onsdag 16 september 2020

Bara rektorn och fem lärare fick jobba kvar på skolan

 Inatt när jag hade varit uppe och gjort iordning nappflaska åt Runi blev jag liggande vaken. Det händer sällan att jag inte kan somna om, men jag hade kommit att tänka på Disas nya gymnastiklärare. De hade haft gympa med henne för första gången samma dag, och hon hade blivit så arg på Disas sexåriga kompis och skällt på henne för att det var något hon inte ville göra. Jag tänkte på snälle Rafa som barnen hade haft förra året, han fick inte stanna kvar det här skolåret. Jag tänkte på goa Belén, engelskläraren, hon fick inte heller jobba kvar. Jag tänkte vidare på Jesús som skulle ha haft Disas klass i musik i år, men han var också tvungen att byta skola. Av de omkring 20 lärarna är bara fem stycken plus rektorn kvar det här läsåret, alla andra har skickats till nya skolor.

Jag blir så frustrerad över det här värdelösa skolsystemet som finns i Spanien! Hur kan någon tänka ut något så dåligt? Jag låg och funderade på om det är möjligt att anmäla det till Europadomstolen (!) för att tvinga Spanien att skärpa sig.

Både lärare och barn är som spelpjäser i den kommunala skolan. Ingen hänsyn överhuvudtaget tas till lärarna, som förmodligen vill stanna kvar på sin arbetsplats, bo kvar med sin familj på en ort där de har rotat sig, och inte tvingas byta skola och ort varje år. Rätt som det är skickas de bara iväg. Ingen hänsyn tas heller till eleverna för att de ska slippa många lärarbyten.

Mest injobbade poäng och högst poäng på lärarproven som måste göras vartannat år gäller, de som har högst poäng totalt tilldelas skola först, och om den lärare som redan jobbar där har lägre poäng måste den byta arbetsplats.

Att så många fick lämna skolan i Fuenteheridos nu beror troligtvis på pandemin. Många storstadslärare söker sig till byar och landsbygd istället, av risken att det blir en ny karantän. Av samma anledning hyrs alla lediga bostäder i Fuenteheridos upp av storstadsbor (Sevillabor) med mycket pengar, som vill ha en alternativ bostad ifall det blir en ny karantän, och det har lett till att de bostäder som finns kvar till uthyrning har fått sådana överpriser att vanligt folk inte kan hyra dem.

Jag tänkte på rektorn, som under flera år har byggt upp skolan i Fuenteheridos till vad den är. En liten trivsam skola där fokus ligger på att både barnen och lärarna ska ha roligt i skolan och må bra, att de ska se fram emot att komma dit varje dag. Att de ska komma för att de tycker att det är roligt att vara där! Ett stort miljötänk och alternativa undervisningsmetoder, många roliga projekt vid sidan av. Alla lärare som har jobbat där har valt skolan just därför, de trivs med undervisningssättet och den annorlunda, icketraditionella skolformen, trots att det kräver mycket extra arbete. Straff tillämpas inte. Och så byts hela lärarskaran ut, och in kommer traditionella lärare som undervisar efter läroböcker, som skäller och straffar och som inte har där att göra. Det känns så tråkigt. Inte ens rektorn sitter säkert. Det var meningen att hans nyblivna lärarfru skulle skickas iväg till en skola vid kusten det här året, och att de skulle levda skilda åt verkade otänkbart. Jag vet inte hur det gick till, men båda verkar bli kvar ett år till.

Man kan ju hoppas att den nya gymnastikläraren ändrar arbetssätt. Hon råkar dessutom vara Disas förre klasskamrat Martíns huvudlärare i Fuenteheridos. Hans mamma var orolig igår, för pojken trivs inte alls lika bra i skolan efter den här första veckan på nya terminen...

12 kommentarer:

  1. Jag förstår din frustration. Det låter som ett dåligt skämt.

    Vi diskuterade det här i klassen med mina vuxna elever när jag var i Sevilla. Ingen var nöjd med skolsystemet. Så missnöjet verkar vara redigt utbrett, även för the locals. Hur mycket ska man behöva ta som lärare? Är det bara på privatskolor man är säker?

    Har en amerikansk kompis i Sevilla som, liksom jag, började som engelsklärare på en språkskola. Men hon fick fast jobb på en av landets "bästa" privatskolor för några år sedan. Tvåspråkig såklart. Kul för henne! Men eftersom skolan är katolsk förväntas hon följa vissa reglar. Hon har t.ex. inte berättat att hon har judiskt påbrå (!) eller att hon bor tillsammans med sin kille utan att vara gift. Antar att det är sånt man accepterar för en fast tjänst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så är det för religionslärarna. De är inte heller anställda av regionen, som de andra lärarna, utan av katolska kyrkan, och som sådana måste de följa kyrkans praxis och vara förebilder för sina elever.

      Man är inte säker på privatskolor heller. Fördelarna med en statlig skola är många, när man väl får en anställning har man den för resten av livet. Man får betalt för planeringstid och rättningstid, man får betald semester och blir inte, som många på privatskolor, avskedade i juni och återanställda i september, för att skolan ska slippa betala lärarnas sommarlov...

      Radera
  2. Ja, det borde fanimej anmälas. Ett sjukt dåligt system för alla. Här i Portugal är det samma sjuka system, men mina barn har för det mesta haft tur med sina lärare och det har inte varit så många byten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vet vi att det sjuka systemet tillämpas i åtminstone två länder i världen.

      Radera
  3. På sonens skola är det nya lärare hela tiden, ny mentor varje läsår. Tyvärr har han nu i sista ESO fått en lärare han inte gillar, inte kompisarna heller. Sonen hade den läraren i historia i 2 ESO och gubbjäkeln blev irriterad på sonen för att han inte förstod spanskan på ett prov och vräker ur sig "Estoy harto contigo" vilket han sedan så klart aldrig hade sagt men halva klassen hörde det och undrade vad 17 som pågick. Det undrade vi med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trist! Otur med läraren också! Hoppas att han har skärpt sig! Läraren menar jag förstås.

      Radera
  4. Jag vet inte om det är samma system här? Lite liknande tror jag? Alla lärare vill jobba i de bra skolorna i de trevliga förorterna... Men jag hade inte uppfattat det av man "förlorade" sin plats som du beskriver. Kanske inte samma trots allt! Stackars Jesus att bli tvingad att byta jobb! Kan ju inte var lätt att känna sig peppad... Sedan är det absolut hög "läraromsättning" och mycket "ny" personal hela tiden i franska skolan med? Jag behöver nog sätta mig in lite mer i hur det faktiskt funkar? Har inte alls koll. Men jag har ju reagerat jämfört med mina barndomsminnen. Sedan i Parisregionen flyttar familjerna och barnen runt ganska mycket de med... Vi hade 4 nya barn i klassen och de är plötsligt 30 stycken. Och klasserna mixas varje skolstart. Min stackars unge har aldrig hamnat i samma klass som sin bästis och förlorade även nästbästisen till en annan klass... Roulette?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du får reda på hur skolsystemet fungerar i Frankrike får du gärna berätta, jag är nyfiken på om det kan vara lika illa i fler länder än Spanien och Portugal!

      Så tråkigt att din son inte får gå tillsammans med sina bästa vänner!

      Radera
  5. Men vilket sällsynt dumt system. Visste inte att det var så illa.
    Sköt om er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man kan inte ens gissa hur illa det är, det får inte plats i föreställningsförmågan!

      Radera
  6. Jag förstår inte skolsystemet riktigt! Vem gynnas av det? Söker man en specifik tjänst eller står man bara i kö till en tjänst inom ett visst område?
    Vi tappade en superkollega i veckan, från en dag till en annan, för att hon blev erbjuden en tjänst på en kommunal skola. //Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att någon gynnas, det bara fungerar så. Det enda jag kan nämna är att staten får in många miljoner när de obligatoriska proven hålls för alla lärare som inte har fast tjänst, eftersom de är mycket dyra att delta i. En obligatorisk, orimligt hög kostnad.

      Man står i kö för tjänst inom ens eget ämne. Jesús ämne är musik, till exempel, men han, liksom de flesta, oavsett ämnesspecialitet, undervisar i alla grundämnen och har huvudansvaret för en klass.

      Men rätt som det är sker en skollagsändring, och då får en stor grupp gå före i kön. ör några år sedan beslutades det att alla som hade minst engelska B skulle få fast tjänst, oavsett injobbade poäng och resultat på lärarprovet, och tusentals lärare gick före och knuffade ofrivilligt ner övriga i kön.

      Radera

ny gadget

ny gadget