onsdag 25 augusti 2021

Den opålitliga datadoktorn

Igår var en riktigt konstig dag.

Det konstigaste hände innan jag vaknat, för då slog vädret om och blev... Kyligt! Vinden som blåste in genom fönstret var kall! Enligt väderprognosen var det 21 grader ute, men jag svepte om mig täcket, och satt sedan och funderade på om jag behövde kofta medan jag jobbade. Kanske för att jag är så van vid värmen. Eller också var det faktiskt kallt. Skönt i alla fall1 och säkert var det den svala luften, eller också det nya teet, men jag kom igång så bra med jobbet, och kände mig nöjd, ända tills Dataproblemet dök upp igen.

I början på semestern fick jag ju lämna in datorn när tangent efter tangent la av, och till slut kunde jag inte ens komma in i datorn. Tangentbordet i den bärbara datorn var kaputt, enligt datadoktorn. Det löstes med att använda ett extern tangentbord. Då och då återkom problemet, en bokstav hakade upp sig och skrev vvvvvvv utan stopp, men det ordnade sig när jag startade om på powerknappen. Nåväl. I förmiddags fungerade det inte att starta om. Och jag kunde inte jobba.

Jag åkte akut till datadoktorn i Aracena en halvtimme bort, fick hjälp direkt av en tekniker som på något sätt liksom avinstallerade tangentbordet. Lättad gick jag därifrån, passade på att handla förnödenheter som bara finns i Aracena, det goda brödet, Disas favoritost från Portugal, ekobananer...

När jag kom hem var Disas kompis Nora hemma, och hennes pappa Lincoln, som tagit med mat för att stanna över lunch, och över dagen. Jag hann inte mer än hälsa, jag hade så mycket missat jobb. Jesús kom med lunchbricka till skrivbordet. Allt bra.

Några timmar senare hände det igen. Vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv skrev datorn av sig självt. Jag närmade mig en stresspunkt, jag hade redan så mycket jobb att ta igen. Men det var bara att åka iväg med datorn. Lincoln tipsade om en kille i grannbyn som är bra och billig, sa han. Han följde med mig dit. Killen såg lite fundersam ut, skruvade sedan isär datorn och jag hade svårt att se på. Det var som att se en hjärnkirurg jobba, med hela hjärnan framför sig. Där fanns alla mina bilder, mitt jobb, texter, lösenord, så mycket. vid minsta misstag skulle allt försvinna. Tänkte jag.

En liten fyrkantig grej ramlade ut från datorn, killen granskade den som om han undrade var den kom ifrån och vad det var för något, och la den åt sidan. Han kikade lite, kände, öppnade ytterligare ett bakstycke, och jag klarade inte av att se på mer, utan försökte fästa blicken på skrivarna och hörlurarna på hyllorna.

- Jag kopplade bort tangentbordet. Det fanns tre komponenter bredvid varandra och jag tog bort den för tangentbordet. Fast det är svårt att veta vilken som är vilken,  en komponent är för tangentbordet, en för musplattan och så är det en till.

Jag satte på datorn, loggade in, och märkte att tangentbordet på den bärbara datorn fungerade.

- Men ska det fungera, om du tog bort den komponenten? undrade jag. Och titta här, pekplattan fungerar inte.

Jag lyckades inte få något bra svar på detta. Jag tyckte att det var tydligt att komponenten för tangentbordet satt kvar eftersom tangentbordet fungerade, men jag betalade de tio euro som han begärde och gick. På något sätt tyckte jag att jag hade kompenserats, genom den mycket stora butikshunden som ställde sig på bakbenen med de enorma tassarna på glasdisken, och blundade när jag smekte hans mycket rynkiga huvud.


Än så länge har jag bara haft problem med Vvvvvvvvvvvvv en gång, så jag avvaktar med att lämna in datorn igen. Till det pålitligare stället i Aracena.

3 kommentarer:

 1. Försökte kommentera, men sidan kraschade (kanske någon bugg hos blogspot?)
  Hur som helst! På tal om ruggt väder, vi hade spanska familjen här i Katrineholm i samband med vårt bröllop (Andrés och jag har äntligen gift oss!) och som de klagade på kylan här. 17 grader, regn och blåst i augusti. Riktig vinter sa de som bott i Sevilla de senaste 20 åren. Mer höst kan jag tycka, hehe. Sommaren är i alla fall över nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken nyhet du kommer med, Simone! Ni har gift er!? och den spanska släkten kom till bröllopet? Vilken släkt ni har! Det var verkligen, verkligen roligt att läsa. Har Andrés flyttat till Sverige nu? Och är adoptivhunden med? Jag tycker att du ska börja blogga igen!

   Radera
  2. Sent svar kommer här: ja! I augusti hade vi vårt lilla intima bröllop i Stockholm med bara närmaste familjen. Festen hoppas vi kunna ha i Spanien kanske redan nästa år. Andrés bor faktiskt fortfarande i Tyskland och jag i Sverige. Det var såklart inte planen, men jag blev erbjuden en tidsbegränsad anställning i Stockholm efter ett och ett halvt år som arbetssökande pga pandemin. Jag kunde helt enkelt inte säga nej. Men i december ska vi flytta ihop. I Sverige om han får jobb där tills dess, i Tyskland om inte.
   Blogg blir det nog inte, men funderar på att dra igång ett instagramkonto framöver. Har du instagram?

   Radera

ny gadget

ny gadget