onsdag 16 mars 2022

Sanddimman

Varje gång som jag tittar ut genom ett fönster, eller genom dörren, behöver jag nästan gnugga mig i ögonen för att se om det är mina ögon det är fel på. Men nej, hela landskapet är inbäddad i ett grågult ljus. Bergen har svepts in i en slags tjock dimma, även den i den här gulaktiga färgen. Det är så märkligt att till och med lilla Runa blev stående på en pall och tittade ut över landskapet. 

Det kallas calima. Luften är fylld av små, små sandkorn från Saharaöknen, och ljust nu ligger detta fenomen över hela Spanien. I Almería rekommenderas befolkningen att stanna inomhus för att inte andas i sig sanden. Här finns inga sådana rekommendationer, men visst känns det på läppar och i näsa att luften inte är ren.

Det har fallit ett par regnskurar, och som alltid när det råder calima blir ingenting rent av regnvattnet, utan tvärtom. Bilen är täckt av bruna sandstrimmor. Och de två handdukarna som hänger ute på tork är inte längre vita.

Helt vindstilla är det också, och det i kombination med det märkliga, gulaktiga ljuset ger en olycksbådande stämning. Olyckan har också drabbat oss, på sätt och vis. Igår kväll började det droppa in vatten från väggen. Det är inte roligt när det är en bastant, tjock cementvägg, och man dessutom är helt okunnig om vattenledningar och sådant. Men inte borde det väl kunna tränga in vatten genom en cementvägg?

Vattnet fyllde köksgolvet fortare och fortare ända tills Jesús stängde av vattenröret. I eftermiddag kommer en reparatör hit. Enligt händige Pedro, som kom och kikade på eländet, behöver varken huset eller ytterväggen rivas, han tror att det räcker med att knacka hål på en del av väggen och laga ett rör som borde finnas därinne. Jag satte i alla fall igång med att baka drömmar för att tänka på något annat (brände ändå en plåt), och så kom brevbärare med mystiska frön till Jesús, och ett tjockt kuvert från moster till mig. Ett kuvert fyllt med urklipp från lokaltidningen, ett brev samt, lustigt nog, godis som hon tejpat fast på insidan av kuvertet. Två nötcreme, en kexchoklad, en påse saltlakrits  och så tio geléhallon uppdelat i tre portioner, allting väl fasttejpat i kuvertet. Jag kände tacksamhet mot Disa, som inte gillar vare sig kexchoklad eller nötcreme, delade med Runa och sparade gelehallonen till Disa.

10 kommentarer:

 1. Ja, vi har också den där dimman! Det känns onekligen olycksbådande, men det är ju min allmänna känsla nuförtiden känns det som, så det matchade bra.

  Det gäller att hitta läckan alltså! Hoppas det går bra, och att händige Pedro fixar det snabbt!

  Nötcreme är ju supergott. Vi hittade det på "Maravilhas Nordicas" (svensk affär i Lissabon!) och barnen blev helt fast! Påminner en om barndomen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag som gläder mig åt att Disa inte tycker att det är så gott, för då får jag själv mer :-)
   Den butiken vill jag gärna besöka när jag åker till Lissabon i maj!
   Läckan i köket hittades coh lagades, diskmaskinsinstallatören hade använt en urdålig gummislang. Och enligt hantverkaren beror vattenläckan i väggen vid ingången på att vattenbolaget har ett läckande rör, och att de bör bekosta vår vattenskadade vägg. Hoppas att det stämmer!
   Vädret matchar med sinnesstämningen. Sanddimman håller i sig, men idag rä ljuset inte lika gult här.

   Radera
 2. Jag läste precis om sanden som blåste över flera länder söderut. Lät jobbigt och inte roligt alls. Hoppas att den snart försvinner. Är det en vanlig företeelse (du hade ju ett spanskt namn på den - därav frågan)?
  Hoppas att ni får vattenläckan fixad! Inte roligt med vattenskador :(. Vad var det för konstiga frön din man fick av brevbäraren? Det var väl inget olagligt som man blir snurrig av ;)?
  /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det händer ibland att de där sandmolnen dricker in över Spanien, det är inte så ovanligt. Men jag kan inte minnas att jag har upplevt det här i bergen tidigare.
   den ena vattenläckan är fixad!
   Jag vågade inte skriva ut det i inlägget, men det var marijuanafrön som brevbäraren kom med. En kompis till Jesús, som säljer marijuanafrön, skickade det till honom i present. Det är inte olagligt att odla småskaligt för hemmabruk, däremot är det olagligt att sälja. J röker ibland sent på kvällen innan han ska lägga sig, och när ryggen värker. Av stammarna kan man tydligen göra de där starka chokladpralinerna som han fick i sig, det är INTE aktuellt!

   Radera
 3. Om det blåser sydliga vindar kommer sanden från Sahara hit till Kroatien. Om det dessutom regnar faller sand ner och det blir sandfärgat i vår gränd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, i Kroatien också! Har ni sand nu?

   Radera
  2. Nej det regnar inte, det är bara när det regnar det faller ner

   Radera
  3. Ja, vi har haft mycket regn. Fortfarande faller det ner sand!

   Radera
 4. Ja, denna sand som kommer. Smutsigt överallt, men det går ju över.
  Tråkigt med vattenläckaget, hoppas allt går bra.
  Omtänksamt med lite godis "hemifrån".
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går över, ja. Bra att det regnar ändå, trots sand!

   Radera

ny gadget

ny gadget