste (och mest brandfarliga) årstid nu. Med tanke på klimatkrisen förväntar jag mig att det blir illa i år och åren som kommer också. Hoppas Lucifer går över fort!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget