lördag 3 juli 2021

Kvällstimmar på ett bytorg

 Klockan är nio på kvällen när vi stoppar in barnen i bilen och åker till grannbyn Los Romeros för att äta middag. En sådan där spontan grej man kan göra en fredagskväll när Jesús rep med gruppen är inställt.

I byn finns ett litet torg med en kyrka och en bar. Vita plastbord är utställda och runt om sitter sällskap och äter, dricker och pratar, och på torget spelar ett gäng ungar fotboll, några andra har dockvagnar och leksaker med sig.

Disa är snart igång och leker tafattlekar och kurragömma med ett par tjejer, vi beställer dryck, ensaladilla, härliga tomater med salt, friterad bläckfisk och pommes frites till barnen, torsk till Jesús och kött i whiskeysås till mig. Runa äter oliver, solen går ner, det är ljummet i luften och allt är bara så där behagligt avslappnat och trevligt som det blir på ett litet sydspanskt torg en sommarkväll med en trevlig tapasbar som serverar god, hemlagad och billig mat. Disa kommer då och då och äter bläckfisk och doppar picos i ensaladillan, Runa äter en massa pommes frites. Disa leker med en av Jesús elever som också råkar vara här, sedan med en pappa som lyfter upp alla ungarna på torget så de kan klättra i lyktstolpen. Runa går omkring och tittar och tar plötsligt med sig en lite sparkcykel som tillhör något av barnen och går runt med den en lång stund. Hon studerar glasskylten noga och Disa och jag går in i baren och hämtar tre glassar från frysen, visar dem för servitören som antecknar. Ingen har längre ansiktsmask, det är nästan som innan pandemin!

Det här är en av många trevliga saker med Spanien. Det är så enkelt att ta en spontan tapasmiddag på ett litet torg och prata om roliga saker medan ungarna leker med andra barn.

Vi har verkligen mycket roligt framför oss. Nu under lördagen är det fullt upp. Först barnkalas (barnkalas är ofta en ursäkt för de vuxna att träffas, det är ofta inte så inriktat på barnen) vid utomhuspoolen i Alájar. Picnicklunch. Vi tar med pannkakor, falafel och svamp-croquetas (ej hemgjorda), isbitar och juice. Framåt sextiden åker vi till Las Chinas där den alternativa marknaden återuppstår efter långt coviduppehåll. Där kommer att finnas många vi känner. Och sedan, någon gång under kvällen, åker vi vidare till Paus bar i Castaño del Robledo där vår kompis Lincoln spelar gitarr. Och dagen därpå, på söndagen, ska vi fira min födelsedag igen (kul att fylla 39!), då får jag presenten av Jesús, som är det bästa tänkbara - en utflyktsdag i Portugal med besök på favoritrestaurang (musslor i champangnesås!), bad i havet, plocka snäckor... Åh!

Och om två veckor har jag semester. Det blir två veckor med efterlängtat husfix, kanske besök i Portugal, och så en vecka på kusten. Kalas för Disa som fyller sju...

Klockan på kyrkan närmade sig tolvslaget när jag började bli sömnig och vi bröt upp. Båda barnen somnade i bilen, det var bara att bära in dem och lägga dem i sängen.


Vad har ni för helgplaner?

11 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter. Jag har inga högtflygande planer direkt. Jag måste till banken och sen måste jag handla... Mina hallonbuskar är överfulla med stora hallon så jag måste staga upp dem men pinnar hjälper inte längre utan det måste bli bågar från trädgårdshandeln... Jag har skjutit upp det länge nog nu!
  Regnar det blir det städning inne, fortsätter solen att skina blir det trädgårdsarbete... Imorgon kommer jag att hälsa på vänner i närheten. Ja, så måste jag köpa en kaffekokare också, pulverkaffet är verkligen INTE gott! Sen är jag nog klar... He he!
  Hoppas att ni får en underbar helg och grattis till dina 39 år i efterskott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana där bågar har jag sökt efter. Jag började undra om jag har drömt, ifall de finns på riktigt, för här i Spanien går de inte att få tag på.

   Radera
 2. Låter härligt! Här är det dimma idag. Ett barn i Algarve och ett annat hos en kompis på fest. Sverker och jag ska upp till stugan med ett lass möbler.

  SvaraRadera
 3. Härligt. Särskilt "en pappa som lyfter upp alla ungarna på torget så de kan klättra i lyktstolpen"

  SvaraRadera
 4. Låter underbart ❤️. Här var det en lugn dag med lördagsmarknad,siesta och sen områdets pool på eftermiddagen. Imorgon väntar första vattenlandet för denna sommar. Vi är uppspelta både vuxna och barn. Skönt att slippa masken nu så fort man går ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en perfekt dag! Och vattenland! Det väntar Disa på!

   Radera
 5. Vad härligt ni har det! Och snart semester och ännu mer frid och nya äventyr.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget