fredag 20 november 2020

Samtal med polisen och eventuellt husköpBloggtystnaden beror delvis på att dygnet bara har häften så många timmar som jag behöver för att hinna jobbet, studierna och barnen, men bara delvis, för det är något annat som också upptar tiden och tankarna. Det kan vara så att vi kanske kommer att... Köpa ett hus. Ett vänligt, trivsamt hus med stark hemmakänsla och personlighet, som visserligen behöver golv på ovanvåningen, kök och en del annat pyssel, men som samtidigt har ett gammalt fikonträd i trädgården, en pool och en stenlagd terrass med vinrankor som skuggar...

Innan vi skriver på kontraktet ska en av mina tidigare elever besiktiga huset, och vi själva skulle vilja se det ordentligt, man kan ju inte precis gå runt och granska när ägaren till huset är med... Men så är problemet att vi har perimeterkarantän. Det betyder att vi inte får lämna Aracena utan giltigt skäl. Att besöka huset som man planerar att köpa och som ligger i en annan kommun är inte ett giltigt skäl. Besiktningen kan göras, det är arbete och arbete är ett giltigt skäl till förflyttning. Men hur ska jag följa med och besöka huset? Hur länge kommer karantänen att vara? Med största sannolikhet förlängs den från nästa vecka med två veckor, över långhelgen första veckan i december så ingen får för sig att resa då, men den kanske kommer att pågå ännu längre?

Jag gick till polisstationen för att fråga om jag skulle kunna åka och se huset utan att bli bötfälld.

- Nja, att åka och titta på hus är ju inte ett giltigt skäl, sa polisen. Men om du skulle ha ett ordentligt, formellt intyg från mäklaren och jag skulle stoppa dig i en poliskontroll, så skulle du få åka vidare. Att köpa hus är ju inte precis som att åka någonstans och köpa en tröja.

- Jag skulle alltså kunna åka med ett intyg från mäklaren?

- Jag skulle släppa igenom dig, men det beror på vem av mina kollegor som stoppar dig.

- Jag hörde att det är fler trafikkontroller på fredagar. Vi hade tänkt åka på fredag.

- Ja, då och under helgen har vi många kontroller för att hindra turister att ta sig hit.

- Är det bättre om jag åker en annan dag då?

- Ja, mitt i veckan är bättre.

- Hur mycket är böterna på?

- 300 euro.

- Det vill jag nog inte riskera... Då kanske det är bäst att vänta...

- Jag skulle som sagt släppa igenom dig, men det beror på vem du träffar om du blir stoppad.


Den här perimeterkarantänen gör att jag måste ha ett intyg från Disas skola bredvid mig i framsätet, redo att visa upp vid eventuellt poliskontroll. Att lämna och hämta skolbarn i en annan kommun är giltigt skäl att åka ut ur kommunen.

Andra restriktioner: vi får ses max sex personer, butiker måste stänga klockan 18, restauranger får inte längre servera middag, utegångsförbud redan kl 22... Jag brukar inte vara ute efter 22 eller före klockan 7 på morgonen, men när jag sitter och jobbar kryper det i hela kroppen av en slags klaustrofobi light av vetskapen att jag faktiskt inte får gå ut även om jag skulle vilja.

20 kommentarer:

 1. Usch ja för alla restriktioner och för viruset såklart! Hoppas bara restriktionerna hjälper i alla fall, så de inte bara tar knäcken på ekonomin! Jag tycker ju att ett eventuellt husköp låter som ett väldigt giltigt skäl att rulla ut på vägarna, och väl på plats ska ni ju inte umgås med folk? Helt sjukt begränsande och ologiskt. Hoppas ni får möjlighet att se huset och att det går vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har restriktionerna börjat ge effekt, det känns bra.
   Ja, ologiskt att inte få åka och se huset, tycker jag också. Men alla över en kam, vet du. Regler är regler.

   Radera
 2. Åh, vad spännande med ett husköp (om det går i lås...)! Låter mycket härligt och mysigt. Kul med något positivt att tänka på mitt i allt elände. Håller tummarna för er! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, haha, jag hinner inte tänka lika mycket på eländet, jag tänker på huset istället! Det är roligt!

   Radera
 3. Haha, den spanska polisen alltså. Vad ska man säga.

  Håller tummarna för husköpet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kändes som om vi stod och diskuterade ett brott jag tänkte begå! Och det gjorde vi ju, på sätt och vis...

   Radera
 4. Men vad underbart roligt att ni kanske hittat rätt hus. Vad fint det verkar med pool och uteplats. Fördelen är väl att det säkert inte finns andra spekulanter heller? Visst planerar de väl att ni ska kunna fira jul? Vi tror att karantänen kommer upphöra den 1 december i Frankrike men kanske med nya restriktioner (typ 100 km) eller olika för olika regioner? Jag känner mig frustrerad av att bara röra mig inom 1 km och att inte kunna shoppa, men jag tycker att det är väldigt mycket enklare nu än första karantänen när vi inte hemskolar. Dock rätt sur för läraren ger massa läxor vilket gör att helgen ägnas till att lära sig rabbla poesi utantill...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett sådant trevligt hus! Det känns som vårt! Nej, det finns inga andra spekulanter, det är få som ens kan tänka på att köpa hus nu. Vi har en sådan otrolig tur med våra jobb, Jesús och jag.

