söndag 21 mars 2021

Flytten och första tiden i nya huset

Hela eftermiddagen tillbringades i Aracena.Tapaslunch på Noria, spontanträff med spansksvenska familjen, efter fikat med dem gjorde jag ärenden, som att hämta det 17,5 kilo tunga bokpaketet från Sverige och handla, medan Jesús och Noelia hängde med de fyra barnen. Nybakad pizza från pizzakiosken i bilen, sedan åkte vi hemåt. Och när vi körde förbi "vår" gata i Aracena där huset som vi inte längre hyr ligger... Kändes det SÅ BRA. Det där huset och den gatan har jag aldrig tyckt om, och vi behöver inte åka dit mer, vi åker till Aguafría istället. Glädjen över detta!

 

Men flytten har varit jobbig, som flyttar väl alltid är.

Flyttlasset gick lördagen den 27 februari. Men eftersom damen skulle bo var till måndagen, då överlämnande av nycklar skulle ske, fick vi sova två nätter i ett öde, tomt hus i de två hårda sängar som tillhörde inredningen. Vi flyttstädade, slängde och plockade ihop småpryttlar som blivit kvar. Hela måndagen tillbringade tjejerna hos våra nya svenskspanska vänner, efter ett desperat telefonsamtal till dem, medan Jesús och jag gjorde klart. Var gör man av gammal blomjord från blomkrukorna, och all sand i sandlådan? Jesús körde iväg sanden i hinkar i flera omgångar och lastade av den på diskreta platser.

På kvällen var allt äntligen färdigt, gamla huset färdigt att lämnas. Jesús hämtade barnen, jag handlade nödvändiga saker samt en chokladask och sushi, och så kom vi fram till vårt nya hem rätt sent, det var mörkt och regnade och vi ledde in barnen i ett kallt, otrivsamt hus med kartonger upp till taket. Vi ställde fram en stor, lila flyttkartong som bord och satte oss runt den och åt sushi.

Eftersom vi båda jobbar hann det inte bli mycket uppackande den veckan.
Jesús och Runa sov på vår sängmadrass på golvet, Disa och jag på en uppblåsbar madrass i det andra rummet.På helgen fick vi tid att skruva ihop sängen, matbordet och tid att hitta lådan med barnens kläder. Tornen med lådor minskade till hälften och sovrummet blev så himla mysigt att alla ville sova där och vi trängde ihop oss fyra personer i 135-centimeterssängen och sov uselt. Nu sover jag där med barnen och katten, Jesús sov en vecka på luftmadrassen, sedan åkte han och köpte en madrass till våningssängen som damen lämnat kvar, som vi delade på mitten. Men även om vi bara är tre personer i 135-sängen blir det trångt...Varje dag möts vi av nya överraskningar. Vill man uttrycka sig lite drastiskt har vi kastats vi mellan lycka och förtvivlan, men det är kanske att ta i. Men det var jobbigt när elektriciteten försvann i hela köket och halva tjejernas rum. En hel förmiddag gick åt till att prata med damen som vi hyrköpt huset av och elektriker. Jag fick tag i en elektriker på egen hand. Firman hade redan en kille i byn som var ute på annat jobb och när han var klar med det skulle han ringa. I samma stund som hans telefonsignal gick fram kom strömmen tillbaka. Ingen idé att leta fel när allt funkar, sa han och åkte hem. Jag drog iväg för att handla till kvällens födelsedagsfirande av Jesús, hade ju inte kunnat laga mat eftersom köket var strömlöst och var beredd att be vännerna att ta med mackor istället, och när jag kom hem var strömmen borta igen. Förste gästen hittade rådigt en enorm förlängningssladd och fick igång både spis och kylskåp och så klarade vi oss till dagen därpå, när näste elektriker hittade en sladd som hade lossnat. Inga kontanter hade jag att betala honom med, men fick veta att vi kunde åka och lämna 30 euro i köttaffären i grannbyn på eftermiddagen.Så var det spisen som slutade att fungera när den blev fuktig, när min musselgryta pöste över. Jesús fixade det med att blåsa varmluft från hårtorken på undersidan tills allt var torrt.

Den gamla tvättmaskinen med sprucket glas vägrade fungera, tills damen avslöjat hemligheten med den.

Fuktskador på övervåningen från takfönstren som läcker in. Det förstörda golvet som tanten lagt en plastmatta över och som är så svajigt att det inte går att ställa en bokhylla där eftersom den kan välta. Elsladdar och eluttag som går utanpå väggarna istället för inuti, avsaknad av lampor, ljusknappar som sitter på konstiga ställen. Köksdörren mot trädgården som är så dålig att den har en stor springa mot väggen där kalluften kommer in, alla kalla englasfönster, tvättmaskinsläckage, trädgården som är en djungel, och innehöll lastbilen, som välte över huset för många år sedan, gift? Det sanerades, men kan det finnas gift i jorden där vi ska odla? Och varför är nästan alla spanska hus jag bott i så fruktansvärt opraktiska? Varför finns ingenstans att ha badrumssaker mer än på duschhyllan och bredvid handfatet? Var ska vi göra av alla badrumsprylar? Varför finns ingenstans att förvara mat i köket, och varför måste tallrikarna och glasen stå på en hemmabyggd hylla i golvnivå där katten slinker in? Och kylan - hur sjutton ska vi överleva nästa vinter i det här huset??

Men så är det allt det där som väger upp. Världens hemtrevligaste knarr i sovrumsdörren, till exempel, och de små mysiga trapporna upp till de båda rummen.Det hemliga rummet i anslutning till sovrummet är just nu ett underbart, tyst arbetsrum samt pysselrum för Disa. Det ska bli garderob, och det andra lilla inbyggda rummet får istället inrymma skrivbordet och pysselmaterialen. En snickare har varit och kikat på plastmattegolvet för att lägga ett helt nytt trägolv i barnens rum. Så fint det kommer att bli! Väggarna ska målas och tjejerna kommer att få ett väldans mysigt rum med utsikt mot fikonträdet. Huset ska isoleras med nya fönster och dörrar och längre fram i tiden ska en rejäl pelletsbrännare installeras och sprida värme i alla rum. På övervåningen ska ett trägolv läggas, fönster bytas, fukt saneras, mer ljus ska in, och sedan blir det ett härligt bibliotek/musikrum, trivselrum och gästrum.  Badrumsrenovering och, definitivt, en köksrenovering. Med köksskåp och fläkt ovanför spisen och belysning. Åååh... Men allt det ligger ett antal år framåt i tiden.


I takt med att möblerna och sakerna har kommit på plats börjar huset mer och mer kännas som vårt. Huset är mycket personligt och vänligt, och som gjort att ha besök i och perfekt för ungar att leka i. Och trädgården! Det är någon vecka sedan som jag kunde gå ut i den och se på den med egna ögon, utan att tänka på damen som bott här. Om man tar bort mängden av taggiga björnbärssnår, rishögen, stubbar och misshandlade fruktträd... Hängmatta mellan korkeken och smultronträdet. Gunga och klätterrep i fikonträdet. Det finns plats för höns. Ett litet avokadoträd står i ett hörn. En enorm jasmin växer rakt över den stenlagda terrassen utanför köket! Vinrankorna börjar få blad. Mandelträden har blommat och nu lyser vita blommor från något annat träd, oklart vad. Persikoträdet vid verandan får fler och fler rosa blommor för varje dag, och citronträdet, med flera frukter kvar att plocka, börjar få knoppar. Trädgårdslandet planeras i tankarna, liksom en liten kryddträdgård. Fröer har kommit med posten, här ska sås ätbara saker, och pioner. Pioner ska finnas i min trädgård, liksom fläder och ett svenskt äppelträd, som jag ännu inte vet hur jag ska frakta hit. Två krusbärsbuskar väntar på att grävas ner, hallon ska planteras, blåbär, smultron och jordgubbar ska finnas nedanför terrassen där barnen lätt kan gå och plocka.Från huset hör vi hästar, åsnor, får, tuppar och en massa småfåglar. En märklig fågel skriade härom natten. En långhårig, svart katt har flyttat in under vårt trädgårdsbord där jag har gjort en bädd åt honom i en fruktkorg. Han verkar ha blivit lämnad.Utsikten från köksfönstret är hänförande, och lustigt nog ser man rakt mot berget San Cristóbal, som jag har skrivit om tidigare.
Huset är gammalt och behöver tas om hand. Men det är så otroligt trivsamt här. Det är som gjort för att umgås i, lekas i och trivas i. Huset kommer att bli underbart. Varje dag går jag ut i trädgården eller tittar genom köksfönstret och tänker, får vi verkligen bo så här? Har vi haft en sådan tur? Får vi stanna? Detta känns så rätt. Här vill jag bli kvar.19 kommentarer:

 1. Vad skönt att det känns så rätt! Ni har kommit hem.
  Mycket att göra, men kan man ta det lite peu á peu, så kommer det säkert att gå jättebra. En flytt innebär alltid en himla röra.
  Lycka till i det "nya" huset!

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande och härlig trädgård och utsikten är så vacker! Jag förstår att ni trivs... Att känna att det är rätt så där direkt är ett säkert tecken - ni har hittat ert hus nu. Grattis och lycka till med alla små och stora projekt :)! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att vi har hittat vårt hus! Här vill jag stanna!

   Radera
 3. Hej Annika!
  Anade att du skrivit eftersom du skrev på min blogg. Blir alldeles yr i huvudet av allt du räknat upp och allt som måste göras! Ni behöver en handyman hahaha...Få se när du får tid att skriva och byn vill jag se hur den ser ut! Kram så länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag borde byta ut Jesús mot en händigare person!

   Radera
 4. Fikon, persikor, och björnbär ! Vilken lycka.

  SvaraRadera
 5. Åh så fint med ett hus att älska! Det är bara bra att allt får ta lite tid att fixa, då hittar ni de bästa lösningarna. Kolla det som är riskfyllt som el... och fortsätt njuta av att din dröm blev sann!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en dröm som blivit sann!

   Radera
 6. Ja huga vad bökigt att flytta, och speciellt med små barn, men härligt att det känns som att ni hittar hem! Det gäller att se möjligheterna och inte bara problemen! Ser fram emot fler bilder när ni kommit i ordning och från trädgården!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! I nästa inlägg blir det en massa trädgårdsbilder!

   Radera
 7. Fint att höra att ni hittat ett hus som känns rätt trots allt fix! Det låter underbart. Håller med ovan, ta allt pö om pö och känn in er, och prioritera elen och annat som potentiellt kan innebära fara först.

  Vet inte hur mycket plats ni har i köket/matplatsen, men vi har precis byggt köksö och det är ett tips om ni vill ha mer köksförvaring. Har monterat ihop den av IKEA-köksstommar, med en stor skiva ovanpå med överhäng på två sidor. Så den går att sitta vid som bord, samtidigt som det ger en massa extra köksförvaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter smart! Men köket är rätt litet. Stort med spanska mått eftersom ett matbord får plats, men det finns inget utrymme för något annat.

   Radera
  2. Ryms ett bord så ryms en (liten) köksö! Byt bordet mot köksö och få mer förvaring ;)

   Radera
  3. Jag fattar! Smart idé. Men det passar inte alls i det köket, det skulle enbart se malplacerat ut.

   Radera
 8. Så härligt att ni känner att ni kommit hem. Helt fantastiskt ju! Jag hoppas att ni prioriterar att ta dit en elektriker som går igenom elen i hela huset och som kan fixa det så att det blir säkert. Och sedan tänker jag att jag hade prioriterat det läckande taket, kolla om det bildats mögel eller hussvamp eller nåt sånt. Vet inte mycket om sånt, men det kan vara värt att kolla upp så ert drömhus kan restaureras/bevaras på bästa sätt. Men ja, ta allt pö om pö, som de andra skriver, tids nog blir det superfint ska ni se.

  Jag längtar efter att komma och hälsa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vi prioriterar olika! Jag prioriterar att inte frysa ihjäl till vintern. Men vi får se hur det blir :-)

   Ni är så himla välkomna!

   Radera
 9. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget