lördag 10 januari 2015

Julen

Vi kom hem från Sverigeresan för en vecka sedan, men jag har inte haft tid att skriva något.

Sverige - bra, fint, kallt, men jag har inte frusit alls förrän jag kom tillbaka till vår kalla lägenhet. Jag säger ju det, på vintern ska man vara i Sverige, inte i Spanien.
Disa har träffat nästan alla släktingar, åkt pulka och älskar paketöppning.
Det fungerade bra att flyga med henne. Jag oroade mig för öronen, särskilt på tillbakavägen då lillan var lite förkyld, men inga problem alls.

Det kändes lika konstigt som vanligt att åka från kalla mörkret (jag väntade hela dagar på att solen skulle gå upp men insåg att den faktiskt var uppe och att det inte blir ljusare än så i Sverige på vintern) till solsken och andra dofter, annan luft, i Malaga. Jättekonstigt också att åka från Sverige där julen var slut, till Spanien där hektiskt julshoppande fortfarande pågick med allt det roliga julfirandet kvar. Ingen slump att vi alltid är här på trettondagen!

Jesús pappa väntade på oss på tågstationen med bil och nylagad, tjock tortilla som välkommen-hem-efter-jobbig-tolvtimmarsresa-mat. Perfekt!
Söndagen tillbringades med Jesús föräldrar, och med kompisar på El Gordito på kvällen.
Måndagen: två läkartider för lillan, sedan ut på stan. Skulle fixa klart en julklapp, köpte skedar till mini som börjat få smakportioner, tapas på en markand i ett stånd som enbart säljer olika tonfiskrätter, lunch på schackbaren där Disa äntligen presenterades för servitören.
Sedan gick vi och tittade på den stora paraden som går genom Sevilla den 5 varje år. De tre vise männen, godisregn. Massor med folk ute, men vi stannade på Maria Auxiliadora där det var lite lugnare, Jesús väckte Disa, som sov i vagnen, för att hon inte skulle missa sin första Reyes Magos-parad, och vi samlade godis i åkpåsen.
Varenda människa bar på stora kartonger med Roscón de Reyes i, och jag höll på att avlida av längtan efter en, det var ju ett helt år sedan sist. Jag hade beställt vår till dagen därpå, men hade vi bara gått hem skulle jag köpt med en stor, gräddig på vägen. Men vi var ute ända till kvällen då vi gick hem till svärföräldrarna (jag med förhoppning om att de skulle ha en att bjuda på men, icke!).

Trettondagen! När jag vaknade satt Jesús i sängen och läste och jag råkade sparka till någonting som dunsade i golvet. Min julklapp! Här är det ju på trettondagen som julklappsutdelningen sker. Två paket väntade på mig, båda köpa i Sverige. I det ena låg en skiva, i det andra fyra pocketböcker. Inte dåligt av J att köpa böcker till mig på svenska, men han sa, att jag gillar ju deckare så hur svårt kan det vara? Varken han eller jag vet egentligen vad det är för böcker, han plockade på måfå några som verkade läskiga samt en Anne Holt:-)

Sedan frukosterade vi den efterlängtade Roscón de Reyes från vår brödaffär nedanför, det blev en med chokladkräm i år, så fantastiskt god. Jesús hittade en böna i sin bit och lär få ett fint år.
Vi åkte som vanligt hem till J:s föräldrar, där hela familjen redan var samlad och ungarna lekte med julklapparna. Vi fick paella och hemgjord roscón och sedan gick vi ut för att kolla Trianas Reyes Magos-parad och godisregn.


6 kommentarer:

 1. Välkommen hem igen!
  Första gången jag någonsin har ätit en Roscón de Reyes, vi köpte en med chokladkräm i v också. Sonen fick en liten porslinsuggla i sin och jag fick bönan! Den tänkte jag faktiskt försöka väcka liv i - om det går...
  God fortsättning och jag önskar dig många trevliga bloggstunder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma!
   Hoppas att du tyckte om den, första året förstod jag inte roscons storhet, det har kommit med tiden :-D

   Radera
 2. Vad skönt att allt med resan gick bra! Och att Sverigevistelsen blev trevlig.
  Missade Trettondagen i Spanien i år, men har varit med och jagat karameller förut på Marbellas gator!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trettondagen är kul i Spanien, det vet du då! Godisregn är väldigt roligt:-)

   Radera
 3. Tänk att det är så stor skillnad! Här i grannlandet firas trettondagen inte alls, är inte ens helgdag sedan regeringen skurit ned på antalet helgdagar, vilket vi tycker är synd eftersom vår äldsta fyööer år just på tretttondagen och det hade varit en bra dag att vara ledig på av den anledningen. Till och med i Sverige är det helgdag fast ingen vet varför. Men det där brödet känner jag igen. Här i Portugal heter det Bolo del Rei!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt!
   Har ju hört att ni har fått färre helgdagar. I Spanien är det en herrans massa helgdagar, jag trodde att några skulle plockas bort när ni blev av med era...
   Är det samma bakverk?

   Radera

ny gadget

ny gadget