   Vår karantän är till 10 december. Jag vet inte hur det kommer att bli med julfirandena, men det känns som en dålig idé att samlas hela släkten...

   Det låter tufft med läxorna som ni måste ägna er åt. Visst är din son rätt liten, inte mycket äldre än Disa?

   En kilometer låter så lite. Bättre än total hemkarantän så klart, men ändå.

   Radera
  2. Ja vi med har tur. Min sambo säger att vi inte ser de som drabbas ekonomiskt för att vi tillhör medelklassen och bor i en "ganska fin" förort... Vi sparar mer pengar än vanligt eftersom vi inte reser eller shoppas.
   Han är 9. Han ska lära sig en dikt som har 21 verser utantill. De hade tre veckor att lära sig men vi började bara fem dagar i förväg.
   Valet av dikt har med mordet av läraren Samuel Paty att göra... Liberté av Paul Eluard som skrevs under andra världskriget.
   Men jag är fel person att stötta för jag fattar inte riktigt varför man ska lära sig dikter utantill och speciellt inte flera stycken, vi har redan glömt dikten vi lärde oss i oktober (som var kortare)...
   1 kilometer är klaustrofobiskt, men typ realistiskt vad man hinner om man rör sig i en cirkel eftersom tanken är att man ska vara ute i en timme, men det känns konstigt.
   Det är ingen här som följer rekommendationerna. De anpassar lite som de vill och det är nästan inga kontroller.

   Radera
  3. Vi ska fira jul med 6 personer. Hela familjen har annars 15 personer.

   Radera
 5. Roligt med huset!!! Men vad jobbigt att behöva riskera böter! Titta på hus är ju verkligen inte "nöjesshopping". Här är också ganska strikta rekommendationer faktiskt. Ingen alkoholservering efter 22. Man ska undvika shopping, bio, museer, badhus, gym etc. Man ska också undvika kontakt med alla man inte bor med. Inga böter dock, i varje fall inte för privatpersoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga böter för er, men mycket strikta restriktioner att förhålla sig till! Jag hoppas att de snart kan lättas på.

   Fantastiskt spännande med huset! Nu hoppas vi att allt går vägen! Jag tror att vi har pandemin att tacka för det här huset.

   Radera
 6. Jag har också ett intyg från jobbet i handväskan även om jag jobbar i samma kommun och dessutom nu hemifrån. Vilket jag tycker är suveränt! Särskilt när jag har senare skiftet och det drar ut på tiden.

  Men nog om det! Underbart med huset! Suveränt att ni hittat något ni ens kommit så långt på. Var det samma hus du skrivit om tidigare? Fast det hade ingen trädprd att prata om, om jag minns rätt. Så nej, detta måste vara ett annat. Spännande!

  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är inte huset som vi såg på visning, som jag skrev om tidigare. Du minns rätt, det hade ingen trädgård. Det har detta! Det har visserligen en pool lite knasigt placerat mitt i, så det finns inte mycket plats förr att gräva trädgårdsland och plantera träd, men något litet hörn ska jag väl få till! När man börjar rensa i trädgården visar det sig nog bli mer plats än det verkar. Det är en lite spännande trädgård, om än risig, jag vet inte riktigt vad som växer där mer än persikor, citroner, lagerblad och fikon. Det känns så bra!

   Intyget är en trygghet. Det är skönt att komma hemifrån lite, det är lätt att känna sig lite instängd annars.

   Radera
 7. Ja men så roligt! Hopoas ni kan fixa ett fint intyg fr mäklaren som intygar typ dag och tid för visningen, adress osv. Stämpel och underskrift osv. Ju mer detaljerat det är desto mer säkert gissar jag. Ni måste ju se huset ordentligt igen innan ni bestämmer er kan jag tycka.

  Segt med utegångsförbud. Hoppas denna dumma smitta snart är borta! Kram på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, huset behöver ses igen, man kan ju inte bestämma ett husköp efter en sådan översiktlig titt som sist. Vi hoppas på det bästa! Alternativet är ju att se det efter karantänen, men om den tar slut den 10 december, som är det datum som gäller nu, eller inte, det vet ingen.

   Radera
 8. Spännande med huset, men inte lätt dessa dagar.
  Vi får röra oss fritt i Wales, men inte åka in i England, som ligger 2 km från mitt hus.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tokigt. Har du läst om Haparanda och gränsen som hindrade svenskar att ta sig över till den finska sidan? https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aw5GE4/svenskarna-har-stoppats-vid-finska-gransen--i-fyra-manader

   Radera
 9. Så roligt, Annika, som ni har längtad efter ett hus!! Hoppas verkligen att ni tycker om det på plats och det går som ni vill ha det!

  SvaraRadera
 10. Jag bytte dator lite oplanerat när pandemin bröt ut och då försvann alla mina bloggfavoriter. Igår kom jag plötsligt på att jag inte läst din blogg på evigheter. Det var så kul att hitta tillbaka, lite som att träffa en gammal vän igen efter lång tid. Fast med skillnaden att du ju inte känner mig 😅 Disa har blivit så stor, en tjej och inte en pluttis.

  En liten undran jag har nu är om husköpet kommer att innebära att ni inte flyttar tillbaka till Sverige? Eller hyr ni ut huset då? Spännande med husköp hur som helst, jag hoppas att ni får det!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget