tisdag 12 april 2016

Friterad fisk - så börjar ferian!

I går invigdes den stora Sevillafesten - aprilferian - klockan tolv på natten med att belysningen tändes. Den som inte var på plats kunde se det direkt i tv.
Innan dess hade feriafirarna ätit friterad fisk.
Lunes del pescaito frito började med att det som har caseta på området äter friterad fisk med vänner och familj innan ferian officiellt startar natten till tisdagen. Traditionen har spridits utanför feriaområdet, så massor av barer i Sevilla skyltade om friterad fisk-erbjudande (dyra), att man kunde reservera friterad fisk-middag för två... Och ännu fler skyltade om rebujito, feriadrycken - en blandning av sockerdricka, vitt vin och is i en stor glaskanna att hälla från.
Jesús har ondgjort sig så över de nya traditionerna, men tyckte inte att det var en dålig idé att äta friterad fisk till middag, han älskar friterad fisk.
Men när vi kom till freidurían, som aldrig har öppet måndagar annars, fiskaffärer har inte öppet måndagar, var det så mycket folk som stod och väntade på sin tur utanför att vi gick därifrån.
Det luktade underbart, men var inte värt tiden det skulle ta.
De flesta tapasbarer i närheten hade stängt, så vi hamnade på Pizzeria Nando på Carretera Carmona. Det måste vara stans bästa pizzeria. Äntligen en riktigt god en utan ost, men med något så ovanligt här som kebabsås!
Och Disa åt också, och tittade på barnen på födelsedagsfirandet bredvid.
Vi kanske borde börja en pizzatradition som start på ferian; el lunes de la pizza?4 kommentarer:

 1. Pizza utan ost? Det som är så gott! Härligt att Disa fick sig mat också.

  Friterad fisk, låter himla gott. Vi är ju så dåliga på det där med att prova på allt sådant. Mannen min är så himla mesig när det kommer till mat och så blir det inte av, jag vill ju gärna att vi gör det tillsammans.
  Vad roligt att ferian har börjat hos er, vi får ju vänta till oktober, vi. Men då har jag tid att fundera över klänning. Blev det någon för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ost är ett fullkomligt onödigt påhitt och finns i alldeles för många maträtter.
   Friteradd fisk är jättegott. Man väljer bland en massa olika sorter, och adobo (fiskbitar som legat och dragit i vinägrett) och räkor och minibläckfiskar... Prova, även om det blir själv! Och om du komemr hit ska jag introducera dig ordentligt :-)
   Jag får låna Jesús systers klänning, hon har köopt en ny. Men jag är tveksam. Den går om mig (mycket, mycket precist, jag är rädd att den ska spricka om jag sätter mig :-), men problemet är snarare kylan. Eller kan man gå med en blå fjällrävenfleecetröja med tumhål över ärmlös, gulprickig klänning?

   Radera
 2. Oj, snacka om populärt! ;) Jag gillar friterad fisk, om jag slipper äta pommes frites till (blir lite för mycket friterat på en gång då tycker jag). Igår fick vi förresten prova att laga spansk mat, men från en annan del av Spanien: http://www.freedomtravel.se/2016/04/katalansk-mat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte ätit friterad fisk med pommes. Det blir nog för mycket olja.
   Här säljs ofta rädisor i små påsar till fisken, eller hårt bröd eller lättsaltade hemgjorda chips.
   Spännande med den katalanska maten!

   Radera

ny gadget

ny gadget