tisdag 17 februari 2015

Öppet brev till David Batra

David, jag gillar verkligen din indiska kokbok. Det är en ren glädje att bläddra i den, läsa anekdoter, tankar och recept. Vi har provat flera av dem och jäklar så gott det blir! Den kryddiga blomkålen är en favorit.




Du måste förstå hur mycket jag gillar boken när jag säger att jag har lyckats skaffa garam masala. Det är sannerligen ett projekt när man bor i Sevilla. Sevilla är visserligen en av Spaniens största städer, men att hitta en produkt som inte ingår i det traditionella spanska köket är... problematiskt. Man lär sig ju efter en tid, det är möjligt att få tag på färsk jäst, dill (El Corte Inglés för den som undrar), potatismjöl (en gång för sju år sedan, har aldrig hittat det igen) och mald kardemumma om man är envis och inte har någon tidsgräns.
Den fina garam masalaburken fann jag i en ny amerikansk livsmedelsbutik i centrum, och även sambal oelek har jag fått tag i.
Jag räknar inte med att någonsin hitta chiliflakes, färsk chili, osaltade cashewnötter eller svarta linser här, men ingredienser är utbytbara.

Här i Sevilla älskar vi att åka ut på landet och grilla, och det var precis vad vi gjorde i helgen. Förutom köttet som skulle grillas fanns det tre tortillor på bordet, en pisto, morötter i vinägrett, färskt bröd, drycker, hemgjorda minidonuts, oliver och så vidare.




Jag hade gjort den kryddiga blomkålen från din bok, den gjorde succé. Och så hade jag med mig färsblandning till kebabgrillspetten.

Jag fattar ju att du inte kan ägna boksidorna åt långa beskrivningar över tillagningsmetoder, det gör jag ju.
Men en liten hint?
Eller är det sådant man bara vet ändå, allmänbildningen liksom?
Grillspetten gjorde inte succé. Mest för att det bara var en i gänget som provade, och han åt av den råa färsen, efter att den hade ramlat av pinnen (det var ett stort grillgaller med brett mellan pinnarna, så grillspettet fick grillas mellan två tegelstenar) och skrapats upp i en hög på en papptallrik, för att se om det var värt att satsa på, det vill säga om det var värt gå och leta efter en platt sten att steka köttet på i elden. Utan spett.
Han tyckte faktiskt det, en sten hittades och tvättades av, den tappade färsklumpen smetades ut och tillagades i elden, men ingen var sugen på att smaka, trots att den var mer än genomstekt. Mycket mer.



Nu står burken med kryddig färs i kylen. Grillspetten ska göras i ugnen istället.
Men alltså, hur grillar man färsspett?

26 kommentarer:

  1. Underbart! Jag vet ju vid detta laget ALLT om att hitta kardemumma i mina trakter... Har du butiken DIA i dina trakter? Såg att de faktiskt hade malen kardemumma, inte bara hela kapslar! Nu när jag har en massa hittar jag det överallt. Men så är det väl alltid.

    Nu vet jag inte receptet men det får ju inte vara för löst. Och sedan kan det vara enklare att göra som järpar och lägga dem i ett halster. Mamma och pappa brukar köra i två pinnar parallellt för då snurrar det inte vara runt på pinnen så att endast en sida grillas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart med två pinnar!
      Smeten var inte lös, men jag hade råkat öka mängden hackad lök.
      Jag har Día här, men i vår butik finns "bara" hela kapslar (blev förvånad att hitta kardemummakapslar där!)

      Radera
    2. Löken är ju rätt "hal" och gör nog att det halkade av ifrån varandra. Är det ägg i? Det binder ju annars ihop.

      Radera
    3. Haha, kanske var det den hala lökens fel!
      Jo, det var ägg i.

      Radera
  2. Sååå roligt att läsa det här inlägget! Vi känner verkligen igen letandet efter olika produkter. Mestadels svär vi över att det bara är vissa butiker som har créme fraiche och stora burkar med yoghurt. Sedan har vi ägnat mycket tid åt att hitta kryddor. Häromdan köpte jag två burkar (lika bra att passa på) sambal oelek i en affär där vi aldrig varit förut. Minns inte namnet men det började på E och var ganska kort, en jättestor supermercado. Svarta linser råkar vi ha i husbilen (present) men jag vet inte riktigt vad jag ska använda dem till?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårigheten att hitta ingredienser är en av anledningarna till att vi i princip bara äter traditionell spansk husmanskost.
      I början var jag frustrerad över att inte hitta det jag behövde, men det har (nästan) gått över nu. Kardemumma, pärlsocker och kakao tar jag med från Sverige till exempel, och man lär sig att (nästan) sluta längta efter filmjölkslimpa och annat hembakat bröd efter favoritrecepten.

      Radera
  3. Ja som svensk är man ju bortskämd med ett stort utbud av internationella och exotiska ingredienser i de flesta matbutiker. Det har liksom blivit en självklarhet Jag upplever samma sak som du här i Portugal när jag behöver något som inte ingår i traditionell portugisisk matlagning. http://www.bortugal.se/nagot-ni-saknar-fran-sverige/
    Det är ju kul att kunna variera sig lite...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket som inte går att laga... Avsaknaden av olika sorters mjöl, filmjölk (filmjölksbröd!), kryddor, sådana saker saknar jag. Jag köpte en flaska chilisås och rågmjöl vid mitt första och enda besök i svenskbutiken i Fuengirola (det är att åka långt för svenska produkter) och jag är så rädd om dem att jag inte vågar använda dem så de tar slut.
      Kul inlägg!

      Radera
  4. Färsk jäst och dill hittar jag lite vartstans, bla pa Eroski. Chiliflakes köper jag med mig fran Sverige, samma sak med andra kryddor som vitlökssalt (älskart!) m.m
    Färsk chili har jag nog aldrig sett här och inte sambal oelek heller..jag har faktiskt aldrig provat sambal oelek sa jag vet inte hur det smakar och vad jag borde byta ut det mot men dom recepten jag gjort som borde innehalla det har jag haft i tabasco och pimenton istället och det smakar iaf gott :)

    Kardemumma visste spanjorerna (här omkring) inte ens vad det var tills för inte alls länge sen..eftersom det numera säljs "pack" med kardemumma m.m till drinkarna sa har dom lite koll iaf, fast dom tror att man bara använder dom i drinkar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det med kardemumman, kanske är det detta med drinkarna som den säljs hela kapslar på El Día numera?
      Jag köpte min lilla flaska sambal oelek på Carrefour, annars har vi här ett par stora kinesiska mataffärer där man kan hitta sådant.Har aldrig varit på Eroski, har ingen sådan affär i närheten.
      Jag får ta med mig chiliflakes från Sverige. Vad har du det till?

      Radera
    2. Det med kardemumman, kanske är det detta med drinkarna som den säljs hela kapslar på El Día numera?
      Jag köpte min lilla flaska sambal oelek på Carrefour, annars har vi här ett par stora kinesiska mataffärer där man kan hitta sådant.Har aldrig varit på Eroski, har ingen sådan affär i närheten.
      Jag får ta med mig chiliflakes från Sverige. Vad har du det till?

      Radera
  5. Jag har hittat färsk jäst i Mercadona. De är förpackade i tvåpack 25+25g. Det är ett typ gulrutigt papper runt. Den ligger nära mjölken (för några år sen). Jag har även köpt färsk jäst på bagerier (panaderías) när jag bodde i Salamanca, det var innan jag hade tillgång till Mercadona. Vanliga havregryn att göra gröt av har jag också hittat på Mercadona, fanns ej i Salamanca mer än i herbolisterías. Mitt hetaste (!) tips för att få tag i färsk chili är att odla det själv i en kruka. Inte så svårodlat vad jag förstått! Sedan kan du ta dina chilifrukter och hänga upp på tråd och torka till vintern. Cashewnötter som är salta kan man skölja av så blir de o-salta. Jag har testat det och det kändes som om det funkade.

    Men jag håller med dig om att det är mkt i matvaruväg man saknar i Spanien. Och framförallt känslan i en mataffär. I Spanien tycker jag alltid det luktar så mkt: färsk fisk, tvättmedel osv. I Sverige är det doftlöst... Kanske luktar lite bröd. eller inte. Och den eviga jingeln sen: Mercado-ona Mercadona! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också köpa färsk jäst på Mercadona, har inte sett det någon annanstans. Melodin är gräslig. Stackars människor som jobbar där!
      Det blir nog ingen chiliodling. Jag har försökt att odla ají, små sydamerikanska superstarka chilifrukter, men den plantan tar sig aldrig. Det är nog för mörkt i lägenheten.
      Ska testa att skölja av nötterna!

      Radera
    2. Den jästen finns även på Carrefour.

      Radera
  6. WUT?!?! Går det inte att få tag i färsk chili i Spanien? Jösses, flytta genast hem igen, det går inte att laga mat utan färsk chili! Vet de inte om att de milda sorternas chili kallas just "spansk peppar"? Du får odla egen, det borde vara tillräckligt många soltimmar även under vintern att odla den i kruka. Se bara till att den inte torkar ut. Sen får du torka den till chiliflakes o liknande.

    Om du kan få tag i hela kardemummakapslar till mig så kan jag skicka ner den malda varianten till dig. Hela kapslar är tji att hitta, men ska va med i en del indisk mat jag vill testa. Kardemumma är okej i mat, men inte i bullar/vetebröd.

    Fast, å andra sidan, ett land där man kan slippa undan dill är nog ändå ett ganska bra land...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor med soltimmar, men inga strålar hittar in i vår mörka lägenhet... Så det blir ingen chiliodling förrän jag har hittat ett hus åt oss.
      Hela kardemummakapslar? Inga problem! Just i dag hittade jag sådana i närmsta mataffären! Jag har mald kardemumma som jag fått från Sverige, men hojtar till när lagret sinar!
      Vad gör man förresten med färsk chili?
      Ett land med sådana här tomater och apelsiner är ett rätt bra land, trots dillbrist:-)

      Radera
  7. Vad gör man inte med färsk chili?!?!?! Man har den ju i allt! https://trollcafeet.wordpress.com/tag/chili/
    Senast hade jag det när jag stekte bläckfisk. Men, jag har det i kola till jul. I tomatmarmelad. (Vill inte ens tänka på hur fin marmelad det skulle bli med dina tomater...) I sillinläggningen. I alla former av grytor, inkl korvstroganoff och köttfärssås. Har bakat bröd med såväl färsk som torkad chili. Vi som äter ost kan tänka oss att stuffa en chili med nån god ost att ha som typ "tapas". Färsk chili är underbar att grilla och ha som tillbehör till en köttbit. På hemgjord pizza måste det vara chili. Jag har inte gjort det än, men har planer på att rosta färsk chili för att få bort skalet, sen använda fruktköttet som smaksättning i glass. Glass med chilisås funkade iallafall...

    Dill är ogräs, inte ens korna äter det. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, hade ingen aning att chili är så användbart?
      Finfina recept, men jag kommer ändå inte att kunna testa ett enda, originalrecept, eftersom det alltås inte finns någon chili här...
      Korna äter inte dillen eftersom de inte får möjlighet att göra det! Dillen är för god för att bli komat!

      Radera
  8. Dill saknar jag inte heller... Bara gott på ägghalvan med kaviar samt på räkmackan. OK, mammas dillkött är väldigt gott! Men nä, saknar det inte.

    Men jag undrar om ni pratar om samma chili? Annika, menar du chilisås typ Heintz? Eller möjligen Sweet Chili?
    Färsk chilipeppar finns ju i varje grönsaksdisk och på marknaden.

    Kardemumma! Vad är vetebröd utan kardemumma? Attans trist och smaklöst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skagenröra? Laxpaj? Utan dill? Nä.
      (Finns på El Corte Inglés om du blir sugen någon gång:-)
      Ja, det kan man undra, om vi pratar om samma. Jag menar färsk chili (som jag faktiskt inte har sett någonstans, menar du stek-paprikan?), chiliflingor och chilisås som jag gärna gör Flygande Jacob av. Köpte en flaska i svenskbutiken i Fuengirola när jag var där i somras (http://casaannika.blogspot.com.es/2014/06/fodelsedag-i-fuengirola.html) , men är så rädd att den ska ta slut att jag bara använt såsen en gång. Möjligt att det går att få tag på sådan sås någon annanstans, jag har inte ansträngt mig.

      Radera
  9. Jag har också den där boken, den är så fin och allt ser så gott ut men jag har inte lagat en ända rätt, bli helt utmattad vid tanken på hur jag ska få tag på alla ingredienser. Men jag tar fram den då och då och drömmer mig bort :)
    Kakao finns på Mercadona, märket Valor tror jag det är, står vid Cola Cao, en rund gulidg burk ca 3€.
    Ett tips är att åka till Gibraltar, där finns en jätte stor engelsk matvaruaffär med helt underbart utbud. Tycker resan dit är värt det bara jag får gå i butiken ett par timmar ;)
    Kardemumma (mald) tror jag att jag sett på en semilleria här i Lebrija.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag med min franska kokbok:-) http://casaannika.blogspot.com.es/2013/06/min-franska-kokbok.html
      Jag tar fram den och drömmer mig bort.
      Om du bara får tag i kryddorna så kan du prova recepten. Blomkålen blir himla god, kycklingen i currysås och laxen också (inte hell hour-laxen utan den kryddiga).
      Den kakaon har jag inte provat. Jag har köpt kakao på ett par andra ställen ,bland annat i semillerías, och den har inte alls varit som den jag är van vid; mörk och smakstark, så jag började ta med mig från Sverige. Är Valor-kakaon bra?
      Jag har aldrig varit i Gibraltar. Försökte en gång men då hade jag inte passet med mig. och J åker vart som helst hellre än till Gibraltar. Men jag skulle gärna vilja, någon dag så!

      Radera
    2. Jag tycker Valor Kakaon är mycket bra, använder den till bla kladdkaka och det blir riktigt god mörk-choklad-smak.
      Jag tycker väl inte Gibraltar är någon höjdare, nåt man bör se en gång men inte mer, men matvaruaffären gör det värt att åka tillbaka.
      När min mamma kommer på besök så hämtar vi henne i Malaga och då brukat vi ta vägen förbi Gibraltar på vägen hem. Ett tips är att gå in över gränsen och inte ta bilen, förra gången tog det 2 timmars bilkö att komma ut pga av problem i tullen.

      Radera
    3. Vad bra! Då ska jag prova deras kakao!
      2 timmar bara för att komma ut... Suck.
      J säger att Gibraltar inte är något att ha, även om han aldrig har varit där. Han är irriterad på att Gibraltar tillhör England och inte Spanien:-)

      Radera

ny gadget

ny gadget